Πρίν πάρετε, λοιπόν, την απόφαση να κάνετε piercing στη γλώσσα, τα χείλη ή άλλα μέρη στο στόμα σας για να βάλετε σκουλαρίκι, διαβάστε προσεκτικά τους κινδύνους.
Τί μπορεί να συμβεί μετά από piercing στη γλώσσα;
- Επικίνδυνες μολύνσεις εξαιτίας των βακτηριων που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα
- Εξαιρετικά σημαντικό πρήξιμο, σε βαθμό που μπορεί να μας προκαλεσει δυσφορία στην αναπνοή
- Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού στην περίπτωση που σπάσει το σκουλαρίκι και το καταπιούμε
- Εάν το σκουλαρίκι είναι σημείο που μπορεί να το δαγκώσουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσουμε κάποιο δόντι.
Το piercing στη γλώσσα μπορεί επιπρόσθετα να προκαλέσει και άλλες επιπλοκές όπως το οίδημα της γλώσσας, δυσκολίες κατά τη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία, αύξηση της ροής του σάλιου και υπερπλασίες μαλθακών ιστών.
Δεν έχει σημασία αν το εργαλείο με το οποίο έγινε το τρύπημα ήταν αποστειρωμένο η παρουσία βακτηρίων στο στοματικό περιβάλλον μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη επικίνδυνης μόλυνσης στη γλώσσα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα μεταλλικά κοσμήματα.
Πρόσφατες μελέτες των Πανεπιστημίων Loma Linda (CA) και Ohio State (OH) έδειξαν αυξημένη πιθανότητα υφίζησης των ούλων και αποτριβής των δοντιών. Οι καπνιστές που έχουν κάνει piercing στη γλώσσα τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου και τερηδόνας της ρίζας των δοντιών.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι κάνοντας piercing στη γλώσσα τους θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους. Οι σοβαρότερες περιπτώσεις λοίμωξης είναι η κυνάγχη (φλεγμονώδης αντίδραση με ταχεία διόγκωση του εδάφους του στόματος που φράσει τους αεραγωγούς ή εμποδίζει την κατάποση) και η ενδοκαρδίτιδα Ludwig (φλεγμονώδης αντίδραση η οποία συμβαίνει όταν το σημείο διάτρησης αποτελέσει πύλη εισόδου για τα βακτήρια τα οποία μέσω της κυκλοφορίας του αίματος επιμολύνουν τις βαλβίδες της καρδιάς). http://www.healthpress.gr/
http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr/