Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ζητούν προστατευόμενη ονομασία για το Σαντορινιό τοματάκι

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ


Οι δυνατοί άνεμοι, η έλλειψη νερού και η έντονη ηλιοφάνεια δημιούργησαν τόσο στρεσογόνες συνθήκες στους αμπελώνες της ηφαιστειακής θηραϊκής γης, ώστε να παράξουν κρασί πολύ πλουσιότερο σε πολυφαινόλες, απ' ό,τι άλλοι αμπελώνες της ελληνικής επικράτειας. 

Το εξαιρετικά φτωχό έδαφος της Θήρας σε οργανική ύλη δημιούργησε το σαντορινιό κρασί, που έχει αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, αναστέλλει την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης και το σχηματισμό αγγείων στα κύτταρα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Χημείας, Σέρκο Χαρουτουνιάν, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Το τρίπτυχο των προϊόντων της θηραϊκής γης «ασύρτικο - φάβα - τοματάκι» παρουσιάστηκε χθες στη «Μεγάλη Βρετάννια», παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος εκθείασε το έργο της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ), με επικεφαλής τον Μάρκο Καφούρο, που αριθμεί πάνω από 1.100 μέλη.
Ηδη η Σαντορίνη έχει αναγνωρίσει δύο προϊόντα ως ΠΟΠ, το κρασί ασύρτικο και τη φάβα. Εχει προετοιμάσει όμως φάκελο και για να γίνει ΠΟΠ το τοματάκι Σαντορίνης, το οποίο είναι πλούσιο σε ιμβερτοσάκχαρα, που κυμαίνονται από 18%-26%. 

Η φάβα Σαντορίνης προέρχεται από το φυτό «Lathyrus Clymenum L», και σπόροι που έχουν βρεθεί σε πήλινα δοχεία στο Ακρωτήρι χρονολογούνται 3.500 χρόνια πριν. Εχει υψηλή θρεπτική αξία και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. 

Η ΕΣΘΠ, που ιδρύθηκε το 1947, δεν βαρύνεται από χρέη ή δάνεια κι έχει δημιουργήσει τα κρασιά Santowines, Ασύρτικο, Νυχτέρι, Vinsanto και τα παραδοσιακά προϊόντα SANTO, με τοματοπολτούς, σάλτσες κ.ά., κάππαρη, γλυκά, όπως το «κουφέτο», που διατίθενται σε πολλά σημεία της Ελλάδας, σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. 

Εχει δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στο χωριό Πύργος, στο οποίο εφαρμόζει συστήματα ασφάλειας και ποιότητας, διαθέτει το μοναδικό πια εργοστάσιο μεταποίησης τομάτας στο Μονόλιθο, αλλά έχει αναζωπυρώσει και το ενδιαφέρον για τη γεωργία σε συνδυασμό με τον τουρισμό. 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.