Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι πάρα πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε βιταμίνες και πολλοί αθλητές το χρησιμοποιούν ως τονωτικό.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) αντέχει τις ακραίες θερμοκρασίες από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου και χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας
ηλιοφάνεια.
Οι σπόροι του φυτού Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες ώστε όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός την άνοιξη να παρθεί η ρίζα του και να μεταφυτευτεί σε μικρή γλάστρα.
Μόλις η ρίζα του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μεγαλώσει λίγο περισσότερο στη μικρή γλάστρα μπορεί πλέον να φυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα και προς το πρώτο φθινόπωρο, στις αρχές του, θα φυτρώσουν οι πρώτοι καρποί αλλά κανονική παραγωγή Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θα υπάρξει τον 3ο χρόνο.
Πολλοί ερασιτέχνες που διαθέτουν κήπο φυτεύουν λίγα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στις γλάστρες ή στο κήπο τους ενώ μερικοί επαγγελματίες αγρότες τα καλλιεργούν στα χωράφια τους. Οι περιοχές στην Ελλάδα που καλλιεργείται ως τώρα το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι η περιοχή της Αττικής, η Πελοπόννησος, και η Κρήτη. Όμως επειδή το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καλλιεργείται επιτυχώς σε περιοχές με μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ νύχτας και μέρας πιστεύεται ότι η Βόρεια Ελλάδα που έχει μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος από την υπόλοιπη Ελλάδα θα μπορεί να δώσει ακόμη πιο επιτυχής παραγωγή.
Στην Ελλάδα το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς, ή αποξηραμένο. Έτσι όμως επειδή υπόκεινται σε επεξεργασία χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά του και τις βιταμίνες του. Καλύτερα είναι να καταναλώνεται το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) νωπό είτε σκέτο, είτε μαζί με κόρν φλέικς, με μουσλί, μαζί με ξηρούς καρπούς ή και ως φυσικός χυμός στο μπλέντερ προσθέτοντας νερό.
Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) (το μούρο της ευτυχίας) είναι η κοινή ονομασία που έχει επικρατήσει εκτός Κίνας για ένα φρούτο, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη και τα οποία έχουν πολύ μικρές διαφορές: το Lycium barbarum και το Lycium chinense, που ανήκουν στην οικογένεια των σολανοειδών (Solanaceae). Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.
Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι το μυστικό της μακροζωίας.
Ο φημισμένος Li Qing Yuen ή Li Ching-Yun, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καθημερινά.
(Φώτο του Li Qing Yuen το 1927 στην κατοικία του Κινέζου στρατηγού Yang Sen)
Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή. (πηγή http://en.wikipedia.org/wiki/Li_Ching-Yuen )
Στην αγγλική λέγεται επίσης εκτός από Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) και ως wolfberry. Γενικά είναι γνωστό με πολλά ακόμη ονόματα, αλλά άσχετα με τη γεωγραφική προέλευση του φυτού, οι ονομασίες Γκότζι του Θιβέτ ή Γκότζι των Ιμαλαΐων και Γκότζι Κινέζικο, είναι οι πιο κοινές ονομασίες που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο υγιεινών τροφίμων, για προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα φυτά. To Lycium barbarum, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και είναι περιζήτητο για τις θεραπευτικές και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα. Το Lycium chinense καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Κίνας και συνήθως είναι πιο κοντό, ενώ το Lycium barbarum καλλιεργείται στα βόρεια, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή Ningxia Hui, και είναι ψηλότερο. Το Lycium barbarum φτάνει σε ύψος από 2,5 έως 4 μέτρα, και ανθίζει κατά τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο. Μπορεί να αναπτυχθεί σε αμμώδη και αργιλώδη εδάφη που είναι θρεπτικά φτωχά, και σε ηλιόλουστους ή ημισκιερούς τόπους.
Τα φύλλα του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) σχηματίζονται επάνω στους βλαστούς και είναι είτε εναλλασσόμενα, είτε σε δέσμες των τριών ή περισσοτέρων. Το σχήμα των Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι λογχοειδές (σαν πλατιά αιχμή δόρατος). Μοιάζει με το φύλο της ελιάς σε σχήμα αλλά το χρώμα του είναι πιο ανοιχτό πράσινο και τρυφερό.
Έχουν διαστάσεις περίπου 7 εκ. μήκος με 2,5 εκ. πλάτος και οι άκρες τους είναι τραχιές ή κυκλικές.
