Τέσσερις διαφορετικές συνταγές για νηστίσιμα κεφτεδάκια, νόστιμα και διαφορετικά.
Κεφτέδες θαλασσινών
ΥΛΙΚΑ
Κεφτέδες λαχανικών
ΥΛΙΚΑ
Κεφτέδες με φακές και πλιγούρι
ΥΛΙΚΑ
Πηγή: promahi-nea.blogspot.gr
Ρεβιθοκεφτέδες
ΥΛΙΚΑ
https://be2news.gr
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. καλαμαράκια
- 500 γρ. χταπόδι
- 5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Κόβουμε τα καλαμαράκια και το χταπόδι σε μικρά κομματάκια και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Μουλιάζουμε το ψωμί, το στύβουμε πολύ καλά και το προσθέτουμε στο μπολ.
- Ρίχνουμε επίσης το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο κι αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄.
- Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Κεφτέδες λαχανικών
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό πατάτες
- 4 μέτρια καρότα
- 5 μέτρια κολοκυθάκια
- ⅓ φλ. αρακάς
- ¼ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. κάρι
- ½ φλ. κόλιανδρο (τα φύλλα)
- ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λάδι για το τηγάνισμα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, αλατίζουμε, και βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα ώσπου να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και στο ίδιο νερό βράζουμε τα κολοκυθάκια, τον κόλιανδρο και τον αρακά. Ανακατεύουμε τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα στραγγίσουμε καλά, κι όταν κρυώσουν τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το κύμινο, το κάρι, το αλάτι, το πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να πετύχουμε ένα μίγμα σφιχτό.
- Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κι από τις δύο πλευρές. Τα στραγγίζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Κεφτέδες με φακές και πλιγούρι
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλ. χοντρές φακές
- 4½ φλ. νερό
- 1½ φλ. πλιγούρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα αποξηραμένο δυόσμο
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε κατσαρόλα βράζουμε τις φακές με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τότε ρίχνουμε το πλιγούρι.
- Όταν η κατσαρόλα δεν έχει πια άλλα υγρά σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, μαϊντανό και δυόσμο.
- Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Το ρίχνουμε στις φακές. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.
Πηγή: promahi-nea.blogspot.gr
Ρεβιθοκεφτέδες
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. ρεβίθια
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. πάπρικα
- 1 πρέζα καυτερό κόκκινο πιπέρι
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1 πρέζα κουρκουμά (αν έχουμε)
- 2 αυγά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. βρώμη (κουάκερ)
- τριμμένη φρυγανιά όση χρειαστεί
- 1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φλ. ψιλοκομμένο δυόσμο (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- Βράζουμε στη χύτρα τα ρεβίθια για 45΄. Αν τα μουλιάσουμε από το προηγούμενο βράδυ, τα βράζουμε λιγότερη ώρα. Θέλουμε τα ρεβίθια να είναι μαλακά αλλά όχι να λιώνουν.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό όσο πιο ψιλά μπορούμε.
- Βάζουμε στο multi τα ρεβίθια για να τα ψιλοκόψουμε. Αν τα βράσαμε σωστά δεν θα γίνουν πολτός αλλά θα έχουν πολύ μικρά κομματάκια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν η ζύμη μας είναι πολύ υγρή, ακόμα προσθέτουμε παραπάνω τριμμένη φρυγανιά.
- Αφήνουμε το μίγμα να μείνει στο ψυγείο το λιγότερο 5 ώρες για να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις (μπορούν να μείνουν και όλο το βράδυ).
- Μόλις είμαστε έτοιμοι για τηγάνισμα, βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά, πλάθουμε κεφτεδάκια όχι πολύ χοντρά, τα βουτάμε σε αλεύρι και τα τηγανίζουμε γύρω στα 4΄ από την κάθε πλευρά.
- Αν δεν βάλουμε αυγά για να είναι νηστίσιμοι οι ρεβιθοκεφτέδες μας, θα προσθέσουμε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα σβησμένη με 1 κουταλιά ξίδι και δεν θα προσθέσουμε τριμμένη φρυγανιά γιατί το μίγμα μας θα γίνει αρκετά στεγνό.
https://be2news.gr