Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Συχνές και ωφέλιμες ερωτήσεις!

  • Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών με άφθονες φυτικές ίνες ( φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης ).
  • Πίνετε άφθονο νερό ( τουλάχιστον 1 ½ - 2 λίτρα την ημέρα ).
  • Δραστηριοποιηθείτε (χορός, κολύμπι, περπάτημα, γυμναστική ).
  • Διώξτε το άγχος με ευχάριστες ασχολίες, με γέλιο, ακόμα και με ανώδυνο ιατρικό βελονισμό, που έτσι και αλλιώς βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, σημεία επιλογής (Ο.Κ. 20, Σ25, Σ37). 
Το νερό στην ουσία δε διαλύει τα λίπη. Είναι όμως καταλύτης του οργανισμού, απαραίτητο στοιχείο της ζωής, το κυρίαρχο στοιχείο του σώματός μας. Είναι ανόργανο συστατικό ( Η2Ο ) που χρησιμοποιείται στις αντιδράσεις διάσπασης του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Βοηθάει λοιπόν, στο να αντιδράσουν μεταξύ τους τα βιολογικά συστατικά και ανάλογα με το ισοζύγιο θερμίδων να επιφέρουν λιποδιάλυση, εφόσον τη συγκεκριμένη στιγμή οι απαιτήσεις του οργανισμού για θερμίδες (ενέργεια) είναι μεγάλες.

Η φυσιολογική ποσότητα νερού στο σώμα βοηθά στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Η έλλειψη νερού οδηγεί στην καταστροφή των ιστών, όπως και η υπερβολική λήψη νερού με ελαττωμένη λειτουργία νεφρών, οδηγεί σε επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος. Επομένως ο οργανισμός ακολουθεί το χρυσό κανόνα του μέτρου.

Για να αδυνατίσω θα τρώω μια φορά την ημέρα;
 Όχι, αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Γιατί έτσι μειώνεται το μεταβολισμός σας. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να τρώτε 3-5 φορές την ημέρα, μικραίνοντας τις ποσότητες και μειώνοντας την ποικιλία. Επίσης, στην απώλεια βάρους συμβάλλει η προοδευτική άσκηση του σώματος, όπως καλά όλοι γνωρίζουμε. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Κάθε μέρα άσκηση, περισσότερο από μία ώρα.

Είμαι αδύνατη, γιατί έχω κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στις γυναίκες που έχουν αυξημένο βάρος. Απλά το πάχος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής της. Βέβαια συμβάλλει η κληρονομικότητα και επιβαρυντικοί παράγοντες όπως το άγχος, η δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή με ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα, η μειωμένη κινητικότητα του σώματος και τέλος ορισμένες ενδοκρινικές διαταραχές.
Ο οργανισμός του ανθρώπου χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Η ενέργεια αυτή προέρχεται από τις τροφές. Για να παραμείνει το βάρος σταθερό, πρέπει να υπάρχει ισοζύγιο ενέργειας. Με άλλα λόγια όσες θερμίδες παίρνουμε από τις τροφές, πρέπει και να τις χρησιμοποιούμε, αλλιώς παχαίνουμε.

Το βάρος μειώνεται μόνο όταν υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Για το σκοπό αυτό παίρνουμε λιγότερη τροφή από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός για τις ανάγκες του. Τότε υποχρεώνεται να προστρέξει στις λιπαποθήκες (λιποκύτταρα) για να συμπληρώσει την απαιτούμενη ενέργεια. Αντίθετα όταν υπάρχει θετικό ισοζύγιο, δηλαδή παίρνουμε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειαζόμαστε, τότε ο οργανισμός το περίσσευμα ενέργειας το εναποθέτει ως αδρανή ενέργεια στα λιποκύταρα, δηλαδή έχουμε αύξηση βάρους σώματος.

Μπίρα με ή χωρίς αφρό;
Ο αφρός θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή, λόγω του ότι προστατεύει την μπίρα από την επαφή της με το οξυγόνο. Έτσι και δεν μπορεί να οξειδωθεί και κρατάει αναλλοίωτα την γεύση, το άρωμα και τα λοιπά χαρακτηριστικά της. Ακόμη, όταν η μπίρα κάνει αφρό, απελευθερώνεται το ανθρακικό που περιέχει και έτσι μας προστατεύει από ορισμένα προβλήματα που προκαλεί το ανθρακικό, όπως το φούσκωμα και η συχνοουρία.