Επάνω στα στελέχη σχηματίζονται από ένα μέχρι τρία άνθη, που έχουν 1 με 2 εκ. πλάτος. Ο κάλυκας του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) (που τελικά διαρρηγνύεται από το αναπτυσσόμενο μούρο) αποτελείται από πέταλα σε σχήμα καμπάνας ή σωληνωτά, που διαμορφώνονται σε μικρούς, τριγωνικούς λοβούς. Η στεφάνη του κάλυκα του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), που σχηματίζεται από τα πέταλα του άνθους, έχει χρώμα μοβ ή πορφυρό, με πλάτος 9 με 14 χιλιοστά και διαθέτει πέντε ή έξι λοβούς μικρότερους από το σωλήνα. Οι στήμονες του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) διαθέτουν ανθήρες που ανοίγουν. Η ανθοφορία του φυτού Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) παρατηρείται από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο και η ωρίμανση των καρπών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και το κλίμα.
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) παράγουν φρούτα όπως τα μούρα σε έντονο πορτοκαλι-κόκκινο χρώμα και ελλειψοειδές σχήμα 1–3-cm μήκος και είναι πολύ τρυφερά και μαλακά. Ο κάθε καρπός Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιέχει μεγάλο αριθμό από σπόρους. Σε κάθε Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) ο αριθμός των σπόρων ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος του καρπού, περιέχοντας 10-60 μικροσκοπικούς κίτρινους σπόρους, που βρίσκονται συμπιεσμένοι μέσα σε καμπύλο έμβρυο.
Η καταγωγή του κοινού αγγλικού ονόματος "wolfberry" είναι άγνωστη, και ίσως προκύπτει από σύγχυση με το όνομα του γένους (Lycium), που ταιριάζει με τη λέξη "Lycos", ελληνική λέξη για τον λύκο (wolf). Στον αγγλόφωνο κόσμο, η λέξη Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχει χρησιμοποιηθεί από τις αρχές του 21ου αιώνα ως συνώνυμο της "wolfberry". Η λέξη "goji" είναι προφορά της gouqi στην Ταϊβάν Hokkien, το επίσημο καθαρευουσιάνικο κινεζικό όνομα του φυτού, που αναπτύχθηκε στη Δύση για τα εν λόγω εμπορικά προϊόντα wolfberry.
Lycium είναι το όνομα του γένους, που προέρχεται από την αρχαία νότιο-ανατολική περιοχή της Λυκίας. Το Lycium chinense περιγράφεται για πρώτη φορά από τον Σκοτσέζο βοτανολόγο Philip Miller στην όγδοη έκδοση του βιβλίου του "Το Λεξικό του Κηπουρού", που δημοσιεύθηκε το 1768.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης στην Κίνα, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του. Μεταξύ άλλων το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει στα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry): Κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, όπως οι σταφίδες, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.
Η γεύση από τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας και κερασιού. Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί των Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καταναλώνονται ως λαχανικό. Ως τρόφιμο, τα αποξηραμένα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), παραδοσιακά μαγειρεύονται πριν την κατανάλωση. Τα ξερά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) προστίθενται συχνά σε ρύζι, μούσλι, γιαούρτι, κλπ. Χρησιμοποιείται επίσης σε κινέζικες τονωτικές σούπες, σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας, με λαχανικά, ή μαζί με άλλα βότανα, όπως άγρια γλυκοπατάτα, και με τη ρίζα γλυκόριζας.
Οι καρποί Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) επίσης βράζονται για τσάι, συχνά μαζί με άνθη χρυσάνθεμου ή και κόκκινα τζίτζιφα, ή με κάποιο άλλο βότανο για τσάι, και είναι διαθέσιμοι και σε συσκευασίες ως τσάι.
Επίσης, παράγονται διάφορα κρασιά που περιέχουν Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), και μερικά από αυτά είναι μίγμα σταφυλιού και Γκότζι Μπέρι (Goji Berry).
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών.
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα.
Περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία.
Σε κλινική έρευνα σε ηλικιωμένους ασθενείς, βελτιώθηκε η σεξουαλική ικανότητα στο 35% των περιπτώσεων.
Περιέχει «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.
Οι καρποί του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή (Super Foods).
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.
Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400, το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) 25100 μονάδες αντιοξειδωτικές.
Ο χυμός του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες. Καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τη μνήμη.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιέχει πολυσακχαρίτες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία, ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) χρησιμοποιείται με επιτυχία για την απώλεια βάρους, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) χαρίζει αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας.
Μελέτες σε χοιρίδια έχουν δείξει ότι έχει προστατευτική δράση για το συκώτι.
Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιέχει 370 θερμίδες. Στην εμπορική πρακτική υποστηρίζουν ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα προϊόντα από Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), μεταξύ των οποίων αρκετοί "χυμοί γκότζι», έχουν εκτεταμένα βιολογικά οφέλη για την υγεία, αν και κανένας από τους ισχυρισμούς αυτούς δεν έχει αποδειχθεί από ιατρική έρευνα.
