Σε κάθε πληγή δηλητηριώδους ζώου αρμόζει η απομύζηση με το στόμα. Πρέπει αυτός που αποζυμά να μην είναι νηστικός αλλά να έχει φάει και να κάνει πλύσεις του στόματός του με κρασί, έπειτα να έχει λίγο λάδι στο στόμα του και έτσι να κάνει την απομύζηση. Στην ίδια περιοχή πρέπει να μπουν κομπρέσες από σφουγγάρι και έπειτα να σχιστεί. Πρέπει να κάνουμε τις αμυχές βαθύτερες για
να βγάλουμε την ουσία από το βάθος, το δε κόψιμο γύρω γύρω της σάρκας και η αφαίρεσή της βοηθάει περισσότερο από το σχίσιμο.
Με αυτά έχουμε τις εξής ωφέλειες, από τη μία απομακρύνεται το δηλητήριο από την περιοχή και δεύτερο ότι μαζί με το πολύ αίμα αποβάλλεται και το δηλητήριο που πρόφτασε να εισέλθει μέσα. Αν όμως στη περιοχή δε μπορεί να γίνει κόψιμο της σάρκας, πρέπει να βάλουμε πολύ ζεστή βεντούζα. Αν όμως το δαγκωμένο μέρος είναι κατάλληλο για αποκοπή, πρέπει να κάνουμε ακρωτηριασμό χωρίς να διστάσουμε, κυρίως σε όλα τα φίδια όπως στη κόμπρα, τον αστρίτη και στα όμοια τους.
Ως πιο κατάλληλα αξίζουν τα καταπλάσματα:
Στάχτη κλημάτων ή συκιάς ανακατεμένη μαζί με σταχτόνερο, δυνατός γάρος και παστό, τα πράσα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, πότε ψιλοτριμμένα σαν κατάπλασμα και πότε καμένα προστίθενται στα δαγκώματα.
Φτιαγμένα ροφήματα έχουν παραδοθεί ότι προσφέρουν κοινή βοήθεια, όπως ένας οβολός οπίου και σμύρνας και 2 δραχμές πιπέρι. Αυτά πρέπει να τα πλάθουμε με μέλι και να τα δίνουμε σε μέγεθος ενός Αιγυπτιακού κουκιού μαζί με κρασί. Το ίδιο για το σπόρο του άγριου απήγανου, το μελάνθιο, το αιθιοπικό κύμινο, τη χαλβάνη και την αριστολοχεία και όλα αυτά λιωμένα και ανακατεμένα με χυμό ρόκας, πλάθονται δισκία βάρους μίας δραχμής. Πρέπει να δίνουμε από αυτά μαζί με μισή κοτύλη κρασί.
Τα αντίδια και τα ρείκια και ο αστράγαλος, όταν πίνονται με ξύδι, βοηθούν όλους όσους έχουν δαγκωθεί από φίδι. Το ίδιο και τα χλωρά σφαιρίδια του πλατάνου αν βραστούν σε νερωμένο κρασί και το αφέψημα του παλίουρου και η ρίζα της αριστολοχείας και του ηρύγγιου, αλλά και οι καρποί της δάφνης αν τρώγονται βραστοί και το πιπέρι αν τρώγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και ο απήγανος, το άνηθο και το κυκλάμινο, το φύλλωμα των πράσων σκέτο με ψωμί, ή τα σκόρδα ή τα κρεμμύδια και το πολύ δυνατό παστό και το αφέψημα της ρίγανης εφόσον πίνεται με κρασί, ο χυμός του μάραθου, του φλυσκουνιού, της καλαμίνθης και των πράσων, αν πίνεται με μέλι, αυτά από τα φυτά.
Αρμόζει σε όσους έχουν δαγκωθεί από φίδι και ο καθαρισμός της κοιλιάς τους, η εφίδρωση και η απέκκριση πολλών ούρων.
