Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας

Πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας 
Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική κατάσταση του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο που ένας ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς φαγητό ενώ λίγες μόνο μέρες χωρίς νερό.
Το σώμα μας αποτελείται κατά 2/3 περίπου από νερό ενώ αποβάλουμε καθημερινά περίπου 2-2,5 λίτρα υγρών κυρίως από τα ούρα και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από τον ιδρώτα, την αναπνοή και τα κόπρανα. Τους καλοκαιρινούς μήνες το
ανθρώπινο σώμα έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.

Γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό;
Αποβολή τοξινών: Η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στην διατήρηση του όγκου αίματος και την μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο σώμα και την αποβολή των τοξινών από τα νεφρά. Οι τοξίνες επίσης αφαιρούνται από το σώμα μέσω του ιδρώτα που επίσης παράγεται από το νερό.

Διατήρηση της Θερμοκρασίας Σώματος: Κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά. Η παραγωγή κρύου ιδρώτα που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και η σταδιακή εξάτμισή του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και την αποφυγή εκδήλωσης θερμοπληξίας.

Λίπανση των αρθρώσεων: Όλοι οι μύες και οι αρθρώσεις χρειάζονται ενυδάτωση για να απορροφούνται οι κραδασμοί και να αποφεύγεται η τριβή των αρθρώσεων.

Βοηθάει στη χώνεψη: H επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στη σωστή πέψη των τροφών και σε συνδυασμό με φυτικές ίνες βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Λαμπερό δέρμα: Όταν ο οργανισμός ενυδατώνεται διάφορα υδρόφυλλα στοιχεία όπως το υαλουρονικό οξύ συγκρατούν υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος και προσφέρουν λάμψη και υγεία στο δέρμα.

Νοητική ευεξία: Ακόμη και μια πτώση της ενυδάτωσης κατά 1-5% μπορεί να επιφέρει σωματική και νοητική κόπωση. Πολλές φορές τα αίτια των πονοκεφάλων προέρχονται από την έλλειψη σωστής ενυδάτωσης ενώ η κατανάλωση υγρών μετά από πονοκεφάλους μπορεί να τους εξαλείψει. Η σωστή ενυδάτωση μειώνει επίσης προβλήματα συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης.

Απώλεια κιλών: H κατανάλωση νερού βοηθά στο να δουλεύουν όλα τα συστήματα του οργανισμού σωστά και να πραγματοποιούνται οι χημικές καύσεις του μεταβολισμού όπως πρέπει. Η έλλειψη ενυδάτωσης προκαλεί την αύξηση της ορμόνης του άγχους, κορτιζόλη, που έχει ως αποτέλεσμα την εναπoθέτηση κοιλιακού λίπους. Επίσης, αν καταναλώνουμε αρκετά υγρά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κορεσμού και κατ΄επέκταση την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού. Το νερό επίσης αντικαθιστά άλλα υγρά που πιθανόν να προσφέρουν θερμίδες όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά και το κάνει σύμμαχο στην απώλεια των κιλών.

Οι παλιές συστάσεις για κατανάλωση νερού αναφέρουν ότι θα πρέπει το άτομο σε γενικές γραμμές να καταναλώνει δύο λίτρα νερό τη μέρα. Οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι γενικά πρέπει να καταναλώνουμε υγρά π.χ νερό, χυμούς, τσάι γιατί και αυτά έχουν ως βάση το νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του ατόμου. Επίσης θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά γιατί και αυτά αποτελούνται κατά ένα 80-90% από νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του ατόμου ενώ σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που προσφέρουν βοηθούν στην περαιτέρω υγεία του οργανισμού.

Γενικά θα πρέπει να έχουμε το συνήθειο να καταναλώνουμε συχνά υγρά και να μην περιμένουμε να έρθει η αίσθηση της δίψας γιατί μέχρι τότε το σώμα είναι ήδη αφυδατωμένο. Σε αρκετά άτομα δεν αρέσει το ότι το νερό δεν έχει γεύση και έτσι δεν το προτιμούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να καταναλώνει φρέσκους χυμούς και τσάγια ζεστά ή κρύα ή μπορεί να προσθέσει κάτι στο νερό που μπορεί να δώσει γεύση όπως φέτες λεμονιού, φύλλα μέντας και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατεψυγμένα φρούτα αντί για παγάκια.

Η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία γιατί βοηθά στην γενική ευεξία του ατόμου. Το καλύτερο τεστ για να βεβαιωθεί κάποιο άτομο ότι καταναλώνει την ποσότητα των υγρών που χρειάζεται είναι το χρώμα των ούρων του. Εάν το χρώμα είναι ανοιχτόχρωμο τότε σημαίνει ότι το άτομο είναι ενυδατωμένο ενώ αντίθετα στη στέρηση υγρών και στην αφυδάτωση, τα ούρα παίρνουν ένα πολύ σκούρο κίτρινο χρώμα.

Πηγή: iator.gr
 http://www.kastoria.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.