Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Σαρωτική απελευθέρωση στα κλειστά επαγγέλματα

Σαρωτική απελευθέρωση στα κλειστά επαγγέλματα

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010


Μεγάλο σοκ αναμένεται να υποστούν αρκετές χιλιάδες επαγγελματίες με το πολυνομοσχέδιο που «κατεβάζει» η κυβέρνηση και αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και θα είναι αυτό που θα εισάγει την κυβέρνηση και όλους εμάς στην περίοδο των «σκληρών» διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να προωθηθούν κάτω από την συνεχώς αυξανόμενη πίεση της Τρόικα. Με βάση αυτό το νέο πλαίσιο θα έχουμε την «αυτόματη» απελευθέρωση 150 επαγγελμάτων.

Σαρωτική απελευθέρωση στα κλειστά επαγγέλματα



Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα περιγράφει τη διαδικασία απελευθέρωσης για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή. Ας μην ξεχνάμε ότι βάσει Μνημονίου η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 και το «άνοιγμα» των φαρμακοποιών το οποίο όμως θα συμπεριλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζει ο κ. Α. Λοβέρδος.
Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου θα αναφέρει τους περιορισμούς που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό πάντως θα παρέχεται ένα χρονικό περιθώριο τεσσάρων-έξι μηνών σε κάθε υπουργείο για να αποφασίσει ποια επαγγέλματα δεν πρέπει να ανοίξουν για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Βήμα», η τρόικα μελέτησε την αρχική μορφή του νομοσχεδίου και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει σημείο «τριβής» με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτη που χειρίζεται το θέμα. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ το πολυνομοσχέδιο θα καλύπτει και την υποχρέωση της Ελλάδας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών βάσει της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος στις ελάχιστες αμοιβές
Τα επαγγέλματα που οδηγούνται «σε άρση περιττών περιορισμών σύμφωνα με τις ορθές νομικές πρακτικές», όπως αναφέρει το μνημόνιο Ν. 3, είναι μεταξύ άλλων αυτά του αρτοποιού, του εκσκαφέα, του μεσίτη, του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού, του ταξιδιωτικού πράκτορα, του τεχνικού υπολογιστών και του κομμωτή. Κοινό χαρακτηριστικό για τα περισσότερα από αυτά θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής.
Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο δεν αναμένεται να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς οι δανειστές μας, μας δίνουν λίγες εβδομάδες για να συζητηθεί.
Το επιχείρημα της τρόικας για τις σαρωτικές αλλαγές σε κάποια επαγγέλματα χωρίς να μεσολαβήσει μία μεταβατική περίοδος στηρίζεται στις εκτιμήσεις για άμεση τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση των τιμών. Η Κομισιόν υποστηρίζει, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει, ότι οι περιορισμοί που ισχύουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού με 1.000 ευρώ τον χρόνο.
Γλιτώνουν τα ταξί, όχι οι λιμουζίνες
Το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος του οδηγού ταξί. Διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας ούτε όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς των ταξί ούτε όσον αφορά τα κόμιστρα,τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης». Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Αντιθέτως στο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών «με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες»!







Πηγή:newsday.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.