Διαβάστε για τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το μπρόκολο…
Αντικαρκινική δράση
Το μπρόκολο είναι πρώτο σε κατανάλωση λαχανικό σε πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και μάλιστα διαφορετικών μορφών, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Η πιο βασικές αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου είναι η I3C ( ινδόλη-3-καρβινόλη ) και η σουλφοραφάνη.
Προστασία στην καρδιά.
Το μπρόκολο ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά όπως και το κουνουπίδι και έχουν πλούσια αντιοξειδωτική σύνθεση, παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.
Προστασία στα μάτια
Χάρη στην ουσία σουλφοραμάνη, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Όσο περισσότερη σουλφοραμάνη αφομοιώσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η άμυνα τους απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Θρεπτικά στοιχεία
Το μπρόκολο περιέχει 91% νερό. Επιπλέον όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.
Τα 100γρ μπρόκολου (βρασμένου) δίνουν μόλις 30 θερμίδες και μια μεγάλη λίστα θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι τα εξής:
– Υδατάνθρακες 5 g
– Σάκχαρα 1.7 g
– Φυτικές ίνες 6.64 g
– Λίπος 0.37 g
– Πρωτεϊνη 2.82 g
– Βιταμίνη C 89.2 mg
– Ασβέστιο 47 mg
– Σίδηρος 0.73 mg
– Μαγνήσιο 21 mg
– Φώσφορος 66 mg
– Κάλιο 316 mg
– Ψευδάργυρος 0.41 mg
– Φολικό οξύ (B9) 63 mg
Για να σας χαρίσει το μπρόκολο όλα τα πολύτιμα συστατικά του χρειάζεται να είναι φρέσκο και να μην το παρακάνετε στο βράσιμο.
Με το βράσιμο χάνει το 66% των συστατικών του ενώ στον ατμό μόλις 47%.
Διαλέξτε μικρά πράσινα, μεστά κεφαλάκια μπρόκολου και απολαύστε το με όποιο τρόπο σας αρέσει, ωμό, σωτέ, στον ατμό ή στο φούρνο, με ζυμαρικά, κρέας ή απλώς σκέτο.
Πηγή: healthpress.gr
http://medicalnews.gr