Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Καλαμαράκια απολύτως νηστίσιμα

Επειδή για προσωπικούς λόγους ήθελα να κοινωνήσω την Κυριακή που μας πέρασε, έπρεπε να μαγειρέψω κάτι για το Σάββατο το μεσημέρι χωρίς ίχνος λαδιού.
Και πως θα γίνει άραγες σκεφτόμουνα; Μια δοκιμή λοιπόν θα μας πείσει!

Καλαμαράκια ολόκληρα νηστίσιμα με ντομάτα, και γεύση άνηθου συνοδεία ποτού μαστίχας.
Τι θα χρειαστείτε:
2 πακέτα καλαμάρια ολόκληρα (στην δική μου περίπτωση πήρα και καθαρισμένα)
2 μεγάλες ντομάτες που τις κόβουμε φέτες και αφαιρούμε τα σπόρια τους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μέτριο ματσάκι άνηθο επίσης ψιλοκομμένο
½ ποτηριού ντομάτακια κονκασέ
λίγο ξερό βασιλικό
1 σφυνάκι ποτού μαστίχα (όπως το ούζο) Καλαμάτας (ή Χίου)
τον χυμό από 2 λεμόνια
3 κουταλιές του γλυκού ταχίνι
Αλάτι και πιπέρι λευκό τριμμένο
1-2 κουταλιές γλυκού κορν φλαουερ

Αφού πλύνουμε τα καλαμάρια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά στο σουρωτήρι.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το σκόρδο.
Κόβουμε τις ντομάτες ροδέλες αφαιρούμε τα πολλά σπόρια και τις στρώνουμε πάτωμα σε βαθύ σκεύος (κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι) που να σκεπάζει.
Στρώνουμε από πάνω τα καλαμάρια σε 2 στρώσεις (τα 2 πακέτα τόσο θα σας πάρουν περίπου). Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Περιχύνουμε τα καλαμάρια μας με την ντομάτα κονκασέ, τον βασιλικό και το σφυνάκι της μαστίχας, ενώ προσθέτουμε λίγο αλάτι και το πιπέρι.
Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο μάτι, με αρκετά δυνατή φωτιά. Όταν το φαγητό έχει πάρει μια πρώτη καλή βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών στον οποίο έχουμε διαλύσει το ταχίνι. Σε χαμηλή πια, φωτιά αφήνουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για μισή ώρα ακόμη (συνολικός χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά) ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό. Όταν κλείσουμε πια το μάτι, κι’ αν το ζουμάκι του φαγητού είναι λιγάκι αραιό τότε θα χρησιμοποιήσετε το κορν φλάουερ, 2 κουταλίτσες σ’ ένα φλιτζανάκι που θα τις αραιώσετε με λίγο από το ζεστό ζουμάκι του φαγητού και μετά θα τις ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα κουνώντας να πάει παντού. Αφήνετε για λίγο το φαγητό να ησυχάσει και είστε έτοιμοι να σερβίρετε. Η σάλτσα σας έχει πήξει και τα αρώματα του άνηθου, της μαστίχας και του βασιλικού με το σκόρδο έχουν δέσει απολύτως.
Συνοδεύεται με ζεστό φρέσκο ψωμάκι (στην δική μας περίπτωση ήταν και οικιακής κατασκευής)

 [Πηγή]: http://hungryforhungry.blogspot.com