διακυμάνσεις του σακχάρου βοηθώντας τον οργανισμό να
διαχειρίζεται ευκολότερα την τροφή, εκκρίνοντας λιγότερη ινσουλίνη. Κάνει δηλαδή οικονομία στην ινσουλίνη και αυτό φαίνεται ότι το επιτυγχάνει, επειδή μειώνει την αντίσταση που έχουν οι ιστοί σε αυτήν.
Η δράση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να σπάει το φαύλο κύκλο που υπάρχει στους διαβητικούς: αύξηση σακχάρου-περισσότερη ινσουλίνη-υπογλυκαιμία-περισσότερη τροφή-αύξηση βάρους.
Με λίγα λόγια το Fenugreek βελτιώνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, ενώ δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων το έχει αποδεχτεί και προτείνεται η λήψη του από τους διαβητικούς.
Επίσης χρήσιμο είναι και για όσους έχουν προδιαβήτη, μια κατάσταση που απασχολεί το 20% του πληθυσμού και αφορά σε αυτούς που έχουν σάκχαρο νηστείας από 100 έως 125.
Πηγή: iator.gr
http://medicalnews.gr
Συμπεριλάβετε την Τριγωνέλλα (Fenugreek) στη διατροφή σας
Στο θηλασμό: Συμπεριλάβετε σπόρους τριγωνέλλας στη διατροφή σας. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή γάλακτος και τονώνει την ανάπτυξη των ιστών του μαστού.
Στο διαβήτη: Οι σπόροι τριγωνέλλας βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και την ανάγκη ινσουλίνης στον οργανισμό.
Στη χοληστερίνη: Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, τα άτομα με προβλήματα χοληστερόλης μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το βότανο. Η Τριγωνέλλα "δαμάζει" την αφομοίωση της χοληστερόλης και μειώνει την ποσότητα που παράγει το ήπαρ.
Στη γυναικολογία: Οι ειδικοί λένε λένε ότι η τριγωνέλλα δίνει ενέργεια, βοηθά στην αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών και μειώνει τους πόνους της περιόδου.
Στη δερματολογία: Για τις φλεγμονές του δέρματος, όπως αποστήματα, εγκαύματα, κοψίματα, έκζεμα, και ουρική αρθρίτιδα, η Τριγωνέλλα είναι εξαιρετικό καταπραϋντικό. Λειτουργεί ως μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία για όλα γενικά τα δερματικά προβλήματα.
Μαλακτικό, Χωνευτικό, Αντιοξειδωτικό, Αναιμία, Σάκχαρο, Αυξάνει τη ροή γάλακτος, Πόνους περιόδου .
Η τριγωνελλα (Trigonella foenum-graecum) είναι γνωστή με τις ονομασίες τριγωνίσκος, τήλι, ντηλιλίνα, ντοντιλίνα, στροφύλι, μοσχοσίταρο, τσιμένι.
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε τους σπόρους και τα επίγεια τμήματα.
Στην Κίνα χρησιμοποιούν τους σπόρους του φυτού, τους οποίους θεωρούν αφροδισιακούς και θερμαντικούς για τα νεφρά και τα αναπαραγωγικά όργανα. Αυτό ίσως οφείλεται στις στεροειδείς σαπωνίνες που περιέχουν που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες σεξουαλικές ορμόνες.
Οι σπόροι της τριγωνέλλας περιέχουν εκτός από τις στεροειδείς σαπωνίνες (κυρίως διοσγενίνη ), 30% κολλώδεις ουσίες (πολυσακχαρίτης γαλακτομαννάνης), 20%πρωτεΐνες, χολήνινη, αλκαλοειδή, 8% έλαια, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, Β και C.
Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, τονωτικό και γαλακταγωγό. Είναι χρήσιμο για την τοπική θεραπεία και τη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως τραύματα, ερεθισμένες πληγές, συρίγγια και όγκοι.
Η τριγωνέλλα δρα ως καθαρτικό, λιπαίνει το έντερο, και μειώνει τον πυρετό.
Επίσης βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου του αίματος και σε περιπτώσεις άσθματος και ιγμορίτιδας μειώνοντας τις βλέννες.
Η τριγωνέλλα προάγει την παραγωγή γάλακτος στους μαστούς σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι καλό για τα μάτια και για φλεγμονές και διαταραχές των πνευμόνων.
Για να φτιάξουμε αφέψημα σιγοβράζουμε 10γρ σπόρους σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Σε περιπτώσεις διαταραχών του αναπαραγωγικού και για καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αδυναμία λαμβάνουμε το βότανο υπό μορφή βάμματος πίνοντας 1-2 ml βάμματος 3 φορές την ημέρα.
Τα αποτελέσματα της χρήσης του βοτάνου εμφανίζονται γρήγορα, η όρεξη στους ασθενείς μεγαλώνει και σε λίγο χρονικό διάστημα αισθάνονται εκπληκτική ευεξία και ζωντάνια.
Δεν το λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί δρα διεγερτικά στη μήτρα.