Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ψάρεμα. Μικρά Μυστικά που κάνουν την Διαφορά!

1.jpgΤο ψάρεμα έχει πολλά μικρά μυστικά, που μπορούν να μας φανούν χρήσιμα και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ψαρεμάτων μας, αλλά και να μας λύσουν τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις.
Αυτά τα μικρά και χρήσιμα, είναι γνώσεις και εμπειρίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά, η ακομα μπορεί να αποτελούν νέες ιδέες και παρατηρήσεις των σημερινών ψαράδων. Παρακάτω θα διαβάσουμε και θα θυμηθούμε όσα από αυτά μπόρεσα να ανασύρω από την μνήμη μου και ελπίζω ότι αρκετά θα φανούν και σε εσάς χρήσιμα.
Για τις πετονιές
  • Αν ψαρεύουμε σε μεγάλα βάθη, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι οι monofilament πετονιές δεν μας παρέχουν άμεσο κάρφωμα του ψαριού, λόγω της μεγάλης ελαστικότητας που έχουν.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσουμε τον μηχανισμό με καινούρια πετονιά, είναι να βάλουμε το καρούλι μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Με αυτό τον τρόπο η πετονιά στρώνει καλύτερα στην μπομπίνα του μηχανισμού, ενώ παράλληλα λιπαίνεται και μαλακώνει από το γλυκό νερό. Έτσι αποφεύγουμε και το φαινόμενο της τούφας κατά το πρώτο πέταγμα, που είναι συχνό φαινόμενο.
  • Όταν κάνουμε κάποιο κόμπο στο αγκίστρι, στο στριφτάρι, ή οποιοδήποτε άλλο κόμπο, πρέπει να τον λιπαίνουμε με σάλιο ή νερό, πριν το τελικό σφίξιμο του. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να τραβάμε σταδιακά και όχι απότομα τον κόμπο, μέχρι να σφίξει.
Για τα αγκίστρια
    3.jpg
  • Σε κάθε ψάρεμα πρέπει να αλλάζουμε τα αγκίστρια και να μην αφήνουμε ποτέ τα ίδια από το προηγούμενο. Αρκετές φορές, είναι αυτή η αιτία που χάνουμε ψάρια, όταν επιχειρούμε να τα καρφώσουμε.
  • Κατά την ώρα που τσιμπάει το ψάρι, για να το καρφώσουμε, θα πρέπει να χαμηλώσουμε το καλάμι σε οριζόντια θέση με την θάλασσα και να το τραβήξουμε προς τα επάνω με πορεία προς την πλάτη μας, απότομα αλλά χωρίς μεγάλη δύναμη.
  • Επειδή οι ώρες που τρώνε τα ψάρια είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες, εάν πιάσουμε κάποιο μικρό και πρέπει να επιστρέψει στην θάλασσα, δεν θα καθυστερήσουμε προσπαθώντας να βγάλουμε το αγκίστρι, αν το έχει πιάσει πολύ βαθιά. Θα κόψουμε την πετονιά κοντά στο στόμα του και θα το επιστρέψουμε στην θάλασσα. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει, γιατί τα οξέα από το στομάχι του και το θαλασσινό νερό, θα το διαβρώσουν σε λίγες ημέρες, έτσι ο οργανισμός του ψαριού θα το αποβάλει. Αυτό δεν ισχύει όμως στην περίπτωση των ανοξείδωτων αγκιστριών, γιατί δεν διαβρώνονται, οπότε κατά την άποψη μου δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε.
  • Ξεκινώντας το ψάρεμα σε ένα μέρος το οποίο δεν γνωρίζουμε τι ψάρια «κρατάει», είναι προτιμότερο να δοκιμάσουμε αρχικά με μικρό νούμερο αγκιστριού. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα ψάρι με μικρό στόμα να πιαστεί σε μεγάλο νούμερο αγκιστριού.
  • Κατά την διάρκεια του ψαρέματος και εφόσον κάνουμε συνεχείς ρίψεις, πρέπει να ελέγχουμε συχνά την αιχμηρότητα του αγκιστριού με την άκρη του δαχτύλου μας. Αν αντιληφθούμε ότι έχει αλλοιωθεί θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε οπωσδήποτε.
