1/4 του κιλού χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι (κόκκινο)
1 κεφάλι σκόρδο
2 - 3 φύλα δάφνης
1 κλωνάρι δενδρολίβανο (αλισμαρί)
αλάτι, πιπέρι ολόκληρο
1 φλιτζάνι νερό
3/4 του κιλού ντομάτες ώριμες, ή 1 κουταλιά πάστα ντομάτας (τοματοπολτού)
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Αν το χταπόδι είναι ξερό, το βάζετε από το βράδυ να μουσκέψει, ώστε να μαλακώσει και στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια 3- 4 εκατοστών.
Το πλένετε και το βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υλικά δηλαδή λάδι, ξύδι, κρεμμυδάκια καθαρισμένα ολόκληρα και οι σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες και ολόκληρες, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, και τις ντομάτες ή την πάστα λιωμένη σ΄ ένα φλιτζάνι με νερό.
Ρίχνετε το επιθυμητό αλάτι και 4 - 5 κόκκους πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το βάζετε να σιγοβράσει, έτσι ώστε να μείνει ελάχιστη σάλτσα, δηλαδή σχεδόν ΄να παραμείνει περίπου το λάδι.
Το σερβίρετε, και στη συνέχεια γλύφετε ένα προς ένα τα δάκτυλά σας....!
Καλή σας Επιτυχία!
Ευχαριστούμε την Αννούλα για την απίθανη συνταγή που μας έστειλε