Είναι πεντανόστιμο και, όσοι το δοκίμασαν, έμειναν ενθουσιασμένοι.
Επί πλέον, είναι και νηστίσιμο, για την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής.
Μην αμελήσετε να το φτιάξετε.
Μακεδονικό φαγητό, περιοχής Δράμας
Μακεδονικά μακαρόνια με σάλτσα μανιταριών
Χρ. πρ. 30΄ - Χρ. μαγ. 20΄ - Μερ. 5 - Θερμ. 440
• 1/2 κιλό μακαρόνια πέννες ή αρίδα ή σπαγγέτι Νο 5
Για τη σάλτσα
• 380 γραμμ. μανιτάρια άσπρα {σε κομματάκια μεγέθους ενός μικρού ρεβιθιού}}
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι {ψιλοκομμένο}
• 8 σκελίδες σκόρδο {ψιλοκομμένο}
• 2 μέτριες πιπεριές πράσινες, κέρατο {ψιλοκομμένες}
• 2 μέτρια καρότα [κομμένα κάθετα και στη μέση πρώτα και κατόπιν σε πολύ λεπτές σχεδόν διάφανες φετούλες}
• 2 μέτριες ντομάτες ελαφρώς ώριμες {ψιλοκομμένες}
• 2 γεμάτα κουταλάκια κόκκινο, γλυκό πιπέρι
• 1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη
• 1/2 κοφτό κουταλάκι ξερό δυόσμο
• 1 κουταλιά κέτσαπ
• 1/4 από ένα μέτριο ματσάκι μαϊντανό {μόνο την περιοχή των φύλλων, ψιλοκομμένη}
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο, καλής ποιότητος
• αλάτι
• πιπέρι
______________________
Η κούπα αντιστοιχεί σε μέτριο φλιτζάνι τσαγιού.
Η κουταλιά αντιστοιχεί σε κουτάλι της σούπας.
Το κουταλάκι αντιστοιχεί σε κουταλάκι του γλυκού
__________________________
Σάλτσα
Ρίχνουμε στη χύτρα ¾ της κούπας νερό και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη πιπεριά, το καρότο, δύο κουταλιές λάδι, το κόκκινο πιπέρι και λίγο αλάτι. Αχνίζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε μισή κούπα νερό, τη ντομάτα, την κέτσαπ, τη ρίγανη, το δυόσμο, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Ανοίγουμε τη χύτρα και βράζουμε με σκεπασμένη απλώς την κατσαρόλα για 4 λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι [2 κουταλιές] και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε, συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 λεπτό ακόμη και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Μακαρόνια
Την ώρα που φτιάχνουμε τη σάλτσα, βράζουμε καλά τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τα μοιράζουμε σε πέντε πιάτα.
Τελείωμα φαγητού
Μοιράζουμε κουταλιά- κουταλιά, επάνω στα μακαρόνια των πιάτων, την σάλτσα με το ανάλογο ζουμί της. Αν θέλουμε, ανακατεύουμε σε κάθε πιάτο τη σάλτσα με τα μακαρόνια, χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια.
Αν μας περισσέψουν μερίδες φαγητού, τις βάζουμε σε σκεύος ψυγείου και τις κρατάμε στο ψυγείο. Όταν μας χρειαστεί το φαγητό του ψυγείου για κάποιο άλλο γεύμα, το βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε για δύο-τρία λεπτά.
Τα μακαρόνια αυτά, τρώγονται ζεστά.
Σας ευχαριστώ πολύ
https://www.facebook.com