Η
φραγκοσυκιά είναι κάκτος, παχύφυτος, πολυετής, δενδρόμορφος,
πυκνόμορφος, αειθαλής, με βλαστό όρθιο.
Η Οπουντία (Opuntia) είναι ένα
γένος στην οικογένεια των κακτοειδών (Cactaceae).
Το πιο συνηθισμένο
μαγειρικό είδος είναι η Οπουντία η ινδική συκή, (Opuntia ficus-indica).
Οι
περισσότερες γαστρονομικές χρήσεις του όρου «φραγκοσυκιά» αναφέρονται
σε αυτό το είδος.
2 ποτήρια νερό
5 κουταλιές κακάο
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουβερτούρα (125 γρ.)
1 πακέτο διπλό φρυγανιές
νηστίσιμη κρέμα γάλακτος(500 γρ.)
5 κουταλιές γεμάτες ζάχαρη άχνη
1 σακουλάκι τρούφα υγείας
Χτυπάμε στο μίξερ τη κρέμα γάλακτος
Μία ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση τιμής και αγάπης αφιερωμένη στους ήρωες και τις ηρωίδες του 1821 από την Κατηχητική Συντροφιά Ενηλίκων του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους της Έξω Γωνιάς της Σαντορίνης, διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η αναφερόμενη δραστική ομάδα του νησιού, που έλαβε χώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 στις 6:30 το απόγευμα, στην γραφική και παραδοσιακή
Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε στον καφέ για να ξυπνήσουμε το
πρωί, καθώς και για να ενισχύσουμε την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της
ημέρας
Αν ο ελληνικός καφές δεν αποτελεί ένα σταθερό κομμάτι της
καθημερινότητάς σας, μάλλον θα αλλάξετε γνώμη διαβάζοντας τα πέντε οφέλη
που μπορεί να σας προσφέρει.
Τα οφέλη του ελληνικού καφέ συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι ως αφιλτράριστος καφές, έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε καφεΐνη.
Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο κέϊκ πορτοκαλιού με υπέροχο
γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο. Πολύ εύκολο στη παρασκευή του, πολύ νόστιμο
στη γεύση του.
Υλικά συνταγής
Για το κέϊκ πορτοκαλιού:
1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
Μουσακάς με λαχανικά, νηστίσιμος!
Μια συνταγή για μια παραλλαγή του
αγαπημένου μας μουσακά, για να μην τον στερηθούμε ούτε στη νηστεία!
Υλικά συνταγής
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
Τι χρειαζόμαστε:
1 πακέτο μακαρόνια ολικής αλέσεως
1 πακέτο κρέμα γάλακτος από σόγια (υπάρχει στα super markets)
3 πιπεριές (κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη) κομμένες σε μπαστουνάκια
1/2 κουτί μανιτάρια φρέσκα (κομμένα σε φέτες)
3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
αλάτι
πιπέρι λευκό
Το λένε μελαχρινό, αλλά και φτωχό.
Το πρώτο γιατί είναι σκούρο το
γλυκό και το δεύτερο γιατί δεν έχει βούτυρο,γάλα και αυγά.
Για τη
σαρακοστή και όχι μόνο, είναι ένα ωραίο, ελαφρύ και νόστιμο γλυκάκι.
Τα υλικά μας:
1 ποτήρι νερού λάδι ή αραβοσιτέλαιο
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Θυμάσαι τότε; Τότε που πήγαινες διακοπές με την οικογένεια; Τότε. Στα 10 σου περίπου…
Τότε που ετοίμαζε η μαμά το ταψί με τα γεμιστά για να φάμε την
πρώτη μέρα που θα φτάναμε.
Ξεκινούσαμε αξημέρωτα, μέσα στη νύχτα για να
έχουμε όλη τη μέρα μπροστά μας να βρούμε κατάλυμα.
Ανοίγαμε εκείνο τον
τεράστιο χάρτη που βρισκόταν
Ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά με πολύ δυνατή γεύση.
Μια συνταγή για μελιτζάνες ιμάμ, ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό λαδερό φαγητό Ελληνικότατο παρά το τούρκικο όνομά του.
Υλικά συνταγής
- 1 1/2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες ή αργίτικες
- 3 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
- 5-6 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ένα κουτί κονκασέ
Αυτό, κι αν είναι υγιεινό φαγητό.
Είναι πεντανόστιμο και, όσοι το δοκίμασαν,
έμειναν ενθουσιασμένοι.
Επί πλέον, είναι και νηστίσιμο, για την πρώτη
εβδομάδα της Σαρακοστής.
Μην αμελήσετε να το φτιάξετε.
Μακεδονικό φαγητό, περιοχής Δράμας
Μακεδονικά μακαρόνια με σάλτσα μανιταριών
Χρ. πρ. 30΄ - Χρ. μαγ. 20΄ - Μερ. 5 - Θερμ. 440
• 1/2 κιλό μακαρόνια πέννες ή αρίδα ή σπαγγέτι Νο 5
Για τη σάλτσα
Μια γεύση πολύ ευχάριστη και οικεία για το ελληνικό τραπέζι είναι το
γνωστό τζατζίκι που πολλοί αρέσκοντε να το αποκαλούν «γιαουρτοσκόρδιον».
Τις ημέρες της νηστείας όμως είναι γνωστό ότι το γιαούρτι ως γαλακτοκομικό προϊόν δεν καταλύεται.
Η λύση είναι απλή.
Παρασκευάζουμε το δικό μας νηστίσιμο τζατζίκι το
οποίο αν το δοκιμάσει κανείς με κλειστά μάτια θα χάσει το στοίχημα ότι
δεν είναι κανονικό τζατζίκι!
Υλικά
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
200γρ. τυρί σόγιας
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
Ένα κέικ με ταχίνι, πορτοκάλι και σταγόνες σοκολάτας που
σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με την υπέροχη γεύση του.
Μια πανεύκολη,
συνταγή (από εδώ) για το απόλυτα νηστίσιμο κέικ. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
300 γρ. ταχίνι
400 γρ. ζάχαρη άχνη
450 γρ. χυμός πορτοκαλιού
Υλικά:
Ρύζι για ριζότο
2 κολοκυθάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης φρέσκιες όχι κονσέρβα
1 πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κύβο λαχανικών
1 ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί
Κατάλοιπα κρητικών εποικισμών
Είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η Κρήτη και η Νάξος είναι δύο νησιά που έχουν ιδιαιτέρως στενές μεταξύ τους ιστορικούς και
πολιτισμικούς δεσμούς, αλλά και πιθανότατα δεσμούς αίματος.
Υπάρχουν οικογενειακές αφηγήσεις ανθρώπων που ζουν κυρίως στο ορεινότερο
τμήμα της Νάξου, οι οποίες κάνουν λόγο για απώτερη καταγωγή τους από
την Κρήτη, είτε λόγω διωγμού τους από τους Τούρκους είτε λόγω κάποιας
βεντέτας,