Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Το βραχιολάκι του Μαρτίου - Η ιστορία και το έθιμο του «Μάρτη»!

Κόκκινη κλωστή δεμένη... στο χέρι βάζουμε την πρώτη ημέρα του Μαρτίου – Τι δείχνει το έθιμο 
Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. 
Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης. 
Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες

Nηστίσιμα κεφτεδάκια σε 4 διαφορετικες συνταγες!!!

Τέσσερις διαφορετικές συνταγές για νηστίσιμα κεφτεδάκια, νόστιμα και διαφορετικά.
Κεφτέδες θαλασσινών
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. καλαμαράκια
  • 500 γρ. χταπόδι
  • 5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Χαλβάς με σοκολάτα!!!

Υπάρχει ευκολότερο γλυκό από αυτό!!! 
Μετράς 1-2-3-4 καιιιιι...έτοιμο! 
Τέσσερα απλά και εύκολα υλικά. 
Χωρίς σημειώσεις, μεζούρες και γραμμάρια.
Το μόνο σημαντικό είναι να θυμάσαι ποιο υλικό αναφέρεται σε ποιόν αριθμό. 
Τι εννοώ? Πάμε να δούμε...
Ανοίγουμε το ντουλάπι με τα ποτήρια και διαλέγουμε 2 ίδια ποτήρια. 
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο για
ελαφρύτερο αποτέλεσμα)

Σάμαλι Πολίτικο!

Στο γυμνάσιο που πήγαινα, στο Μαραθόκαμπο της Σάμου, ερχόταν στα διαλείμματα στην αυλή, ένας πλανόδιος γλυκατζής, ο Γιάνναρος, που πουλούσε σε σακουλάκια, στριφτές χρωματιστές, αρωματικές, υπέροχες καραμέλες που έφτιαχνε ο ίδιος, μπακλαβά με χειροποίητο φύλλο, παστέλι και σαμαλάκι
Μικρά κομμάτια που σε χόρταιναν με τη γεύση τους και όχι με τον όγκο και την ποσότητά τους.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Χαλβάς και ταχίνι: Οι πρωταγωνιστές της νηστείας

Ένα από τα τρόφιμα που λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας είναι το ταχίνι (και ο χαλβάς). 
Παράγεται με ειδική επεξεργασία από τους σπόρους σουσαμιού και η διατροφική του αξία είναι πολύ σημαντική.
Διαχρονική αξία!
Η αξία του σουσαμιού απεικονίζεται και στη μυθολογία των Ασσυρίων, όπου σύμφωνα με αυτή οι θεοί ήπιαν κρασί από σουσάμι και έφτιαξαν τον κόσμο, ενώ διάφοροι μεταγενέστεροι μύθοι το συσχετίζουν με αθανασία.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ιστορίες λέξεων… «ειρήσθω εν παρόδω» και «εν τη ρύμη του λόγου»

Ειρήσθω εν παρόδω – εν τη ρύμη του λόγου: συχνά οι δυο λόγιες αυτές εκφράσεις συγχέονται στη χρήση και προκαλούν λάθη. 
Το πρώτο χρησιμοποιείται για την προαναγγελία της αναφοράς από τον ομιλητή στοιχείων συμπληρωματικών π.χ. Ο Περικλής, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ηγείτο των Αθηναίων, υπήρξε ο αρχιτέκτονας του μεγαλείου της αθηναϊκής ηγεμονίας. 
Ενώ το «εν τη ρύμη του λόγου» σημαίνει στη ροή του λόγου καθώς μιλάει κανείς π.χ. του ξέφυγαν τα λόγια αυτά εν τη ρύμη του λόγου του.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί λέμε Κούλουμα; Πού «στήθηκε» για πρώτη φορά γλέντι Καθαράς Δευτέρας;

Τα κούλουμα γιορτάζονται με πλήθος εκδηλώσεων, πολλές από τις οποίες διαφέρουν από τόπο σε τόπο. 
Ωστόσο, παντού το πέταγμα του αετού και η πατροπαράδοτη λαγάνα, συνοδεύονται με κέφι και χαρά.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα Κούλουμα. 
Μεταξύ των πρώτων που επικράτησαν ήταν εκείνη που υποστήριζε ότι η λέξη  Κούλουμα προέρχονταν  από τη λατινική «CULUMUS», κάτι που ωστόσο δεν είναι απολύτως ασφαλές ως συμπέρασμα,

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Το Μυρμήγκι και τα Παράσιτα! Μια Διδακτική Ιστορία

Το Μυρμήγκι ! Ένα αλλιώτικο παραμύθι !
Ήταν μια φορά και έναν καιρό ένα ευτυχισμένο, παραγωγικό μυρμήγκι που ξεκινούσε κάθε μέρα πρωί-πρωί για τη δουλειά του. Περνούσε όλη του τη μέρα δουλεύοντας και τραγουδώντας, μες την καλή χαρά! Του άρεσε πάρα πολύ να
εργάζεται και φυσικά η απόδοσή του ήταν εξαιρετική. Μόνο που -δυστυχώς !- στην επιχείρηση δεν υπήρχε manager να το κατευθύνει !....

