Τέλος στο χρόνιο πρόβλημα των πονοκεφάλων και της ημικρανίας υπόσχονται ερευνητές από τον Καναδά, τη Βρετανία, την Πορτογαλία και την Αυστραλία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το υπεύθυνο γονίδιο για τις εν λόγω παθήσεις. Η ανακάλυψη αυτή, ίσως μας φέρει μάλιστα ένα βήμα πιο κοντά, στην παραγωγή νέας γενιάς παυσίπονων για την δραστική καταπολέμηση της ζαλάδας, του πόνου και της αδιαθεσίας.
Το συγκεκριμένο γονίδιο πιστεύεται ότι ελέγχει την ευαισθησία των νεύρων του πόνου στον εγκέφαλο, ώστε με το παραμικρό ερέθισμα ο ασθενής νιώθει πονοκέφαλο. Γι' αυτό το λόγο, όσοι υποφέρουν από ημικρανίες, είναι υπερβολικά ευαίσθητοι στο φως, τους ήχους, ακόμα και στο άγγιγμα.
Όμως το γονίδιο φαίνεται να είναι εφικτό να "χειραγωγηθεί" με τα κατάλληλα φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απενεργοποιηθεί ή να τροποποιηθεί.
Οι ημικρανίες μπορούν να κρατήσουν μέχρι και τρεις μέρες, επιδεινώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και δημιουργώντας προβλήματα στο οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για την πιο δαπανηρή νευρολογική διαταραχή στην Ευρώπη (π.χ. χαμένες ώρες εργασίας).
Μέχρι τώρα, ήταν άγνωστα τα γονίδια που εμπλέκονται στην ημικρανία. Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει τμήματα του DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο στον γενικό πληθυσμό για την εμφάνιση ημικρανίας, αλλά δεν είχαν βρει γονίδια που να είναι άμεσα υπεύθυνα για τον πονοκέφαλο.
Αυτή τη φορά, οι ερευνητές ανέλυσαν και σύγκριναν το DNA 110 ατόμων που έπασχαν από ημικρανία, καθώς και των οικογενειών τους. Βρήκαν, με αυτό τον τρόπο, ότι μια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο TRESK φαίνεται να αποτελεί το "κλειδί" για την πάθηση, που είναι κληρονομική.
news247.gr