Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ψάρεμα - ανακάλυψη του ροφού






Ροφός

Κοινή ονομασία των περκόμορφων ιχθύων του είδους Epinephelus marginatus, της οικογένειας των σερανιδών.

Ο ροφός είναι κοινό ψάρι της μεσογείου, ενώ εμφανίζεται και σε εκτεταμένες παράκτιες ζώνες του Ατλαντικού ωκεανού. Το μεγαλόσωμο αυτό ψάρι που μπορεί να φτάσει μήκος εως 1,5 μέτρο έχει χοντρό και μυώδες σώμα και μεγάλο πεπλατυσμένο κεφάλι το οποίο καταλαμβάνει το 1/3 του σώματός του. 
Τα μάτια του είναι πολύ ευκίνητα και το στόμα του είναι μεγάλο και εφοδιασμένο με αιχμηρά δόντια.. 
Η κάτω γνάθος προεξέχει. Φέρει δύο ενιαία πτερύγια αποτελούμενα από άκανθες. Το σώμα του είναι σκούρο καστανό, διάστικτο από ακανόνιστες ανοιχτόχρωμες κηλίδες. 
Ζει μοναχικά σε βραχώδη υποστρώματα κοντά στην ακτή, όπου τρέφεται κυρίως με μαλάκια (χταπόδια) καρκινοειδή και μικρότερα ψάρια. 
Ο ροφός ψαρεύεται εντατικά για το τρυφερό και εύγευστο κρέας του.

ΡΟΦΟΣ: 14 σημάδια για την ανακάλυψη του ροφού


του Αντώνη Δρόσου, Μέλος Δ.Σ. Ν.Ο.Κ.

Ένα από τα θηράματα που αναζητεί μετά μανίας ο νέος ψαροκυνηγός είναι σίγουρα και ο ροφός. Ένα ψάρι για το οποίο έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα και ιστορίες. Με ένα ακόμη άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες οδηγίες - συμβουλές στους νέους του χώρου, ώστε να μπορέσουν να τον ανακαλύψουν αλλά και να τον προσεγγίσουν. Κάποια στοιχεία γνωστά σε όλους τους έμπειρους ψαροκυνηγούς, όμως άγνωστα ακόμα σε αυτούς. Ποια είναι αυτά; Ας τα δούμε αναλυτικά:

1. Μεγάλα μονόπετρα

Ο ροφός είναι ψάρι μεγάλο. Άρα θέλει και η κατοικία του, δηλαδή το θαλάμι του, να έχει το ανάλογο μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τον αναζητούμε σε σημεία όπου μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για θαλάμι. Σε αυτά τα σημεία πρώτη θέση έχουν τα μεγάλα μονόπετρα. Σκόρπια ή ακόμη και συγκεντρωμένα, αποτελούν μια πρώτης τάξεως κρυψώνα, φτάνει να υπάρχει στο εσωτερικό τους, χώρος γι' αυτό. Όταν κολυμπάμε σε μια περιοχή το μάτι μας χτενίζει από την επιφάνεια το βυθό, προκειμένου να ανακαλύψει τέτοια μονόπετρα. Όταν τα συναντήσει, τα παρακολουθεί από την επιφάνεια με τα μάτια να εστιάζουν κυρίως στο κάτω σημείο τους, εκεί δηλαδή που ακουμπούν στο βυθό. Η οποιαδήποτε τρύπα ψάχνεται προσεκτικά γιατί μπορεί το μεγάλο ψάρι να βρίσκεται εκεί κοντά.

2. Σπηλιές
Οι σπηλιές, μεγάλες ή μικρές και σε οποιοδήποτε σημείο του βυθού και αν βρίσκονται, αποτελούν μια πρώτης τάξεως κατοικία για το ροφό. Η ανακάλυψη μιας σπηλιάς αποτελεί ατού για κάθε ψαροκυνηγό, αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή, αν ήδη δεν κατοικείται από ροφό, να κατοικηθεί στο μέλλον. Σπηλιές που βρίσκονται ακόμη κι εκεί που σκάει το κύμα μπορούν να γίνουν πρόσκαιρο
ή και μόνιμο καταφύγιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ψάρια πολύ μεγαλύτερα από 15 κιλά βγήκαν σε βάθος που δεν ξεπερνούσε τα δύο μέτρα.

3. Σχισμές σε συμπαγή βράχο

Μεγάλες σχισμές που σχηματίζονται πάνω σε συμπαγή βράχο, είναι επίσης καλά σημεία για να συναντήσουμε το ροφό. Αυτό που θέλει προσοχή είναι η βολή όταν βρεθεί μπροστά μας.
Ο κίνδυνος να σφηνώσει η βέργα, ειδικά όταν το όπλο μας είναι δυνατό, είναι αναμενόμενο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Βυθό 190
http://fishingmania.pblogs.gr/2010/03/rofos-14-shmadia-gia-thn-anakalypsh-toy-rofoy.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.