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Έγκλημα κατά της ναυτικής μας παράδοσης - Καταστρέφονται τα παραδοσιακά καΐκια

Ακούγεται ως προσβολή της ίδιας μας της ιστορίας το γεγονός ότι συνεχίζεται η αδιάκοπη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών.Κάποτε η Ελλάδα είχε τον μεγαλύτερο στόλο από γοργοτάξιδα και καλοφτιαγμένα καΐκια. Τώρα ένας μεγάλος αριθμός έχει λιώσει κάτω από τις μπουλντόζες με αντίτιμο την πενιχρή αποζημίωση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στους αλιείς για να αποσύρουν την επαγγελματική τους άδεια με την υποχρέωση να «κόψουν» το σκαρί τους.
Από το 1999 ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών καταπιάνεται με το καίριο ζήτημα

Το καρύδι και το μεγάλο μυστικό του που λίγοι το ξέρουν!

Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών στη χώρα μας. 
Ξηρός καρπός που χρησιμοποιείτε με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας. 
Τα καρύδια που ως γνωστόν αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή, κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό. 
 Είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. 
Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες,

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Λεμονόπιτα με μέλι

Μια πεντανόστιμη, αφράτη και δροσερή λεμονόπιτα με μέλι. 
Ένα ανάλαφρο γλύκισμα για όλες τις ώρες. 
Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα τέλειο γλυκό που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση:
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι

Μουσακάς Σαντορινιός

Υλικά για 8 μερίδες μουσακά με Σαντορινιό άρωμα:
Για τη βάση:
  • 3-4 σαντορινιές μελιτζάνες άσπρες
  • 3-4 πατάτες
  • 3-4 κολοκυθάκια στρογγυλά
  • λίγο λάδι για το άλλειμα των λαχανικών πριν το ψήσιμο
Για τον κιμά:
  • 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε, γιατί ψήνουμε κρέας στη σχάρα

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατίνης) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού.
Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Σαντορινιά Ιατρό κ. Μαρία Σωτηροπούλου!!!

Θερμά συγχαρητήρια στην αγαπημένη μας συμπατριώτισσα από το Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης  κ. Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, αντιπρόσωπο της ICAN (διεθνής οργάνωση κατά των πυρηνικών όπλων) στην Ελλάδα, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης για τη δράση της
Μας έκανε ιδιαίτερα υπερήφανους τόσο τους Σαντορινιούς όσο και τους υπόλοιπους Έλληνες!!!!!!!
Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου γεννήθηκε το 1951 στον Πειραιά και κατάγεται από το Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης. Μεγάλωσε στη Σύρο και τον Πειραιά, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές και ζει και εργάζεται έκτοτε.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο πήρε πτυχίο Ιατρικής Σχολής το 1974 και ειδικεύτηκε (1977) στη Μικροβιολογία (Βιοπαθολογία).  

Το 1983 με υποτροφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

«Φάρμακο» η βιταμίνη του ήλιου

Φανταστείτε ένα φάρμακο που μπορεί να κτίζει οστά, να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και νόσο του Αλτσχάιμερ. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο αυτό υπάρχει ήδη και είναι η βιταμίνη D.
To αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής επεξεργάζεται εκ νέου τις οδηγίες για τη βιταμίνη D και αναμένεται να αυξήσει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Σύμφωνα με μεγάλη εταιρεία εργαστηριακών εξετάσεων στις ΗΠΑ (Quest Diagnostics), η ζήτηση για τεστ μέτρησης της βιταμίνης αυξήθηκαν κατά 50% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2009 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, ενώ οι καταναλωτές αγόρασαν συμπληρώματα βιταμίνης D

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Το νερό δεν είναι μια απλή υπόθεση ικανοποίησης της δίψας. Είναι απολύτως απαραίτητο όχι μόνο για την επιβίωσή μας, αλλά και για την υγεία, την ευεξία καθώς και την ομορφιά μας.
Ο βασικός κανόνας αναφέρει ότι το νερό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι περισσότερο από αυτό που σε ξεδιψάει. 
Αν λοιπόν ένα ποτήρι νερό σου είναι αρκετό για να