Οι σπόροι σπάζονται και παίρνουν τον πυρήνα του σπόρου, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 30 χιλιοστά και όταν είναι φρέσκος έχει μαστιχωτή υφή.
Στην γεύση είναι παρόμοιο με συνδυασμό πικραμύγδαλου και κερασιού.
Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να τονίσει
την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών γλυκισμάτων.
Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα των χωρών της Μέσης Ανατολής, οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Συρία και το Ιράν.
Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκια, βασιλόπιτες και κουλουράκια.
Στην Κύπρο λέγεται μέχλεπι και χρησιμοποιούνται σε μία παραδοσιακή πασχαλινή πίτα που λέγεται φλαούνα.
Στην Αίγυπτο μαχλέπι σε σκόνη αλέθεται και μαζί με μέλι, σουσάμι και ξηρούς καρπούς φτιάχνεται μια πάστα που τρώγεται πάνω σε ψωμί για επιδόρπιο.
Θεραπευτικές ιδιότητες: Το μαχλέπι, περιέχει ένα συστατικό την κουμαρίνη, η οποία έχει καταπραϋντική, ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση.
Χρησιμοποιείται ως αρωματικό κυρίως για την παρασκευή τσουρεκιών.
Στη ζεστή σοκολάτα ή στο γάλα, προσθέστε λίγο μαχλέπι
http://www.alekati.gr