Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Το Παιχνίδι, από την Αρχαιότητα έως σήμερα, συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Εμμανουήλ Λιγνού!

Την Κυριακή, 2 Απριλίου, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε το φιλοθεάμον κοινό της Σαντορίνης. 
Στον εκθεσιακό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Ντομάτας, στη Βλυχάδα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μιας πρωτότυπης έκθεσης, με θέμα "Το Παιχνίδι, από την Αρχαιότητα έως σήμερα", η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου και περιλαμβάνει τη  συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου του Εμμανουήλ Λιγνού.
Το περιεχόμενο της έκθεσης, σε συνδυασμό με το υπέροχο στήσιμό της στον ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό
χώρο του Μουσείου κάνουν την επίσκεψή σε αυτή συναρπαστική!
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία, σε μια σύντομη διαδρομή, να διαπιστώσει την εξέλιξη των παιχνιδιών από την Αρχαιότητα (με αντίγραφα) έως σήμερα, να στοχαστεί επάνω στις κοινές τους αναφορές, να συγκινηθεί με τα παιχνίδια της παιδικής του ηλικίας και επιπλέον να μάθει ή απλά να ξαναθυμηθεί τα ομαδικά παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά της Σαντορίνης την εποχή της αθωότητας, τότε που ξεχύνονταν στους δρόμους και στις αυλές και χαίρονταν την ελευθερία τους.
Το ταξίδι αυτό στον χρόνο πραγματοποιείται  με την βοήθεια της τεχνολογίας καθώς, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει σχετικά video, με συνεντεύξεις παλιών Σαντορινιών, που μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το κοινό.
Επιπλέον, οι διοργανωτές οδήγησαν απογείωσαν την εμπειρία της επίσκεψης, καθώς στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, όσοι ήταν, αλλά και όσοι αισθάνονταν παιδιά, έπαιξαν, υπό την καθοδήγηση των ''μυημένων'', παλιά παιχνίδια και  διασκέδασαν με την ψυχή τους.
Η εμπλοκή του επισκέπτη σε μια έκθεση, μέσα από διαδραστικά σχήματα και εμπειρίες, είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τρόπο προσέγγισης ενός Μουσείου και αυτό επιτυγχάνεται στην συγκεκριμένη έκθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κατά κοινή ομολογία, οι επισκέπτες της Έκθεσης των παιχνιδιών έφευγαν από εκεί με ένα χαμόγελο νοσταλγίας και αισιοδοξίας ταυτόχρονα, αφού η συνειδητοποίηση πως υπάρχει ακόμη μέσα μας το παιδί, που ήμασταν κάποτε, αποτελεί εγγύηση πως θα συνεχίσει να υπάρχει και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο!
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Εμμανουήλ Λιγνό για την ευγενική παραχώρηση των εκθεμάτων, καθώς και όλους τους συντελεστές για τις τονωτικές ''ενέσεις'' πολιτισμού, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας!
Περιστερά Μπαμπλούδη-Κουλουριώτη


Κλικ εδώ. Γκανιές! ένα παλιό και ξεχασμένο Σαντορινιό παιχνίδι που έπαιζαν τα τότε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίου μέχρι και την 10ετία του 1960 & 1970.
 
 
 
Κλικ εδώ Δωδεκάρα!  

Κλικ εδώ. Το σκλαβάκι είναι ένα παλιό παιχνίδι, χαραγμένο στο χώμα σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με 8 εσωτερικά τετράγωνα, τέσσερα από την αριστερή και άλλα τέσσερα από την δεξιά πλευρά του σχήματος..............

 


Κάνοντας κλικ στην πιο κάτω θεματολογία μπορείτε να δείτε ανάλογες αναρτήσεις μας
Χορευτικά Σαντορίνης
Πανηγύρια της Σαντορίνης
Παλαίμαχοι  Σαντορίνης
Παλιές Αναμνήσεις
Παλιές φωτογραφίες Σαντορίνης
Θαλασσοταραχή - Σοροκάδα Καμαριού 
Αγροτικά Σαντορίνης
Αγροτικά Θήρας
Σαντορινιά Παράδοση
Σαντορινιά Προϊόντα
Λουκάνικα Σαντορίνης
Προϊόντα Σαντορίνης
Σαντορινιά Κουζίνα
Γλυκά Σαντορίνης
Γλέντια  
Για περισσότερη θεματολογία κλικ στο δεύτερο εικονίδιο με τίτλο ετικέτες, που βρίσκεται στη δεξιά και ενδιάμεση πλευρά της οθόνης, τα οποία εμφανίζονται όταν περάσει ο κέρσορας του ποντικιού, πάνω από το μαύρο περίγραμμα. 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.