  • Η υγρασία της θάλασσας, εισχωρεί ακόμα και στα κλειστά βαλιτσάκια, που αποθηκεύουμε όλα τα ψιλοπράγματα που είναι απαραίτητα για το ψάρεμα μας. Αρκετές φορές, είναι υπεύθυνη εκτός των άλλων και για την οξείδωση των αγκιστριών μας. Για να αποφύγουμε την καταστροφική οξείδωσή τους, μπορούμε να βάλουμε μέσα στα κουτάκια που τα φυλάμε, μερικούς κόκκους ρυζιού. Με αυτό τον τρόπο η υγρασία απορροφάται από το ρύζι και δεν οξειδώνονται τα αγκίστρια η τα στριφτάρια μας.
Για τα καλάμια
    4.jpg
  • Όταν στήνουμε τα καλάμια μας στη βάση, μια γωνία 45 μοιρών καρφώνει καλύτερα τα ψάρια, ενώ αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να σπάσει η μύτη του καλαμιού, σε ένα απότομο τράβηγμα του.
  • Όταν χρησιμοποιούμε τρίποδες τηλεσκοπικές βάσεις για να στηρίξουμε τα καλάμια και αυτές δεν έχουν ποτηράκια, για να αποφύγουμε την καταστροφική δράση της άμμου, μπορούμε να βάλουμε το κάτω μέρος των καλαμιών να πατάει σε κάποια επίπεδη πέτρα, η ξύλο.
Για τα δολώματα
    11.jpg
  • Για να έχει πιο καλά αποτελέσματα το ψάρεμα μας, θα πρέπει να έχουμε μια ποικιλία δολωμάτων, από δυο με τρία διαφορετικά είδη.
  • Αναμφισβήτητα το καλαμάρι αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώματα. Επειδή μερικά ψάρια προτιμούν τα μαλακά δολώματα και τα δοκιμάζουν πριν τα φάνε, θα πρέπει να χτυπήσουμε το καλαμάρι πριν το δολώσουμε, μέχρι να μαλακώσει.
  • Η σαρδέλα είναι ένα πάρα πολύ καλό δόλωμα για πολλά είδη ψαριών. Για να βελτιώσουμε αυτό το δόλωμα, μπορούμε να το αλείψουμε με λάδι σαρδέλας, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και να προκαλέσει τα ψάρια..
  • Για να συντηρήσουμε τα δολώματα, ως γνωστό οι περισσότεροι τα βάζουμε σε χοντρό αλάτι, για να τα παστώσουμε. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να βγάζει τα υγρά από τα δολώματα και να τα αφυδατώνει. Αυτά τα υγρά, μπορούμε να τα κρατήσουμε σε ένα μπουκάλι και πριν το επόμενο ψάρεμα να βάλουμε τα δολώματα μέσα, ώστε να ξαναπάρουν τα υγρά και τις οσμές τους.
  • Ένας καλός τρόπος για να μαλαγρώσουμε το σημείο που έχουμε στήσει τα καλάμια μας σε μια παραλία, είναι να πολτοποιήσουμε σαρδέλα και να την θάψουμε στην άμμο, εκεί που σκάει το κύμα. Με αυτό τον τρόπο, τα ρεύματα δεν μπορούν να την παρασύρουν, ενώ ταυτόχρονα το κύμα μαλαγρώνει συνέχεια και σταδιακά το πεδίο μας.
  • Ο μεταβολισμός των ψαριών, αλλάζει ανάλογα με την εποχή και την θερμοκρασία της θάλασσας. Τους χειμερινούς μήνες, που τα νερά είναι πιο κρύα, θα προτιμήσουμε να βάλουμε στα αγκίστρια μας μικρά δολώματα. Ενώ αντίθετα τους καλοκαιρινούς και ζεστούς μήνες, που τα ψάρια τρώνε με περισσότερη όρεξη, θα προτιμήσουμε μεγαλύτερα.
