Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

H ανοιξιάτικη περιποίηση των φυτών

Την άνοιξη η φύση αναγεννάται. Τα χρώματα στους κήπους και στις βεράντες είναι όλο και πιο εντυπωσιακά και οι μυρωδιές γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Όλα αυτά προμηνύουν την έναρξη της νέας βλάστησης. Κινητοποιηθείτε λοιπόν για χάρη των φυτών! Η ενασχόληση με την κηπουρική μας ευχαριστεί και μας χαλαρώνει, αλλά το κυριότερο είναι ότι μας ανταμείβει με την εικόνα των περιποιημένων φυτών και των ανθισμένων λουλουδιών.
Περιποίηση φυτών Για την φροντίδα του κήπου ή των φυτών στη βεράντα πρέπει να ξεκινήσουμε από το κλάδεμα.
-Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές, τις γαρδένιες και τα αναρριχώμενα φυτά.
Συνεχίζουμε με τους φράχτες, τους θάμνους, τα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα.
-Στη συνέχεια αφαιρούμε τα ζιζάνια και σκαλίζουμε το έδαφος ώστε να αεριστεί καλά.
-Μετά το κλάδεμα και το σκάλισμα ακολουθεί η βασική λίπανση. Η λίπανση παρέχει στα φυτά τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να είναι υγιή.

-Μετά την εφαρμογή της βασικής λίπανσης ποτίζουμε άφθονα. Τώρα μάλιστα που η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά ποτίζουμε συχνότερα.

H άνοιξη ήρθε, οι εχθροί ελλοχεύουν Η θερμοκρασία ανεβαίνει δίνοντας νέα πνοή στα φυτά μας, αλλά και στις ασθένειες Oλα τα φυτά μας βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης της νέας βλάστησης. Οι εχθροί (κυρίως η μελίγκρα) αλλά και οι μυκητολογικές ασθένειες (ωίδιο και περονόσπορος) έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις (θερμοκρασία, υγρασία, νέα βλάστηση) για να αναπτυχθούν. Ως εκ τούτου, φυτά όπως τριανταφυλλιές, ευώνυμα, δάφνες, βιγόνιες, κ.λπ. θα πρέπει -ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας- να δεχθούν τους πρώτους ψεκασμούς με χαλκό και θειάφι, τόσο για μύκητες όσο και για ασθένειες. Εάν μάλιστα έχουμε υπερβεί την αζωτούχο λίπανση τότε θα έχουμε πρόβλημα από μελίγκρα και από τους μύκητες, στα περισσότερα φυτά μας. Στην καταπολέμηση της μελίγκρας θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να γίνει έγκαιρα και με τις πρώτες προσβολές. Σε διαφορετική περίπτωση, τα βιολογικά σκευάσματα (άλατα καλίου, ροτενόνη, αζαντιρακτίνη) πιθανόν να μην είναι αποτελεσματικά.



Επίσης, είναι πιθανόν με τη νέα βλάστηση, να παρουσιαστούν και τα πρώτα συμπτώματα τροφοπενιών στα φυτά μας, εάν η χειμερινή λίπανση που κάναμε δεν ήταν ισορροπημένη. Θα πρέπει λοιπόν να προσθέσουμε τα κατάλληλα ιχνοστοιχεία, σε διαφυλλική μορφή (ψεκάζοντας δηλαδή τα φύλλα). Oπου δεν έχουμε πραγματοποιήσει βασική λίπανση είναι η τελευταία μας ευκαιρία να προσθέσουμε κάποιο κομπόστ φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Οι μεταφυτεύσεις σχεδόν όλων των φυτών δεν αποτελούν πια πρόβλημα. Οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι πια τέτοιες που τα φυτά τα οποία προμηθευόμαστε από τα φυτώρια δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκλιματισμού με τις κλιματολογικές συνθήκες της εποχής μας. Παρ' όλ' αυτά, κάποιοι ψεκασμοί με εκχύλισμα φυκιών πάντα κάνουν καλό και βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας.

Οπωροφόρα δένδρα και αμπέλι


• Ολοκληρώνεται το κλάδεμα των ελιών και το καθάρισμα των ξινόδενδρων. Πάντα μετά το κλάδεμα ένας ψεκασμός με χαλκό βοηθάει στην απολύμανση των πληγών.



• Σε κάποιες περιοχές, προς το τέλος του μήνα, θα πρέπει να κάνουμε και τους πρώτους ψεκασμούς με χαλκό και θειάφι στα αμπέλια μας.

• Ψεκάζουμε τα καρποφόρα με τις πρώτες προσβολές μελίγκρας και κάνουμε όπου απαιτείται -ανάλογα με την υγρασία της ζώνης μας- ψεκασμούς με χαλκό.




Κηπευτικά


• Σπέρνουμε αρωματικά φυτά, καρότα, παντζάρια, κρεμμύδια -κοκκάρι ψείρα-, σκόρδα, ραδίκια, πράσα, σπανάκι, μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, σέλινο, άνηθο, μαϊντανό, όψιμη ντομάτα και πιπεριά, κολοκυθάκι, κολοκύθες, μπρόκολα, βλίτα, κ.λ.π.



• Μεταφυτεύουμε μαρούλια, σαλάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια κ.λπ.

Καλλωπιστικά φυτά




• Συνεχίζουμε την σπορά απευθείας στο έδαφος με σελόζια, δελφίνι, βασιλικό, πετούνια, πορτούλακα (μεταξάκι), αγήρατο, γυψοφύλη, γκαζάνια, κατιφέ κ.λπ.

• Συνεχίζουμε τη φύτευση βολβών: ντάλιες, βιγόνιες, κάλες, κάνες, λίλιουμ, υάκινθους, γλαδιόλες κ.λπ.

• Μεταφυτεύουμε ανθόφυτα που βρίσκουμε σε αφθονία έτοιμα στο εμπόριο όπως, γεράνια, βαμβακούλες, φούξιες, βιγόνιες, ζίννια, πετούνιες, κατιφέδες κ.λπ.

Προετοιµάστε τα φυτά σας για την άνοιξη




http://www.yousouroum.gr/forum/showthread.php?t=7494

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.