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν τα φύλλα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) σε συνδυασμό με το φλοιό της ρίζας για να παρασκευάσουν ένα τσάι με θεραπευτικές επίσης ιδιότητες.
Κινεζικές μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλουν ορισμένες από τις γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο, ενώ ο καρπός Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχει αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες.
Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία για τον καρκίνο.
Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιέχουν και γερμάνιο, ένα ορυκτό που θεωρείται ότι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα ασιατικά αυτά φρούτα έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν τους δύο βασικούς παράγοντες που προάγουν τις καρδιακές παθήσεις, την οξειδωμένη χοληστερόλη και την αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Επίσης, εκτιμάται ότι τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) εμπλουτίζουν το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του, και αποτελούν εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μπορεί να καταναλωθεί σε καθημερινή βάση, για να προσφέρει γενική ευεξία.
Το φυτό Lycium barbarum μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως φράχτης και να σταθεροποιήσει αμμώδη εδάφη, γιατί σχηματίζει γερές ρίζες και αναπτύσσεται πολύ καλά σε αμμώδη εδάφη.
Το Γκότζι (Lycium barbarum) είναι ένα από τα αρχαιότερα άγρια φαρμακευτικά φυτά και ήταν βασικό στοιχείο στη διατροφή των Κινέζων αγροτών για τουλάχιστον 2.000 χρόνια.
ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY): ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΙΜΗ, ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επίσης, αναφορές γίνονται στο γεγονός ότι, το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι καρπός πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, ο οποίος βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και επιδρά ευεργετικά στην όραση. Γενικά, υπάρχουν αναφορές ότι, το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό θεωρείται «Υπερτροφή» και έχει τη φήμη «ελιξήριο της μακροζωίας». Η γεύση του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μοιάζει με της σταφίδας, ενώ οι καρποί μπορούν να μαγειρευτούν ή να φαγωθούν και ωμοί.
Οι κινέζοι καταναλώνουν τον καρπό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είτε νωπό, είτε αποξηραμένο, είτε παρασκευάζοντας σούπες ή ως απόσταγμα που δίδει έναν ιδιαίτερο τύπο κρασιού. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καταναλώνονται ως λαχανικό. Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιέχουν βιταμίνες C, B1, B2 και Β-καροτίνη, καθώς και μια σειρά από μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά (25100μονάδες ORAC Oxygen Radical Absorbance Capacity - Αμερικανική κλίμακα μέτρησης) και αμινοξέα.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιέχει πλήθος υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών και διατροφικών ινών, απαραίτητων για το σώμα. Τα 100 γραμμάρια αποξηραμένου καρπού Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιέχουν 370 θερμίδες, 18 αμινοξέα (8 αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό), 21 ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο κ.ά.), βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), βιταμίνη Ε και βιταμίνη C (περισσότερη ανά μονάδα βάρους από τα πορτοκάλια), 11 mg σιδήρου (περισσότερο από το σπανάκι ανά 100gr), διάφορες φυτοστερόλες (Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης) και λιπαρά οξέα όπως τα Ω-6 και το λινολεϊκό οξύ, που αποτελούν ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στην Ελλάδα
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), άγνωστο για πολλούς δέντρο, φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας και αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, για την οποία ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι αγρότες. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) άρχισε να καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα δέντρα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι μικρά και δεν μπορούν οι γεωπόνοι να μιλούν ούτε για συγκεκριμένες ποσότητες του καρπού ούτε για τιμή πώλησης.Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να αρχίσει να βγαίνει ρίζα. Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των αγροτών πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα ημερίδα για το δέντρο Γκότζι Μπέρι (Goji Berry). «Οι νέοι αγρότες ψάχνουν το ενδεχόμενο εναλλακτικών καλλιεργειών. Η περιοχή της Μακεδονίας έχει τα ροδάκινα, τα μήλα και τα σταφύλια.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που θέλει λίγα στρέμματα και μπορεί να έχει καλό εισόδημα ο αγρότης. Κάποιοι το τολμούν» δηλώνει ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Νάουσας Ζαφείρης Τσουκαλάς. Εκτός όμως από τους νέους αγρότες και αρκετοί παλαιότεροι αρχίζουν να κάνουν «στροφή» στις εναλλακτικές καλλιέργειες, δηλώνοντας απογοητευμένοι από το γεγονός ότι ο κόπος τους με άλλα φυτά δεν ανταμείβεται.
«Οι νέοι αγρότες δεν ασχολούνται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και ψάχνουν κάτι καινούριο και πιο αποδοτικό. Και οι παλαιότεροι όμως δείχνουν απογοητευμένοι από το γεγονός ότι το λάδι, τα ροδάκινα και τα μήλα δεν είναι τόσο αποδοτικά. Βλέπουν τον κόπο τους να μην αποδίδει και αναζητούν νέες καλλιέργειες» πρόσθεσε η τεχνολόγος – γεωπόνος, Ελένη Παναγιώτου.
