Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, απελευθερώνεται ένα αέριο που λέγεται Propanethiol S-oxide. Στη συνέχεια, το αέριο αυτό αναμειγνύεται με ένζυμα του κρεμμυδιού και μέσω χημικής αντίδρασης παράγεται αέριο του θείου, το οποίο φτάνει στα μάτια μας και δημιουργείται ένα οξύ που τα ερεθίζει.
Φυσιολογική αντίδραση του οργανισμου θα ήταν να κλείσει τα μάτια εμποδίζοντας το αέριο να φτάσει σε αυτά, αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα και το μόνο που μπορεί να κάνει ο οργανισμός είναι να ανοίξει τους δακρυγόνους αδένες και να παράγουν δάκρυα. ΠΗΓΗ: sciencebob