Για τις οχιές
Συμπτώματα δαγκώματος οχιάς
Σε όσους έχουν δαγκωθεί από οχιά πρήζεται και ξεραίνεται αρκετά το σώμα και έχει ένα υπόλευκο χρώμα. Πύο τρέχει από το τραύμα, στην αρχή λίγο λιπαρό και μετά με αίμα, ακολουθούν φλύκταινες, όπως στην περίπτωση των εγκαυμάτων, ακολουθεί και διαβρωτικό έλκος που προχωρά στις κοντινές περιοχές, όχι μόνο επιφανειακά αλλά και σε βάθος. Ματώνουν σε αυτούς και τα ούλα και δημιουργείτε φλεγμονή στο συκώτι. Τους πιάνουν και κολικοί και εμετοί γεμάτοι χολή και προστίθενται σε αυτούς και τρεμούλα, νάρκη, δυσουρία και κρύος ιδρώτας.
Για τα δαγκώματα των οχιών ενδείκνυνται ροφήματα που λαμβάνονται με κρασί και στη θέση της τροφής είναι πολύ χρήσιμο βοήθημα σε αυτούς, να τρώνε σκόρδο και να πίνουν ανέρωτο κρασί, ώστε αν υπομένει κανείς την περισσότερη βρώση και πόση αυτών να μη χρειάζεται άλλο βοήθημα.
Κάνουν επίσης και τα φύλλα της συκιάς, η ρίζα του άκορου, βλαστός και ο σπόρος του έχιου, η χαμοδρυά, η ρίζα της Συριακής νάρδου, η ρίζα της μακριάς αριστολοχείας, το σμύρνιο, ο χυμός της κολλητσίδας, η ρίζα της λιβανωτίδας, η ρίζα του άγριου απήγανου, η ρίζα της λευκής και της μαύρης βρυωνίας, το αμπελόπρασο αν φαγωθεί, μια δραχμή αγαρικό, ο χυμός της αναγαλλίδας, το γλυκάνισο, το αφέψημα ή ο σπόρος του σπαραγγιού, οι καρποί της αρκεύθου, 3 δραχμές ρίζα ασφόδελου, η ρίζα της Ασκληπιάδας, μια δραχμή χυμό ή καρπό βάλσαμο, γεντιανής ρίζα 2 δραχμές μαζί με πιπέρι και απήγανο του δε χυμού της μια δραχμή, 2 δραχμές από το σπόρο του δαύκου, τα βελανίδια εάν φαγωθούν, 2 δραχμές ίριδα, δραχμή από το σπόρο του τριφυλλιού και από τα φύλλα του το ίδιο, η ρίζα και ο σπόρος του ιππομάραθου, 2 δραχμές από τα φύλλα του κέστρου, 2 δραχμές κόστος μαζί με 2 οβολούς πιπέρι, η Ηρακλεωτική ρίγανη και το αφέψημά της, ο χυμός του λάχανου, η ρίζα του κυκλάμινου και τα κυπαρισσόμηλα, το κύμινο και μάλιστα το άγριο, ο σπόρος του μάραθου,
Ωφελούν πολύ: η άγχουσα, ο καρπός του πλατάνου, το κάρδαμο, το κυπαρίσσι, ο φλοιός του πεύκου με κρασί.
Ως κατάπλασμα στα δαγκώματα των οχιών μπαίνουν:
Τα φύλλα του τριφυλλιού, τα φύλλα της φράξου, ο απήγανος, τα φύλλα της καλαμίνθης, ο λιναρόσπορος με αλάτι ή ρίγανη και μέλι, η ρίζα της μακριάς αριστολοχείας με νερό, η ρίζα τα άνθη και τα φύλλα του ασφόδελου με κρασί, το κέδρινο ρετσίνι ή η υγρή πίσσα μαζί με αλάτι, τα φύλλα της δάφνης αν βραστούν με λάδι, τα φύλλα της ερείκης μαζί με κρασί το ίδιο και τα φύλλα του έχιου, το κατακάθι του κρασιού μαζί με κριθάλευρο και ξύδι, τα κρεμμύδια το ίδιο, το αλεύρι ροβιού με κρασί, τα φύλλα του απήγανου με αλάτι και μέλι, τα πίτουρα αν βραστούν με ξύδι, το ψιλό πράσο, ο φλοιός του ραπανιού με μέλι, το βρασμένο σκιλλοκρέμμυδο με ξύδι, τα σκόρδα με ξύδι, κάθε στάχτη με ξύδι και κυρίως της συκομουριάς ή της φράξου.
Πηγές: Πεδανίου Διοσκουρίδου-Τόμος II
http://www.ftiaxno.gr/2010/06/blog-post_10.html