Μουσακάς με λαχανικά, νηστίσιμος!
Μια συνταγή για μια παραλλαγή του αγαπημένου μας μουσακά, για να μην τον στερηθούμε ούτε στη νηστεία!
Υλικά συνταγής
πηγη sintayes.gr
https://news-tora.eu
Μια συνταγή για μια παραλλαγή του αγαπημένου μας μουσακά, για να μην τον στερηθούμε ούτε στη νηστεία!
Υλικά συνταγής
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 2 καρότα μέτρια, τριμμένα
- 2 συσκευασίες των 500 γρ. το ένα, λευκά φρέσκα μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
- 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
- 2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε φέτες
- αλάτι πιπέρι
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- 6 κ.σ. μαργαρίνη νηστίσιμη (π.χ. Χωριό Soft Βιολογικό με Ελαιόλαδο ή άλλο επιλογής σας)
- 12 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών, διαλυμένο σε 1 λίτρο ζεστό νερό
- αλάτι πιπέρι
- Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας για 2-3 λ.
- Προσθέτετε τη ζάχαρη και μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια ρίχνετε τα καρότα και τα μανιτάρια και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, ανακατεύετε για 2-3 λ και σβήνετε με το κρασί.
- Ρίχνετε το μαϊντανό, τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τα λαχανικά έως ότου μείνουν με τη σάλτσα τους.
- Τηγανίζετε ελαφρώς τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο ηλιέλαιο και τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι τους.
- Αλείφετε ένα μέτριο πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε στη βάση του μια στρώση πατάτας και από πάνω απλώνετε μια στρώση από το μείγμα λαχανικών.
- Σκεπάζετε με τις φέτες μελιτζάνας και συνεχίζετε, εναλάσσοντας τα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
- Ζεσταίνετε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτετε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι ανακατεύετε και προσθέτετε σταδιακά, σιγά σιγά, το ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια παχύρευστη μπεσαμέλ.
- Περιχύνετε το περιεχόμενο του πυρέξ με τη μπεσαμέλ και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ.
πηγη sintayes.gr
https://news-tora.eu