Για τα ψάρια
    10.jpg
  • Μερικά ψάρια το βράδυ, γίνονται καχύποπτα στον τεχνητό φωτισμό που χρησιμοποιούμε. Για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο, μια καλή ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα είδος αναχώματος από άμμο η πέτρες, έτσι ώστε ο φωτισμός να μην αντανακλά μέσα στη θάλασσα.
  • Τα ψάρια αντιλαμβάνονται τις έντονες και ξένες προς αυτά μυρωδιές, οπότε αν χρησιμοποιούμε σπρέι για τα κουνούπια, θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας μετά την χρήση του.
  • Τα ψάρια που πιάνουμε, πρέπει να μπαίνουν αμέσως σε κάποιο ψυγείο με πάγο, γιατί μετά τον θάνατο τους αρχίζει η αλλοίωση τους. Αν δεν διαθέτουμε ψυγείο, ή κάποιο δίχτυ για να τα διατηρήσουμε ζωντανά μέσα στη θάλασσα, μπορούμε εναλλακτικά να τα τυλίξουμε σε ένα βρεγμένο πανί και να τα κρατήσουμε μακριά από τον ήλιο, σε ένα σκιερό μέρος, πάντα όμως για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Αν παγώσουμε νερό μέσα σε χάρτινα κουτιά από χυμούς ή γάλα για να τα χρησιμοποιήσουμε σαν παγοκύστες, τότε ο πάγος θα διατηρηθεί περισσότερη ώρα από ότι αν χρησιμοποιούσαμε πλαστικά μπουκάλια.. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε μην τα γεμίσουμε μέχρι επάνω, γιατί ο πάγος θα διογκώσει τα τοιχώματα, με αποτέλεσμα να ανοίξει το κουτί.
  • Αν ψαρεύουμε από βράχια ή σε λιμάνι και θέλουμε να δούμε την διαμόρφωση του βυθού πιο καθαρά, μπορούμε να ρίξουμε στην θάλασσα λίγο λάδι σαρδέλας. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνια του νερού, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πιο καθαρά τον βυθό, ενώ παράλληλα μαλαγρώνουμε και την περιοχή.
  • Κατά το καθάρισμα των πιασμένων ψαριών, μπορούμε να παρατηρήσουμε στα εντόσθια τους με τι έχουν τραφεί, για να βγάλουμε συμπεράσματα για τη διατροφή τους, στην περιοχή που τα ψαρέψαμε.
  • Μια απότομη καιρική αλλαγή, μπορεί να απομακρύνει τα ψάρια από την περιοχή που ψαρεύουμε, αλλά για μερικά κυνηγάρικα όπως τα λαβράκια, τους λούτσους, τα μελανούρια και άλλα, αυτή η αλλαγή του καιρού λειτουργεί θετικά.
  • Όταν ψαρεύουμε σε μέρος με βράχια μπροστά μας, υπάρχει ο κίνδυνος να βραχωσει κάποιο μεγάλο ψάρι που έχουμε πιάσει. Τότε είναι προτιμότερο να κάνουμε χρήση των φρένων του μηχανισμού μέχρι να το κουράσουμε, όσο αυτό βρίσκεται στα βαθιά. Πολλά ψάρια έχουν χαθεί μπροστά μας, από το τελευταίο κεφάλι.
Αποθήκευση και συντήρηση

  • Μετά από μια ψαρευτική εξόρμηση, και αν έχουμε σκοπό να αποθηκεύσουμε τον εξοπλισμό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι προτιμότερο να έχουμε λυτά τα φρένα του μηχανισμού. Αυτό ανακουφίζει τους δίσκους των φρένων και τους διατηρεί σχεδόν στην αρχική τους κατάσταση.
  • Όταν ψαρεύουμε σε παραλίες με ψιλή άμμο, μετά από το ψάρεμα καθαρίζουμε τα καλάμια και τον μηχανισμό πρώτα με ένα βουρτσάκι ή πινέλο και μετά με άφθονο νερό.
  • Αν αποθηκεύουμε τα καλάμια μαςστο σάκο μεταφοράς πρέπει να φροντίζουμε να είναι στεγνά. Ο συνδυασμός υγρασίας και θερμότητας, μπορεί να είναι καταστροφικός για τον εξοπλισμό μας.
  •  http://sea-maniacs.com

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.