Υλικά συνταγής
Για το κέϊκ πορτοκαλιού:
1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
1 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1 κ.σ. λευκό ξίδι
1 βανίλια
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
Για το γλάσο σοκολάτας:
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
3 κ.σ. κοφτές ηλιέλαιο
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση συνταγής
Για το κέϊκ:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέϊκ και τοποθετείτε στη βάση μια λαδόκολα.
Κοσκινίστε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ, προσθέστε και το αλάτι και ανακατέψτε.
Σε άλλο μπολ βάζετε το 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο και το ξίδι.
Προσθέτετε και τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύετε με το χέρι ή χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν.
Διαλύετε τη σόδα στο υπόλοιπο 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτετε και αυτό στο μείγμα ζάχαρης.
Σταδιακά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά, ή χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα του κέϊκ και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ.
[Βυθίστε ένα καλαμάκι από σουβλάκι ή μαχαίρι στο κέντρο για να βεβαιωθείτε ότι βγαίνει στεγνό και είναι έτοιμο].
Για το γλάσο σοκολάτας:
Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα σε κομματάκια το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.
Μόλις κρυώσει το κέϊκ το “γλασάρετε” με ένα κουτάλι με το γλάσο σοκολάτας.
Πηγή
https://news-tora.eu