Λεμόνι ή ξίδι στη σαλάτα μου;
Μπορεί το ξίδι να θεωρείται από πολλούς πιο νόστιμο απo ότι το λεμόνι, όμως το λεμόνι είναι αυτό που έχει θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα, ενώ το ξίδι δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό, αντίθετα το λεμόνι μας δίνει βιταμίνη C , η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων, έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην απορρόφηση ανόργανων στοιχείων που βρίσκονται στα λαχανικά, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Βέβαια κάθε λεμόνι έχει τις θερμίδες του (25-80 Kcal).

Υπάρχουν όμως μερικοί ερευνητές που υποστηρίζουν ότι το ξίδι διώχνει το "μπουρί " από τις αρθρώσεις, άρα υποστηρίζουν ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των αρθριτικών.

Καφές σκέτος ή με γάλα;
Το γάλα στον καφέ δεν απαγορεύεται. Απλά δεν κερδίζουμε το ασβέστιό του, γιατί η καφείνη δεν επιτρέπει την απορρόφησή του. Παίρνουμε όμως το λίπος, τις πρωτείνες, τις βιταμίνες και τους υδατάνθρακες που έχει.

Το γάλα όμως για πολλούς θεωρείται τροφή κατάλληλη μόνο για βρέφη, σε αντίθεση με το τυρί φέτα και το γιαούρτι.
Ο καφές, ιδιαίτερα όταν γίνεται κατάχρησή του, ενοχοποιείται για καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης ο καφές ανεβάζει τους σφυγμούς και την αρτηριακή πίεση αμέσως μετά τη λήψη του. Έτσι δημιουργείται ένα σκαμπανέβασμα, το οποίο είναι ότι χειρότερο για τον οργανισμό.

 Που θα βρω την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός μου;
Την μέση ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ένας υγιής ενήλικας, μπορεί να τη βρει : σε ½ ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, σε ½ πορτοκάλι μεγάλου μεγέθους, σε 2 λεμόνια στυμμένα σε σαλάτα ή σε 8 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, σε 1 μεγάλη τομάτα, σε 1 πράσινη πιπεριά, σε μια χούφτα μαϊντανό φρέσκο, σε 6 κρεμμύδια, σε 7 φύλλα μαρουλιού. Τόσο απλά.

Πρέπει να τρώω πολλά φρούτα καθημερινά; 
Τα φρούτα μπορεί να μην έχουν λίπος, έχουν όμως υδατάνθρακες (γλυκόζη). Αυτοί μετατρέπονται στον οργανισμό σε λίπος. Γιαυτό η υπερκατανάλωσή τους οδηγεί στην αύξηση του βάρους. Η λήψη 3-4 φρούτων καθημερινά θεωρείται επαρκής ποσότητα. Όμως κανονικά τα φρούτα δεν πρέπει να τρώγονται συγχρόνως με άλλες τροφές.
Αν δεν σας αρέσει καθόλου το γάλα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι και τυρί (φέτα, κίτρινο). Αυτά έχουν το ασβέστιο που χρειάζεστε. Επίσης άλλες πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ξερά σύκα, τα ψάρια με βρώσιμα μαλακά κόκαλα , οι σαρδέλες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και άλλα
Καθημερινά χρειαζόμαστε τουλάχιστον 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Τα αυγά πρέπει να τα αποφεύγουμε;Το αυγό είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, βιταμίνης Α. Αυτό θεωρείται πρότυπο τροφίμου για τις πρωτείνες που περιέχει, γιατί ένα αυγό περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Έχει όμως χοληστερόλη και μάλιστα τόση ποσότητα , όση χρειάζεται ημερησίως ένας άνθρωπος. Για να μην υπερβαίνουμε την ποσότητα χοληστερόλης, καλό είναι να τρωμε αυγό τις μέρες που δε θα φαμε άλλη ζωική τροφή. Και αν δεν υπάρχει πρόβλημα χοληστερόλης, μπορούμε να τρωμε 3-4 αυγά την εβδομάδα. Όμως δεν πρέπει να τρώμε ταυτόχρονα υδατάνθρακες, γιατί τότε μόνο θα κάνουμε λίπος, όλη αυτή την ενέργεια. Τα αυγά, είναι ταυτόχρονα του πουλιού το γάλα, όπως το πρωτόγαλα για τα νεογέννητα θηλαστικά.

