Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Άφθες!

Τι είναι οι Άφθες
Οι άφθες είναι πληγές που εμφανίζονται στην στοματική κοιλότητα. Πρόκειται για βλάβες ερυθρού χρώματος, που στο κέντρο τους καλύπτονται από μία λευκοκίτρινη μεμβράνη. Εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά, ενώ μετά τα 20 έτη η εμφάνισή τους περιορίζεται. Μετά την πρώτη τους εμφάνιση, συχνά υποτροπιάζουν, ταλαιπωρώντας τον ασθενή. Παρουσιάζονται πάνω στη γλώσσα, στα χείλη, στα ούλα, στον ουρανίσκο ή στο εσωτερικό των παρειών. Το μέγεθός τους είναι μικρό, 2-7 χιλιοστά, ενώ σπάνια μπορεί να είναι και μεγαλύτερες. Άλλες φορές μπορεί να εμφανίζονται λίγες, και άλλες φορές πολλές και σε διάφορα μέρη της στοματικής κοιλότητας.

Αίτια

Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτιολογία εμφάνισής τους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε διαταραχή του ανοσολογικού μηχανισμού του οργανισμού, ενώ άλλοι ενοχοποιούν κάποιους μικροβιακούς παράγοντες.

Εκλυτικοί παράγοντες

Οι παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση των βλαβών είναι οι εξής:
-Άγχος, στρες
-Τραυματισμοί του βλεννογόνου του στόματος
-Αλλεργία σε τροφές ή φάρμακα
-Ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του κύκλου τους ή στην εγκυμοσύνη
-Έλλειψη σιδήρου ή φυλικού οξέως ή βιταμινών Β
-Διακοπή του καπνίσματος
-Οδοντόκρεμα με SLS ( Sodium Lauryl Sulfate)

Συμπτώματα

Οι άφθες προκαλούν έντονο κάψιμο και πόνο στη περιοχή που εμφανίζονται και ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στη λήψη της τροφής. Οι βλάβες επουλώνονται μέσα σε 10-14 ημέρες, χωρίς να αφήσουν ουλή. Πολύ συχνά παρατηρείται υποτροπή των βλαβών μετά από άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη χαρακτηριστική εικόνα των βλαβών, καθώς και από το ιστορικό του.

Θεραπεία

Η θεραπεία των αφθών είναι κυρίως συμπτωματική, και στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο. Για το σκοπό αυτό, συνήθως συνιστώνται τοπικά κορτικοστεροειδή σε μορφή gel, αλοιφές με αναλγητική ή/και αναισθητική δράση, ενώ οι πλύσεις με αντισηπτικά του στόματος ή αλατόνερο μειώνουν τον κίνδυνο επιμόλυνσής των βλαβών. Πολύ σημαντικό βέβαια, είναι και το να ανακαλυφθεί ο παράγοντας που πυροδοτεί την εμφάνιση των βλαβών, έτσι ώστε η αποφυγή του να ελαττώσει τις υποτροπές.

Πρόληψη

Προληπτικά προτείνεται η κατανάλωση τροφών, όπως γιαούρτι, κρεμμύδια, ενώ πρέπει να αποφεύγονται η ζάχαρη, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, τα οστρακοειδή, τροφές με συντηρητικά, όπως επίσης και η οδοντόκρεμες με SLS. Ακόμη, πρέπει να προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες σιδήρου, φυλικού οξέως και βιταμινών Β, και να προτιμώνται μαλακές τροφές που δε θα τραυματίσουν τη στοματική σας κοιλότητα. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους, το οποίο διευκολύνει την εμφάνιση των αφθών.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.