Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι διαφορά μπορεί να έχουν τα άσπρα από τα καφέ αβγά κι αν τα διαλέγετε με βάση το χρώμα ή αν δεν σας επηρεάζει καθόλου; Αν ναι, ήρθε η ώρα να λύσετε τις απορίες σας.
Η διαφορά είναι στην κότα Όσον αφορά την απόχρωση του αβγού, αυτή καθορίζεται ουσιαστικά από τα γονίδια, από το είδος της κότας που τα
γεννάει. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αβγά, ενώ αυτές που έχουνκαφετί-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αβγά. Κι αν δεν το ξέρατε, υπάρχουν είδη που κάνουν αβγά με μπλε απόχρωση και άλλα που γεννούν διάστικτα αβγά.
Η αλήθεια είναι πως το χρώμα του αβγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητάς του κι όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφή, δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη διαφορά μεταξύ τους.
Παρά το γεγονός ότι μπορεί να τα βρείτε πιο ακριβά, τα καφέ αβγά δεν σας ωφελούν περισσότερο και αντίστροφα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αβγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3, αλλά ακόμη κι αν ισχύει αυτό, η διαφορά είναι απειροελάχιστη.
Το κέλυφος και των δύο ειδών έχει το ίδιο πάχος κι αν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι κάποιο από τα δύο σας φαίνεται πιο σκληρό, αυτό οφείλεται στην ηλικία της κόταςκι όχι στο χρώμα του αβγού. Όπως όλα δείχνουν, οι νεότερες κότες γεννούν αβγά με πιο σκληρό κέλυφος και οι μεγαλύτερες με πιο λεπτό, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως χρώματος αβγού.