Υποφέρω από καούρες. Τι να κάνω; - Όχι στα μεγάλα και βαριά γεύματα.
 - Μην τρωτε πριν πέσετε για ύπνο.
 - Μειώστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη.
 - Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.
 - Περιορίστε το κάπνισμα.
 - Χάστε τα περιττά σας κιλά.
 - Μην τρώτε πολλές τροφές σε ένα γεύμα.
 - Παίρνετε τα φάρμακά σας από τον ειδικό (γαστρεντερολόγο).
 - Μασάτε καλά την τροφή σας.
 - Τρώτε αργά και όχι νευρικά.
 - Γελάτε με κάθε ευκαιρία.
 - Κάντε βελονισμό και λύστε το πρόβλημά σας.

Έχω χαμηλό σίδηρο. Τι να κάνω;·        Τρωτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, συκώτι, κοτόπουλο, πράσινα λαχανικά, αυγά, δημητριακά.
·        Τρωτε συχνά εσπεριδοειδή, τομάτες και φράουλες για να γίνει καλύτερα η απορρόφηση του σιδήρου.
·        Εξάλλου η βιταμίνη C βοηθάει στο να απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος των τροφίμων.
·        Μειώστε την κατανάλωση τσαγιού γιατί το τσάι εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, αλλά και τα οινοπνευματώδη.
·        Αν είναι απαραίτητο ακολουθήστε θεραπευτική αγωγή.
·        Σε περίπτωση μεγάλης σιδηροπενίας, προχωρήστε σε διερεύνηση παχέος εντέρου και άλλων οργάνων στους ειδικούς.

Τα προϊόντα light βοηθούν να χάσω βάρος;
Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθώντας να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή για να χάσουν βάρος, καταναλώνουν προϊόντα light . Για να μειωθεί το βάρος όμως, με την ταυτόχρονη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, πρέπει κανείς να μειώσει και τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες.

Το βλέπουμε συχνά. Αυτά τα άτομα να επαναπαύονται και να τρώνε ανεξέλεγκτα και φυσικά να παχαίνουν, αντί να αδυνατίσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα light, αυξάνουν συχνά την κατανάλωση των άλλων τροφίμων ή καταναλώνουν προιόντα χαμηλών λιπαρών σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα το βάρος να παραμένει υψηλό και να απογοητεύονται!

 Άλλωστε πολλά light προϊόντα κατηγορούνται ότι δεν εκπληρούν το στόχο για τον οποίο έχουν φτιαχτεί. Πολλοί επίσης είναι της άποψης ότι καλύτερα είναι να φας ένα πλήρες προϊόν σε μικρή ποσότητα, παρά ένα light σε μεγαλύτερη ποσότητα. Επομένως η τελική απόφαση είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

Ποιος είναι ο σωστός ρυθμός αδυνατίσματος;
Το γρήγορο αδυνάτισμα μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά σπάνια αυτό το αποτέλεσμα είναι και μόνιμο. Όσο πιο γρήγορα χάνονται τα κιλά, τόσο πιο γρήγορα ξαναεπανέρχονται, γιατί συνήθως δεν υπάρχει αυτοπειθαρχία και επιμονή στο στόχο. Αντίθετα το αργό αδυνάτισμα, δηλαδή 3-4 κιλά το μήνα, βοηθά τον οργανισμό να ανταποκριθεί ομαλά στις αλλαγές που του συμβαίνουν και δύσκολα επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση. Πάνω από τα 110 κιλά ισχύουν άλλοι κανόνες.

Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι επιθυμητή η απώλεια αρκετών κιλών το πρώτο δίμηνο, αρκεί να ακολουθήσουν 4-6 μήνες αργού αδυνατίσματος.

