Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ο φονικός σεισμός στην Κεφαλονιά τον Αύγουστο του 1953

Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. 
Ζάκυνθος και Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή. 
Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τα Ιόνια νησία το 1953, κράτησαν σχεδόν 2 μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (οι μικρότεροι μετασεισμοί κράτησαν πάνω από 6 μήνες).
Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν ολοκληρωτικά η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. 
Τη καταστροφή στη Ζάκυνθο συμπλήρωσε μια μεγάλη πυρκαγιά. Η Ελλάδα εκείνη την εποχή έβγαινε ολόκληρη από μια δύσκολη εποχή ( πόλεμος - κατοχή - εμφύλιος) και ήταν στις πρώτες προσπάθειες ανασυγκρότησης. 
Ο πρώτος σεισμός έγινε με επίκεντρο την Ιθάκη στις 9 Αυγούστου, ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί για τρείς μέρες που ενεργοποιούν σεισμικά όλοι τη δυτική Ελλάδα και τότε έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός (πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) στις 12 Αυγούστου με επίκεντρο τη Κεφαλονιά. 
Οι σεισμοί αυτοί είναι οι καταστρεπτικότεροι που έχουν γίνει στην Ελλάδα με πάνω από 470 νεκρούς και αγνοούμενους και 2500 τραυματίες. 
Αυτή τη δίμηνη σεισμική ακολουθία σημπλήρωσαν δύο σεισμοί τον Οκτώβριο στο Ληξούρι και τον Νοέμβριο στην Ιθάκη, αλλά δεν είχε μείνει τίποτε άλλο όρθιο για να το καταστρέψουν.
Στην Κεφαλονιά μικρότερες ζημιές έπαθε το βόρειο τμήμα του νησιού, η περιοχή της Ερίσου και το Φισκάρδο όπου αρκετά αρχοντικά άντεξαν τη καταστροφική μανία των πάνω από 3000 σεισμών και μετασεισμών που έγιναν μέχρι την άνοιξη της επόμενης χρονιάς και είναι από τα ελάχιστα διατηρητέα παραδοσιακά χτίσματα στο νησί. 
Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσέτρεξε στο νησί από πολλές χώρες. 
Είτε τους πρώτους μήνες για την παροχή άμεσης βοήθειας, είτε στην προσπάθεια των κατοίκων να ξαναστήσουν τη ζωή τους όλα τα επόμενα χρόνια. 
Χαρακτηριστική η απουσία του ελληνικού κράτους που δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να κρατήσει τους ανθρώπους στο τόπο τους. 
Έτσι η Κεφαλλονιά εξαιτίας της έντονης μετανάστευσης που ακολούθησε τους σεισμούς στερήθηκε σημαντικό - και ίσως το πιο δημιουργικό και δυναμικό - κομμάτι του πληθυσμού της.
 https://to-paliatzidiko.blogspot.com

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 9.7.2018 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2018 


 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2017 

 


 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 9.7.2016


 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 9.7.2015 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2015


 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 9.7.2014

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2014 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εγκαίνια Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 8 & 9 Ιουλίου 2013

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός και εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 9 Ιουλίου 2013 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Παγκρατίου Καμαρίου Σαντορίνης 8 Ιουλίου 2013


 

 

 Κλικ εδώ. Υποδοχή Ιερών Λειψάνων και Εγκαίνια του Μοναδικού Πανελλαδικού Ιερού Ναού Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης! 8 & 9 Ιουλίου 2013

 

  

 

 

 Κλικ εδώ. Ζημιές από τον σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956 στη Σαντορίνη


 

  



Κλικ εδώ. Σαντορίνη! 60 χρόνια από τον καταστρεπτικό σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956 στο Πνευματικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία Θήρας 9.7.2016

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Ο Φοβερός Σεισμός της 9ης Ιουλίου 1956 της Σαντορίνης και το Τσουνάμι της Αμοργού


 

 




Κλικ εδώ. Ο Φοβερός Σεισμός της Σαντορίνης 1956 και το Τσουνάμι της Αμοργού. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα. Οι επιπτώσεις στην Σύρο και η άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης για διεθνή βοήθεια. Ανατριχιαστικές αφηγήσεις ανθρώπων της εποχής που έζησαν το γεγονός..........

 

 

   Κλικ εδώ. Σαντορίνη! 60 χρόνια από τον καταστρεπτικό σεισμό της 9ης Ιουλίουτου 1956 στο Πνευματικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία Θήρας 9.7.2016

 


Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.