Στην Ελλάδα, το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς ή αποξηραμένο. Κατά τη διάρκεια όμως της επεξεργασίας, χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του και είναι καλύτερα να καταναλώνεται νωπό ή σκέτο.
Καλλιέργεια Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), Ενδεικτικές τιμές Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), Διάθεση παραγωγής Γκότζι Μπέρι (Goji Berry)
Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα θαμνώδες δέντρο που φύεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα, τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και τη Μογγολία. Η καλλιέργεια του φυτού Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μπορεί να είναι γραμμική με αποστάσεις φύτευσης 2,0 μέτρα επί της γραμμής και 2,0 μέτρα μεταξύ των γραμμών.Συνολικά απαιτούνται 250 φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) ανά στρέμμα. Η παραγόμενη ποσότητα καρπού Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μπορεί να ξεπεράσει στην τριετία τον 1 τόνο ανά στρέμμα. Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) περιορίζεται με κλάδεμα στη μορφή του θάμνου. Είναι πολύ δύσκολο να βρείτε σπόρο Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καθώς δεν υπάρχει στο ελληνικό εμπόριο. Μπορείτε βέβαια να ψάξετε στο internet αλλά με προσοχή κυρίως σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε επαγγελματική καλλιέργεια. Αν αγοράσετε δενδρύλλια Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) προσέξτε ώστε
να λάβετε το ανάλογο πιστοποιητικό σχετικά με την ποικιλία και την ηλικία των δένδρων.
Το ύψος του δένδρου Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 έως 5 μέτρα, με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί όμως να διατηρηθεί και σε πιο χαμηλό ύψος. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1ο – 2ο χρόνο, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει το 3ο – 4ο έτος.
Η συλλογή του καρπού Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι δύσκολη, καθώς γίνεται με το χέρι και για το λόγο αυτό το προτιμούν αγρότες που καλλιεργούν λίγα στρέμματα. Κατά την εποχή συλλογής του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) , ο αγρότης θα πρέπει κάθε 3-4 ημέρες να μαζεύει τους καρπούς. Οι καλύτερες εποχές για φύτεμα του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι την 'Ανοιξη και το Φθινόπωρο, αλλά και τις άλλες εποχές μπορεί να επιτευχθεί επιτυχές φύτεμα. Όταν ο καιρός ζεστάνει ξεκινούν να βγαίνουν φυλλαράκια και κατά το Μάιο με Ιούνιο ανθίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία από χώρες του εξωτερικού όπως η Κίνα και η Αμερική, η καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μπορεί να αποφέρει πολύ καλή στρεμματική απόδοση. Βέβαια στις κλιματικές συνθήκες / χώμα της Ελλάδας η απόδοση μπορεί να διαφέρει καθώς αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στη χώρα μας βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο.
Καλλιέργεια ενός (1) στρέμματος Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι δυνατό να αποφέρει από 600 έως και πάνω από 1.000 κιλά στην τριετία). Με τιμή από 5,5 έως 6 ευρώ/κιλό μπορεί να αποδώσει από 3.300 έως και 6.000 ευρώ το στρέμμα. Βέβαια για να λάβετε τα χρήματα θα πρέπει να βρείτε προηγουμένως που θα τα διαθέσετε.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εταιρίες στην Ελλάδα που μπορούν να απορροφήσουν την ελληνική παραγωγή ενώ στην Καρδίτσα και στις Σέρρες δημιουργούνται και συνεταιριστικές μονάδες παραγωγής - επεξεργασίας - προώθησης του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) σε αγορές του εξωτερικού.
Το Σαββάτο 31 Μαρτίου 2012 διεξήχθη η Καταστατική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Υπερτροφών Θεσσαλίας. Τα 53 ιδρυτικά μέλη ανέλαβαν την ευθύνη της καλλιέργειας 300 περίπου στρεμμάτων Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), με δυνατότητα διεύρυνσης της συνεταιριστής ομάδας, για την καλλιέργεια 1000 στρεμμάτων.
Πέραν των καλλιεργήσιμων εκτάσεων Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) προβλέπεται επένδυση, για τη δημιουργία Συνεταιριστικής Βιομηχανικής Μονάδας, ξήρανσης και μεταποίησης του πρωτογενούς προϊόντος ύψους περίπου 500.000 Ευρώ, στη Ματαράγκα Καρδίτσας. (Καλλιέργειες: Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), Μύρτιλο, Aρώνια/Αρώνια ΥΠΑΑΤ, Ιπποφαές).
http://egoji.gr
http://egoji.gr/