Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Μηλίτης: ένα γνωστό άγνωστο ποτό

Από ένα ξεχασμένο και υποτιμημένο πότο, ο παραδοσιακός μηλίτης αναδεικνύεται με τα χρόνια σε ένα αγαπημένο ποτό, κατακτώντας το διεθνές κοινό, με πρώτο και καλύτερο το βρετανικό, από όπου και κατάγεται. 
Ο καλός μηλίτης είναι ένα από τα καλύτερα βιομηχανικά προϊόντα της Βρετανίας, το οποίο κοστίζει μάλιστα, όσο το πιο κοινό κρασί μαζικής παραγωγής. Στα καλύτερα του δε, ο μηλίτης μπορεί να συναγωνιστεί ακόμα και τα καλύτερα ποτά.

Ο μηλίτης είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αλκοολούχα ποτά βρετανικής προέλευσης, με αρκετά μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Φτιάχνεται από χυμό μήλου και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ ποικίλει από 2% μέχρι 8%. Στην Αγγλία είναι γνωστός ως cider ενώ σε άλλες χώρες όπως στις ΗΠΑ και τη Γερμανία ως apple wine (μηλόκρασο).
Το cider φτιάχνεται από οποιαδήποτε ποικιλία μήλων, ενώ συνήθως χρησιμοποιείται συμπυκνωμένος χυμός μήλου κι όχι φρέσκος. Οι καλύτεροι και πιο ποιοτικοί μηλίτες έχουν έντονη γεύση και σκούρο χρώμα, σε αντίθεση με τους μηλίτες μαζικής παραγωγής, οι οποίοι θυμίζουν στο χρώμα περισσότερο την ξανθιά μπίρα. 

Η γεύση του ποικίλλει από ξηρή μέχρι αρκετά γλυκιά, ενώ το χρώμα του διαφέρει επίσης. 
Οι μηλίτες χαμηλότερης ποιότητας έχουν σχεδόν λευκό χρώμα, όξινη γεύση και (λόγω χαμηλού κόστους) έχουν ιδιαίτερη απήχηση στους νέους. 
Για να μπορεί να οριστεί ένα ποτό ως «μηλίτης», πρέπει να έχει τουλάχιστον 35% χυμό μήλου. 
Η διαφορά στη διαύγεια του ποτού προέρχεται από το φιλτράρισμα στα στάδια της παραγωγής του. Υπάρχει επίσης και ανθρακούχος μηλίτης και είναι αρκετά δημοφιλής, ενώ υπάρχουν και cider που γίνονται από άλλα φρούτα.
Η Βρετανία έχει παράδοση τουλάχιστον χιλίων χρόνων στην παραγωγή μηλίτη, πιθανόν και πριν την εισβολή των Νορμανδών το 1066. Η ιστορία του είναι στενά συνδεδεμένη με μύθους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη δεκαετία του ‘70 και ύστερα, η παραγωγή και κατανάλωση cider έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί. 
Η δημοτικότητα του μηλίτη έχει δημιουργήσει μια νέα αγορά, ωθώντας μάλιστα και άλλες εταιρείες να μπουν στον αγώνα. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι καλύτεροι μηλίτες φτιάχνονται συνήθως από μικρούς και ανεξάρτητους παραγωγούς, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, ότι δεν μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα ένας μηλίτης μαζικής παραγωγής…
 http://www.clickatlife.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.