Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Η πληγή του παραεμπορίου

ΜΑΡΚΟΣΖΩΡΖΟΣΓράφει ο Μάρκος Ζώρζος 
«Φίλοι μου,
Συζητώντας με φίλους για το θέμα του σημερινού μου σχολίου (πλανόδιο εμπόριο – παραεμπόριο) μου είπαν:»τι ψάχνεις τώρα»,» μην ξύνεις πληγές», «δεν είναι ώρα», «μεγάλο θέμα ανοίγεις» και πολλά- πολλά άλλα παρόμοια. Εγώ όμως αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μερικούς μόνον προβληματισμούς μου για το θέμα αυτό.
Κατ αρχήν δεν τα βάζω με κανέναν, όχι γιατί φοβάμαι, αλλά γιατί νομίζω ότι είναι η ώρα να γίνει κάτι και σ αυτόν τον κλάδο, στο

κάτω - κάτω όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις αλλαγές και άλλα παρόμοια.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Όλοι έχουμε δει και έχουμε ακούσει πλανόδιους να πωλούν και να διαλαλούν την πραμάτεια τους, να στήνουν ένα πάγκο να πωλούν ότι θέλουν όπου θέλουν, να παρέχουν υπηρεσίες (μασάζ) στις παράλιες μας.
Ο καθένας κάνει ότι θέλει όπου μπορεί οπουδήποτε ότι ώρα να είναι χωρίς κανέναν περιορισμό χωρίς κανέναν έλεγχο από κανέναν.
Κάποια στιγμή αν ένας επαγγελματίας διαμαρτυρηθεί που έχει στηθεί ένας πάγκος έξω από το μαγαζί τους ίσως μετά από καταγγελία του ιδίου να απομακρυνθεί ο πλανόδιος αλλά θα πάει λίγο παρακάτω και το πρόβλημα συνεχίζεται.
Αλλά ας δούμε τα πράγματα με την σειρά
Ποιοι είναι οι πλανόδιοι και αν πρέπει να δουλέψουν.
Οι πλανόδιοι είναι δικοί μας άνθρωποι αλλά και ξένοι (αλλοδαποί και από άλλες περιοχές της πατρίδας μας) και πρέπει να δουλέψουν γιατί προφανώς δεν έχουν άλλο τρόπο να βγάλουν το μεροκάματο τους. Αλλά με κάποιες προϋποθέσεις.
Γιατί γυρνούν από την μια άκρη του νησιού μας ως την άλλη και δεν τους βρίσκουμε σε σταθερές θέσεις;.
Γιατί δεν υπάρχουν χώροι καθορισμένοι με κάποιον έλεγχο (αγορανομικό, υγειονομικό, φορολογικό κλπ) που να επιτρέπεται η πώληση των προϊόντων τους
Ποιος ευθύνεται για αυτό;


ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Κατά την γνώμη μου την μεγαλύτερη ευθύνη την φέρει ο Δήμος μας που σε ένα νησί με τόσο κόσμο σε ένα νησί που είναι μοναδικός προορισμός και όνειρο ζωής για πολλούς επισκέπτες μας να μην έχει καθορίσει κάποιους χώρους όπου με ένα ενοίκιο θα μπορεί ο καθένας που έχει τις προϋποθέσεις ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΣ να πουλήσει τα πράγματα του αλλά και να προσφέρει της υπηρεσίες του νομίμως.
Θα μου πει κάποιος ότι υπάρχει χώρος στα Φηρά. Απαντώ: είναι πολύ μικρός δίπλα από ένα τεράστιο κοντέινερ σκουπιδιών και πάνω από τις τουαλέτες (τουαλέτες τι είπα τώρα; άλλη φορά θα τα πούμε για αυτό το θέμα).
Υπάρχει χώρος στην Μεσαριά και στο Εμπορείο. Απαντώ είναι χώροι όπως και αυτός των Φηρών μόνον για να πούμε ότι υπάρχουν δυο τρία σημεία για τους πλανόδιους, χωρίς κανέναν έλεγχο και καμιά υποδομή.
Δεν είναι δυνατόν σε περιοχές και δήμους με μικρότερες οικονομικές δυνατότητες και μικρότερη φήμη να υπάρχουν ακόμα και ιδιωτικές λαϊκές αγορές (Άγιος Στέφανος Αττικής) και εμείς εδώ να έχουμε κόσμο που με μια ντουντούκα να βγαίνει στο δρόμο και ότι ώρα θέλει να φωνάζει από ψάρια ντομάτες μέχρι καλά εσώρουχα έχω ελάτε να πάρετε.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

Είμαστε ή δεν είμαστε ένας από τους ομορφότερους προορισμούς στον κόσμο;.
Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να οργανώσουμε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά το λέω αλήθεια και το πιστεύω θέλουν ένα μεροκάματο και πρέπει να έχουν δουλειά.
Νομίζω ότι είναι ώρα να δούμε αυτό το θέμα, ξέρω ότι μπορούμε να δώσουμε λύση.
Μπορούμε να οργανώσουμε τα υπάρχοντα αλλά και νέα σημεία.
Τέλος μπορεί να υπάρχουν και άλλες λύσεις που καλό θα είναι να προταθούν ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βγάζουν το μεροκάματο τους με αξιοπρέπεια και εμείς όλοι, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μας να βλέπουν ένα ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΧΡΟΝΟ ΝΗΣΙ που σαν αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο

Με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος»

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.