Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Πέμπτη της Αναλήψεως & το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα, μέσα από τα έθιμα & τις συνήθειες από την πηγή της λαογραφίας μας!

Από τα μέσα της άνοιξης και ανάλογα με τα πρώιμα "καλοκαιρινά" φαινόμενα της εποχής, συχνά συναντούμε υψηλές και έντονες θερμοκρασίες, κάτασπρες και γαλήνιες μαγευτικές θάλασσες, και οι επιθυμίες των οπαδών της να φθάνουν στο ζενίθ,  ξεκινώντας παράλληλα και με ιδιαίτερη χαρά τα πρώτα τους μπάνια, ακόμη και πριν από τον εορτασμό της Αναλήψεως του Χριστού.
Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με την λαογραφική παράδοση που επικρατεί
με την Ανάληψη του Χριστού,  ξεκίναγε το πρώτο μπάνιο των πιστών στη θάλασσα! 
H γιορτή της Αναλήψεως, εν σχέση με την παράδοση είναι η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, που ο λαός της υπαίθρου επιτρέπει στον εαυτό του να κατέβει στη θάλασσα και να βουτήξει στα δροσιστικά νερά της. 
   Τώρα, η λέξη «ανάληψη» συγχέεται με την «ανάλειψη», κάτι που έχει σχέση με το αλείφομαι και την αλοιφή.
Γι' αυτό και  σε άλλες περιοχές άλειφαν το σώμα τους με το νερό, έτσι ώστε να φύγουν, το έκζεμα, οι λειχήνες, αλλά και διάφορα άλλα παρασιτικά στοιχεία που επιβάρυναν το ανθρώπινο σώμα, που έπρεπε να απαλειφθούν με την επάλειψη του νερού.
Με δυο λόγια η κοινωνία θεωρούσε την θάλασσα ως καθαρτική και ανανεωτική, ιδιαίτερα την ημέρα της Αναλήψεως, όταν με την παρουσία του Χριστού στους αιθέρες, ουρανός και θάλασσα έχουν καθαγιασθεί. 
Για τον λόγο αυτό υπήρχαν διαφορετικές θέσεις και απόψεις, εν σχέση με την πρόωρη επιλογή των ενδιαφερομένων, ώστε να δροσιστούν στα μαγευτικά νερά των πανέμορφων παραλιών της περιοχής μας, πριν από το εορτασμό της Αναλήψεως.
Μάλιστα, επικρατούσε από παλιά η άποψη, ακόμη και για αυτούς που δεν ήταν και τόσο δεμένοι με το υγρό και απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, να πάνε μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, να βρέξουν έστω τα πόδια τους στη θάλασσα και από τότε και μετά να είχαν την ελεύθερη πλέον επιλογή τους, είτε να δροσιστούν έτσι απλά, ή και ακόμη να κολυμπήσουν.  
Οι θέσεις και οι απόψεις από τόπο σε τόπο είχαν και την ανάλογη διαβάθμισή τους.
Άλλοι γέμιζαν με θαλασσινό νερό ένα μπουκάλι που το φύλαγαν ως φάρμακο σε πρηξίματα, δαγκώματα και διάφορους πόνους, αλλά και να ραντίσουν τους ανάλογους χώρους που ήθελαν.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους και όσοι τηρούν τα έθιμά μας, με το καλό κάθε χρόνο να απολαμβάνουν το πρώτο τους μπάνιο, τηρώντας παράλληλα την αστείρευτη λαογραφική μας παράδοση ως παραδοσιακή πηγή γνώσεων και πορείας....Πηγή: Εμείς και η Κοινωνία μας

 

 


 

 
Κλικ εδώ. Η παραλία του Καμαριού της Σαντορίνης 6.4.2016 

 Κλικ εδώ. Ανοιξιάτικη βαρκάδα στην παραλία του Καμαριού Σαντορίνης 19 Μαρτίου 2014 


 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Ανάληψεως στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης 17.5.2018 


 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Χριστοφόρου, Αγίου Νικολάου ο εν Βουνένοις, Προφήτου Ησαΐου, απόδοση εορτής της Μεσοπεντηκοστής στον κάτω Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην παραλία Καμαριού της Σαντορίνης 9.5.2018 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώΕορτασμός της Ανάληψεως στον Καρτεράδο Σαντορίνης, 9.6.2016 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αναλήψεως στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης 20.5.2015

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αναλήψεως στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης 28.5.2014 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ . Εορτασμός Ανάληψης στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης, Μάιος 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Ανάληψης στον Καρτεράδο της Σαντορίνης, 24 Μαΐου 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Ανακαίνιση ενοριακού Ναού της Αναλήψεως του Σωτήρος στο Καρτεράδο 23.5.2012

Το Ιερό σημείο της Αναλήψεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού

 Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.