Τα αγόρια που γίνονται παθητικοί καπνιστές, ακόμα και σε σχετικά μικρό βαθμό, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένη πίεση αίματος, όπως δείχνει για πρώτη φορά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους υπέρταση, η οποία συσχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια και άλλες παθήσεις. Δεν είναι σαφές κατά πόσο είναι αναστρέψιμες οι συνέπειες για την πίεση των παιδιών, αν πάψουν κάποια στιγμή να είναι παθητικοί καπνιστές.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής την Τζιλ Μπαουμγκάρτνερ, που παρουσίασαν τα πορίσματά τους στο ετήσιο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βρετανική “Γκάρντιαν”, επεσήμαναν ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών διεθνώς είναι εκτεθειμένα σε επίπεδα καπνού τσιγάρου, που είναι ανησυχητικά για την υγεία τους.
Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 6.400 παιδιά ηλικίας οκτώ έως 17 ετών που υφίσταντο τον καπνό των γύρω τους (ιδίως των γονέων) και διαπίστωσαν μια μέση αύξηση 1,6 mmHg ή 1%, σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο, στη συστολική πίεση (είναι η μέγιστη πίεση στη διάρκεια ενός παλμού της καρδιάς και μετράει την πίεση του αίματος όταν η καρδιά συστέλλεται).
Όπως είπαν οι ερευνητές, σε ατομικό επίπεδο η κατά 1% αύξηση δεν είναι μεγάλη, όμως αν συνυπολογιστούν δύο εκατομμύρια παιδιά, το καθένα με μια μέση αύξηση 1% στην πίεσή του, τότε το πράγμα αλλάζει και μπορούν να παρατηρηθούν επιπτώσεις υγείας στο ευρύτερο δείγμα του πληθυσμού (περισσότερα περιστατικά καρδιοπάθειας κ.α.).
Στους ενήλικες η υγιής συστολική πίεση είναι περίπου 120 mmHg, ενώ στα παιδιά αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, αυξανόμενη από τα 60 mmHg σε ένα βρέφος ενός μηνός, στα 115 mmHg σε ένα 15χρονο παιδί. Όσο πιο μεγάλη είναι η αρχική πίεση ενός μικρού παιδιού, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα έχει αυξημένη πίεση ως ενήλικας, πράγμα που αυξάνει διαχρονικά τον κίνδυνό του για υπέρταση.
Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το παθητικό κάπνισμα με αυξημένη πίεση αίματος στους ενήλικες, για πρώτη φορά όμως μετριέται μια ανάλογη επίπτωση και στα παιδιά. Είναι αξιοσημείωτο ότι, για κάποιο λόγο, η νέα έρευνα έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα δεν έχει παρόμοια επίπτωση στην πίεση των κοριτσιών. Στα κορίτσια που εκτίθεντο σε παθητικό κάπνισμα, η μέση συστολική πίεσή τους ήταν μικρότερη (κατά 1,8 mmHg) σε σχέση με τα κορίτσια που δεν ήσαν παθητικές καπνίστριες. Όπως είπε η δρ Μπαουμγκάρτνερ, “κάτι προστατεύει το γυναικείο φύλο από τις επιβλαβείς καρδιαγγειακές αλλαγές λόγω έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα”, γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να καταλάβουν οι επιστήμονες που ακριβώς αυτό οφείλεται.
Η αμερικανίδα ερευνήτρια τόνισε πάντως ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης παρέχουν πρόσθετα κίνητρα στις κυβερνήσεις να επιβάλουν απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς και σχετική νομοθεσία, η οποία θα προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από το παθητικό κάπνισμα. Όπως επίσης δήλωσε, το 86% των θανάτων νηπίων στο κρεβατάκι τους συμβαίνει σε οικογένειες όπου η μητέρα καπνίζει, ενώ τα παιδιά που ζουν σε σπίτια, όπου και οι δύο γονείς καπνίζουν, έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να γίνουν τα ίδια καπνιστές.
“Στοπ” στο τσιγάρο στο αυτοκίνητο
Εξάλλου, σε μια ξεχωριστή επιστημονική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο παιδιατρικό συνέδριο στις ΗΠΑ, από ερευνητές με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής Τζόναθαν Γουίνικοφ, διαπιστώθηκε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να εγκλωβίζονται τα παιδιά σε κλειστά αυτοκίνητα, όπου εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα παιδί παγιδευμένο σε ένα αυτοκίνητο καπνιστών, χωρίς να το θέλει, εκτίθεται σε περισσότερες από 400 τοξικές χημικές ουσίες, που περιέχονται στον καπνό. Επειδή τα μικρά παιδιά έχουν μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονές τους, είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην έκθεσή τους στα χημικά του καπνού και υποφέρουν ευκολότερα από κρίσεις άσθματος και αναπνευστικές μολύνσεις. Όπως ανέφερε ο Γουίνικοφ, η απαγόρευση καπνίσματος στο αυτοκίνητο πρέπει να αποτελεί αυστηρό κανόνα, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά.
ΠΗΓΗ: NOOZ.GR