Συνταγή για το κλασικό στρογκανόφ.
Μπορεί στην πραγματικότητα να έκαναν «καριέρα» στο εξωτερικό για άλλους λόγους, ωστόσο έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη και πολύς κόσμος τα συνδέει απόλυτα με τις χώρες καταγωγής τους.
Ένα από αυτά είναι και το μοσχάρι στρογκανόφ, με τα λεπτά φετάκια μοσχαριού και μανιταριών
μέσα σε μια βελούδινη σάλτσα από κρέμα γάλακτος και μυρωδικά.
Η συνταγή έχει τις ρίζες της στη Ρωσία και απαντάται για πρώτη φορά εκεί στα μέσα του 19ου αιώνα.
Υλικά:
400γρ μοσχάρι φιλέτο
1 κ.σ βούτυρο
1 κ.σ ελαιόλαδο
300γρ μανιτάρια λευκά
400γρ ζυμαρικά παπαρδέλες
3 μικρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ αλεύρι
300ml ζωμό μοσχάρι
1 κ.σ μουστάρδα Dijon
1 κ.σ πελτέ
3 κ.σ κρέμα γάλακτος
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το κρέας για τρία τέταρτα στο ψυγείο να παγώσει ώστε να μπορούμε να το κόψουμε σε λεπτά φετάκια. Αλατοπιπερώνουμε
Σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος λιώνουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο, μαζί με τη μισή ποσότητα λάδι και θωρακίζουμε το μοσχάρι να πάρει χρώμα.
Βγάζουμε το κρέας και αφήνουμε στην άκρη
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα με τα μανιτάρια και τα αποσύρουμε και πάλι μαζί με το κρέας
Παράλληλα, βάζουμε νερό να βράσει, αλατίζουμε και βράζουμε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε σιγά, σιγά τον ζωμό ανακατεύοντας διαρκώς ώσπου να κάνει χοντρές φουσκάλες και να δέσει.
Συνεχίζουμε με τη μουστάρδα, τον πελτέ και την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού πάρει άλλη μια βράση ο ζωμός, προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κρέας. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαϊντανού και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε στα πιάτα με τη σάλτσα πάνω από τα ζυμαρικά και πασπαλίζουμε με επιπλέον μαϊντανό
Πηγή: iefimerida
https://travel.eleftheriaonline.gr