Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Ελιξήριο» μακροζωίας ο ελληνικός καφές

Η κατανάλωση του καφέ έχει συνδεθεί κατά καιρούς με διάφορα οφέλη για την υγεία και την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών. Ωστόσο, το αγαπημένο ρόφημα έρχεται να συνδεθεί με τη μακροζωία και μάλιστα «διαμέσου» της Ικαρίας. Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό ότι οι κάτοικοι της Ικαρίας ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο, απ’ ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Η εφημερίδα «The New York Times», μάλιστα, είχε λίγους μήνες πριν, φιλοξενήσει άρθρο με τίτλο «Το μέρος όπου οι άνθρωποι
ξεχνάνε να πεθάνουν», το οποίο αναφερόταν βέβαια στην Ικαρία. Στο άρθρο εκείνο, είχαν προταθεί μια σειρά εξηγήσεων πίσω από τη διάρκεια της ζωής των κατοίκων: η απουσία μόλυνσης, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση με μέτρο κρασιού και ελληνικού καφέ. Με τα πιθανά οφέλη του ελληνικού καφέ, και πώς αυτός θα μπορούσε να συμβάλει στη μακροζωία, ασχολήθηκε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και ο καφές έχει φανεί ότι μπορεί να λειτουργήσει προστατεύοντάς το.
Η μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών από την Ικαρία, άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία αυτών των κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», δήλωσε ο Γεράσιμος Σιάσος, επικεφαλής της έρευνας.
Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει μια ακόμα ψηφίδα στο «παζλ» διατροφής – υγείας καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία. 
 http://medicalnews.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.