Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;

Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.  
Το αίμα κυκλοφορεί μέσα από τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία. Περιέχει και μεταφέρει διάφορα "υλικά" και κύτταρα, χρήσιμα για διάφορα σημεία του σώματός μας, το καθένα με τις δικές του ιδιότητες και ιδιαιτερότητες.

Το κύριο συστατικό του αίματος, σε περιεκτικότητα λίγο περισσότερο από το μισό, είναι το πλάσμα.

πλάσμα αίμα
Αυτό αποτελεί το υγρό στοιχείο του αίματός μας.

Το
πλάσμα είναι μία ουσία ελαφρώς κίτρινη, πυκνότερη από το νερό, επειδή αποτελείται από πολλές πολλές ουσίες, σε σχέση με το υπόλοιπο αίμα. Ενδεικτικά αποτελείται από πρωτείνες, αντισώματα, υδατάνθρακες, άλατα, κλπ.

Το αίμα περιέχει κάποια κύτταρα που λέγονται
αιμοσφαίρια. Υπάρχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και διάφοροι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων.



ερυθρά αιμοσφαίρια
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι υπεύθυνα να παίρνουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες και να το εναποθέτουν σε κύτταρα όλου του σώματος, κατά την κυκλοφορία τους σε αυτό, μέσω του αίματος. Αντίστοιχα παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τα κύτταρα του σώματός μας και το αποβάλλουν μέσω των πνευμόνων.

Ένα μέσο ανθρώπινο σώμα, κατά μέσο όρο, περιέχει περίπου 35 τρισεκατομμύρια τέτοια. Αυτά λοιπόν(τα ερυθρά), είναι αναμειγμένα με το αίμα και είναι το μέσο παραγωγής της ουσίας που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα του αίματος.

Καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια "ωριμάζουν" ας το πούμε, παράγουν όλο και περισσότερη αιμοσφαιρίνη.

Αυτή, είναι μία χρωστική κόκκινη ουσία που περιέχει σίδηρο αναμειγμένο με πρωτεΐνη.
H αιμοσφαιρίνη που παράγεται λοιπόν, ας το πούμε απλά είναι συστατικό που μένει προσκολλημένο στα ερυθρά αιμοσφαίρια και γι' αυτό αυτά φαίνονται κόκκινα.
αιμοσφαιρίνη
Έτσι αυτή η αιμοσφαιρίνη που παράγεται, "κοκκινίζει" τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και αυτά, συνδυαστικά με το πλάσμα, στο σύνολο της ανάμιξης, αποδίδουν ένα κόκκινο χρώμα στο αίμα μας!
Γι' αυτό λοιπόν το αίμα μας έχει χρώμα κόκκινο!
Έτσι πληροφοριακά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν κατά μέσο όρο ζωής, τέσσερις μήνες, όπου και μετά αντικαθίστανται με καινούρια.
http://coolweb.gr/

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.