Υλικά για 8 μερίδες μουσακά με Σαντορινιό άρωμα:
Για τη βάση:
Για την φάβα:
Για τον κιμά:
http://thehealthlab.gr
- 3-4 σαντορινιές μελιτζάνες άσπρες
- 3-4 πατάτες
- 3-4 κολοκυθάκια στρογγυλά
- λίγο λάδι για το άλλειμα των λαχανικών πριν το ψήσιμο
- 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτάκι ντοματοχυμό από σαντορινιά ντοματακια
- 2 κ.σ. πελτέ από σαντορινιά ντοματακια
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 στικ κανέλας
- ¼ της κούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κιλό φάβα Σαντορίνης
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- προεραιτικά λίγο κεφαλοτύρι
Για την φάβα:
- Βάζουμε την φάβα σε νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά μαζί με το κρεμμύδι (περίπου για 10-15 λεπτά), ξαφρίζουμε συνέχεια και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να λιώσει!
Για τον κιμά:
- Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να αρωματίζουμε τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
- Αφαιρούμε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του.
- Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα “μπεσαμέλ” φάβας κι ανακατεύουμε. Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε τα λαχανικά.
- Μπορούμε να τα αλλείψουμε με λάδι και να τα ψήσουμε όλα μαζί για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λαμαρίνες, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10′-15′ να μισο μαλακώσουν.
- Ψήνουμε και τις πατάτες(κομμένες στρογγυλές ) στον φούρνο.
- Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.
- Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια.
- Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
- Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.
- Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.
- Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την φάβα!
- Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου.
http://thehealthlab.gr