Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Φτιάχνω κασέρι

Kaseri

Πως παρασκευάζεται το κασέρι ή κασκαβάλι
Το κασέρι που σε μερικά μέρη το λένε κασκαβάλι, έχει καλή γεύση και για το τόπο μας που έχουμε μικρές στάνες και πολλές φορές κουβαλάμε από μακριά το γάλα, έχει το καλό να μπορεί να κατασκευαστεί με κουβαλητά γάλατα και το καλοκαίρι ακόμα. Γίνεται με πρόβειο γάλα είτε σκέτο είτε ανακατωμένο με γίδινο ή αγελαδινό.
Για να μην ανάβει το καλοκαίρι, περνάμε από τον κορυφολόγο 20 ή το πολύ 25 της εκατό, όταν είναι παχύ το γάλα, αλλά όχι περισσότερο, γιατί αλλιώς πρέπει να πουληθεί ως τυρί δευτέρας ποιότητας. (Πληρώστε εσείς τα light πιο ακριβά, ενώ αυτοί πουλάνε και το βούτυρο).

Για να γίνει το κασέρι, πήζετε το γάλα σε θερμοκρασία 34 έως 36 βαθμών το χειμώνα και 30 έως 33 το καλοκαίρι και με τόση πυτιά ώστε να πήξει το γάλα σε 30 έως 35 λεπτά της ώρας.

Άμα πήξει το γάλα, κόβεται το τυρόπηγμα με τον τυροκόφτη σε μέγεθος φουντουκιού ή αραβοσίτου. Εάν όμως δεν έχει αποβουτυρωθεί πολύ το γάλα, τρίβεται περισσότερο.

Αφού τρίψουμε το τυρί, το ζεσταίνουμε σε 38 έως 40 βαθμούς και το ανακατεύουμε συνάμα. Έπειτα το αφήνουμε πέντε έως δέκα λεπτά να κατακαθίσει και βγάζουμε ένα μέρος του τυρογάλακτος, συνάμα δε πατάμε το τυρί με τα χέρια για να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο τυρόγαλο και να γίνει ένα σώμα.



Πηγή: Ο καλός τυροκόμος-Νικολάου Π. Ζυγούρη/Αθήνα 1953
http://www.ftiaxno.gr/2011/01/blog-post_10.html


Τυροκόμηση Κασεριού
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος ΙΙ: Βιντεοσκόπηση Τυροκόμησης Κασεριού.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.