Στο
γυμνάσιο που πήγαινα, στο Μαραθόκαμπο της Σάμου, ερχόταν στα
διαλείμματα στην αυλή, ένας πλανόδιος γλυκατζής, ο Γιάνναρος, που
πουλούσε σε σακουλάκια, στριφτές χρωματιστές, αρωματικές, υπέροχες
καραμέλες που έφτιαχνε ο ίδιος, μπακλαβά με χειροποίητο φύλλο, παστέλι
και σαμαλάκι.
Μικρά κομμάτια που σε χόρταιναν με τη γεύση τους και όχι με τον όγκο και την ποσότητά τους.
Όταν έφτιαξα αυτό το γλυκό για πρώτη φορά, τον θυμήθηκα...
Μικρά κομμάτια που σε χόρταιναν με τη γεύση τους και όχι με τον όγκο και την ποσότητά τους.
Όταν έφτιαξα αυτό το γλυκό για πρώτη φορά, τον θυμήθηκα...
Η
συνταγή με ελάχιστες αλλαγές περιλαμβάνεται στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ της κ. Βέφας Αλεξιάδου και είδε «τα φώτα της
δημοσιότητας» από τα χέρια μου, πριν από ~20 χρόνια.
Εκεί στα άγουρα χρόνια της ενασχόλησής μου με την κουζίνα που (τότε) περιελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά ζαχαροπλαστική.
Η ανάρτηση είναι "χάρισμα" στις κυρίες του Buzz (Orelia, Νατασσάκι & Ντίνα) που είχαν την υπομονή να περιμένουν :)
ΥΛΙΚΑ 2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 1 1/2 κούπα ζάχαρη 1 1/2 κούπα γιαούρτι 1 κουταλάκι σόδα 1/4 κτγ μαστίχα κοπανισμένη 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο για το σιρόπι 2 κούπες ζάχαρη 1 1/4 κούπας νερό 1 κτΣ μέλι 2 κτΣ χυμό λεμονιού λίγη μαστίχα κοπανισμένη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ Στον κάδο του μίξερ ή σε κάποιο άλλο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ. Σ' ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μίγμα του σιμιγδαλιού.
Ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα.
Το αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε πάνω του μισό αμύγδαλο.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30', να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά και τα βράζουμε για 5' από την έναρξη του βρασμού.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο.
Μ' ένα βαθύ κουτάλι ή μια μικρή κουτάλα, ρίχνουμε όλο το σιρόπι κουταλιά - κουταλιά.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή (εδώ) γιαούρτι στραγγιστό!!
Για να μη ξεραθεί (αν προλάβει...), σκεπάζουμε το υπόλοιπο γλυκό με μεμβράνη.
ΥΛΙΚΑ 2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 1 1/2 κούπα ζάχαρη 1 1/2 κούπα γιαούρτι 1 κουταλάκι σόδα 1/4 κτγ μαστίχα κοπανισμένη 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο για το σιρόπι 2 κούπες ζάχαρη 1 1/4 κούπας νερό 1 κτΣ μέλι 2 κτΣ χυμό λεμονιού λίγη μαστίχα κοπανισμένη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ Στον κάδο του μίξερ ή σε κάποιο άλλο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ. Σ' ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μίγμα του σιμιγδαλιού.
Ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα.
Βράζουμε
λίγο νερό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα για
3-5 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε
στη μέση.
Βουτάμε ένα μαχαίρι σε νερό και χαράζουμε το γλύκισμα σε κομμάτια.
Για να μη ξεραθεί (αν προλάβει...), σκεπάζουμε το υπόλοιπο γλυκό με μεμβράνη.