Τα τελευταία χρόνια όμως, αν και σίγουρα δεν είναι εύκολο, το να πάρεις μέρος σε μια τέτοια αποστολή γίνεται όλο και πιο εύκολο.
Χιλιάδες αποστολές κάθε χρόνο κατακλύζουν τα όρη και ξεκινούν την ανάβαση προς την κορυφή.
Videos και Φωτογραφίες κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο και πλέον όλοι στην υφήλιο, ξέρουν κάποιον που έχει συμμετάσχει σε τέτοια αποστολή.
Τα πράγματα όμως για το Έβερεστ δεν είναι και τόσο ιδανικά…
Φέτος είναι η επέτειος των 60 ετών από την πρώτη επιτυχής κατάκτηση της κορυφής που έκανε ο Sir Edmund Hillary και ο Νεπαλέζος σύντροφος και οδηγός του, Tenzing Norgay.
Αυτή ακριβώς την αφορμή χρησιμοποιούν οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις για να επισημάνουν πως το Έβερεστ αρχίζει και πληγώνεται.
Τα νούμερα και οι έρευνες που φέρνουν στην δημοσιότητα είναι εντυπωσιακά.
Αν οι ρυθμοί επίσκεψης συνεχίσουν έτσι το μοναδικό φυσικό αριστούργημα θα καταντήσει μια Disneyland για extreme sports.
35 αποστολές περίπου τον χρόνο, διοργανώνουν ανάβαση και προκαλούν ένα ανθρώπινο μποτιλιάρισμα στις πλαγιές του Όρους. Εκατοντάδες είναι και εκείνοι που μόνοι , άτυπα αποφασίζουν να δοκιμάσουν.
Μόνο το 2011, 700,000 ήταν οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τις βάσεις στους πρόποδες του Όρους για να φωτογραφηθούν, έστω και στα χαμηλά.
3,500 περίπου είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή τα τελευταία χρόνια.
234 ήταν οι μοναδικοί που το κατάφεραν μέσα σε μόλις μία μέρα, την προηγούμενη χρονιά.
13 τόνοι σκουπίδια καθαρίστηκαν από μια ετήσια οικολογική αποστολή το 2008. Από τους πρόποδες και έως την κορυφή, οι συμμετέχοντες συγκέντρωσαν εκατοντάδες σκισμένες σκηνές, φιάλες οξυγόνου, χιλιάδες συσκευασίες τροφίμων, κάμερες, χαρτιά, ρούχα, κονσέρβες και μπουκάλια. Οι δύο πιο δημοφιλής διαδρομές ήταν τραγικά βρώμικες.
4.4 τόνοι σκουπιδιών ήταν η φετινή συγκομιδή της νέας ομάδας που συστάθηκε με σκοπό να φροντίζει την οροσειρά, την Indian – Nepali team.
2.5 τόνοι από αυτά χαρακτηρίστηκαν ως τοξικά και εξαιρετικά επικίνδυνα για το περιβάλλον.
1,5 τόνος, συμπεριλαμβανομένου και ενός ελικοπτέρου που είχε συντριβεί στις πλαγιές του Έβερεστ το 1970, χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν έργα τέχνης από ντόπιους καλλιτέχνες και πωλούνται για την ενίσχυση της προσπάθειας καθαρισμού της περιοχής.
4,000 $ είναι η εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλει στην κυβέρνηση του Νεπάλ από φέτος η κάθε αποστολή που θα ξεκινάει για την κατάκτηση της κορυφής. Θα ελέγχονται στην αρχή και θα πρέπει να επιστρέφουν με όλα τα απόβλητα και τα σκουπίδια που θα έχουν, ειδάλλως χάνουν τα χρήματα.
240 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την πρώτη κατάκτηση έως τώρα, στις πλαγιές του Έβερεστ. Πολλά από αυτά τα πτώματα δεν έχουν καταφέρει ποτέ να τα βρουν και παραμένουν παγωμένα στην πολική ζώνη του Όρους, στα 26.000 πόδια. Κάπου εκεί βρίσκονται και περίπου 10 ακόμη τόνοι σκραπ, σκουπίδια και παρατημένος εξοπλισμός που δεν θα καταφέρουν ποτέ να απομακρύνουν οι ειδικοί.
Πληροφορίες και ρεπορτάζ από Τime \ National Geographic \ CNN
http://www.scouter.gr