κιτρινοπράσινος έως πορτοκαλί (στην ωρίμανση) και τρώγεται ωμός, ψημένος, γίνεται χυμός και μαρμελάδα. Μπορεί η συγκομιδή του και το καθάρισμά του να απαιτεί χρόνο και τρόπο, όμως η γεύση του και η θρεπτική αξία του αποζημιώνουν τους καταναλωτές.
Ιδιότητες, θρεπτική αξία, βιταμίνες
Τα φραγκόσυκα, όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχά σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι καθαρισμένου φραγκόσυκου (περίπου 150 γραμμάρια) αποδίδει 61 θερμίδες και μας δίνει 14 γραμμάρια υδατανθράκων, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης και 0,8 γραμμάρια λιπαρών.
Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τόσο σε αδιάλυτες, όσο και σε διαλυτές (πηκτίνη). Μία μερίδα φραγκόσυκου καλύπτει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών για τους άνδρες και το 21% για τις γυναίκες. Ως γνωστόν, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και στην πρόληψη κάποιων χρόνιων νοσημάτων.
Αξιοσημείωτη, δε, είναι και η περιεκτικότητά τους σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και οι βεταλαίνες. Μάλιστα, μελέτες Ιταλών ερευνητών δείχνουν ότι οι βεταλαίνες των φραγκόσυκων προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Αποτελέσματα μελετών δείχνουν, ακόμη, ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς και ότι μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης. Για να επιβεβαιωθούν αυτές οι δράσεις, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες.
Προσοχή, η βρώση φραγκόσυκων μπορεί να δημιουργήσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες γι’ αυτό καλό είναι να προσέχουν άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδεις εντεροπάθειες.
πηγη mikroskopio.gr
http://expresstime.gr