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για γυναίκα ύψους 1.60;Το επιθυμητό βάρος για γυναίκα ύψους 1.60, ανάλογα με το σκελετό της ( ηλικίας άνω των 25 ετών ), είναι:
Ύψος Μικρός ΣκελετόςΜεσαίος ΣκελετόςΜεγάλος Σκελετός
1.6050-5453-5957-64

Ένας τρόπος εκτίμησης του σκελετού είναι ο λόγος R=Y/C, όπου Υ = το ύψος, και C = η περίμετρος του δεξιού καρπού. Aρα το R είναι:
Mέγεθος ΣκελετούAντρεςΓυναίκες
Μεγάλοςμικρότερος 9,6μικρότερος 10,1
Μεσαίος9,6-10,410,1-11,0
Μικρόςμεγαλύτερος 10,4μεγαλύτερος 11,0


Σε τι ωφελούν τα Ω-3 λιπαρά οξέα; Που βρίσκονται;
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται στη σύνθεση των εικοσανοϊδών. Τα τελευταία είναι ουσίες ζωτικής σημασίας, που ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του σώματος . Τα Ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και αποτρέπουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Αυτές οι ουσίες λοιπόν αποτρέπουν τις αποφράξεις αγγείων που οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως είναι οι εμβολές, η στεφανιαία νόσος της καρδίας και το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βρίσκονται στα ψάρια και ιδιαίτερα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα ψάρια του γλυκού νερού. Για αυτό η κατανάλωση ψαριών μπορεί να βοηθήσει κάποια άτομα να ελαττώσουν τον κίνδυνο των καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Γιατί να μην τρώω ψάρι με τυρί;Η άποψη ότι η κατανάλωση ψαριού και τυριού προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, θεωρείται μύθος. Πρόκειται για εσφαλμένη άποψη, η οποία διαμορφώθηκε την εποχή που οι τροφικές δηλητηριάσεις ήταν καθημερινές, πριν γενικευθεί η ψύξη των τροφών. Ήταν δηλαδή η εποχή της συχνής εμφάνισης της γαστρεντερίτιδας.

Τόσο το ψάρι όσο και το τυρί είναι τρόφιμα ευαίσθητα και ευάλωτα στα μικρόβια και επομένως η σύγχρονη βρώση τους διπλασίαζε τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης. Με τη χρήση όμως του ψυγείου και της ασφαλέστερης συντήρησης των τροφίμων, οι τροφικές δηλητηριάσεις έχουν πλέον μηδενιστεί.

Είμαι διαβητικός, τι πρέπει να τρώω;
Ο σακχαρώδης διαβήτης δε θεραπεύεται, αλλά ρυθμίζεται.
Η δίαιτα βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Όσο πιο πολλές τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη καταναλώνουμε ( ρύζι, ψωμί, πατάτες, κ.τ.λ.), τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη στο αίμα. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο είδος και την ποσότητα των τροφών, σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή του ενδοκρινολόγου. Επειδή και η τροφή και το είδος της τροφής είναι φάρμακο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποιότητα, στην ποσότητα και στον επιμερισμό των τροφών. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία καμία τροφή δεν απαγορεύεται από το χρόνιο πρόγραμμα διατροφής του διαβητικού.                                                                  

Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να ακολουθείται από τον διαβητικό ένα προσεκτικό και πειθαρχημένο πρόγραμμα διατροφής Θα είναι καλό και χρήσιμο να αποφεύγεται η λήψη ταυτόχρονα δύο τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη στο ίδιο γεύμα. Επομένως δε χρειάζεται να στερηθείτε ακόμα και τα φρούτα, αρκεί να καταναλώνετε φρούτα με λιγότερη ζάχαρη, στη κατάλληλη ποσότητα και όχι μαζί με το φαγητό, γιατί και τα φρούτα αποτελούν φαγητό!

Δυστυχώς το θέμα είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται βαθιά γνώση και επίγνωση της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της προσεγμένης τροφής, ως φάρμακο και της ανάλογης ποσότητας φαρμακευτικής αγωγής. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ο διαβητικός πρέπει να περνάει από σεμινάρια διαβητικής συμπεριφοράς, ακριβώς απαράλλαχτα όπως μαθαίνει να οδηγεί ένα αυτοκίνητο και ασυνείδητα μαθαίνει την ισορροπία μεταξύ των πεντάλ του αυτοκινήτου.

Κλείνοντας θα έπρεπε να επισημανθεί ότι η ομάδα των κρεατοφάγων με κατάχρηση λιπών και απόλυτο καθησιό, δηλαδή με νωθρή ζωή οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στον σακχαρώδη διαβήτη, όταν υπάρχει γονιδιακή επιβάρυνση.

Επίσης έχει διαπιστωθεί άτομα που προσέχουν το φαγητό τους μετά τη διάγνωση του Σ.Δ. και επιπλέον περπατούν καθημερινά τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιόμετρα, κατάφεραν να ελέγξουν τη νόσο!

http://www.dietaclub.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.