Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Μικροναυπηγική: «Να κρατήσουμε ζωντανά παραδοσιακά σκαριά»

Η μικροναυπηγική θέλει αγάπη, υπομονή και επιμονή. 
Μόνο με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα σε δικαιώνει», λέει ο κ. Καμπουρογιάννης.
Μέσα στο μικρό υπόγειο εργαστήρι του, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της Αίγινας, ο Χριστόδουλος Καμπουρογιάννης μού δείχνει την τελευταία του δουλειά. Είναι ένα σκάφος μικρής κλίμακας, ακριβές αντίγραφο του καϊκιού της Νεκταρίας, της πιο γνωστής μανάβισσας του νησιού,

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Άλωση της Κωνσταντινούπολης – 29 Μαΐου: Σαν σήμερα έπεσε η Πόλη

ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Η λαϊκή παράδοση, βρίθει από θρύλους και δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες η Αλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν «θέλημα Θεού», αλλά σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πτώση της Κωνσταντινούπολης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η οποία διήρκεσε για περίπου χίλια εκατό χρόνια, ήταν θέμα χρόνου, καθώς τότε το Βυζάντιο βρισκόταν σε πλήρη οικονομική, πολιτική και πολιτισμική παρακμή και ήταν η σκιά της άλλοτε πανίσχυρης Αυτοκρατορίας.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Ποδηλασία από τον Παραλιακό Πεζόδρομο του Καμαριού, έως τον Μονόλιθο της Σαντορίνης 26.5.2019

Την τελευταία Κυριακή του Μάη 2019 επέλεξε η ποδηλατική ομάδα της Σαντορίνης, να υλοποιήσει την ρομαντική της απόδραση, μέσα από τον παραλιακό πεζόδρομο της κοσμοπολίτικης του Καμαριού  της Σαντορίνης.
Μια μέρα ηλιόλουστη, αλλά και μια απέραντη και κάτασπρη θάλασσα που κυριαρχούσε από την απόλυτη ηρεμία που επικρατούσε στην περιοχή.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

«Ντιρλαντά», το πιο διάσημο ελληνικό τραγούδι στον κόσμο και η περίεργη ιστορία του

Το «Ντιρλαντά» έχει ένα ρυθμό που σε ξεσηκώνει. Σα να σε ζωντανεύει. Ένα τραγούδι χωρίς μουσικό τέλος, ένας σκοπός που σου επιτρέπει να βάλεις ό,τι στίχο θέλεις.
Το τραγούδι έγραψε τη δεκαετία του ΄60 ο καπετάνιος ενός τσούρμου σφουγγαράδων, ο Παντελής Γκινής που έγινε γνωστός ως Ντιρλαντάς. Ο ρυθμός του λέγεται ότι προέρχεται από τους λαούς της Βόρειας Αφρικής, αφού πηγαινοερχόταν για σφουγγάρια

H άμαξα που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ζύγιζε πάνω από 100 τόνους και την έσερναν 64 ημίονοι

Το 323 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος, ο έλληνας βασιλιάς που κατέκτησε τον κόσμο πέθανε σε ηλικία 33 ετών. Η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ, αλλά σύμφωνα με αρχαία κείμενα η πομπή που τη μετέφερε από τη
Βαβυλώνα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα θεάματα που αντίκρισε ποτέ ο κόσμος. Υπεύθυνος για την οργάνωση της πομπής ήταν ο Αρριδαίος, ο οποίος χρειάστηκε δύο χρόνια για να την προετοιμάσει.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει για την άμαξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου:
«Η αρμάμαξα ήταν τόσο εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπή στη θέα, που τα λόγια δεν μπορούν

Σούπα βελουτέ με κολοκυθάκια

Υλικά για 4 άτομα
1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
8 φλ. ζωμός λαχανικών ή κότας (σπιτικός ή φτιαγμένος με κύβο)
4 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μπουκιές
1 κουταλάκι ξηρό δυόσμο

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο πουρέ πατάτας

Ο πουρές πατάτας μπορεί να φαίνεται ένα από τα πιο εύκολα συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο μας, όμως με μία λάθος κίνηση μπορεί να καταστραφεί και να καταλήξει «σβολιασμένος». 
Και τότε, θα είναι πολύ δύσκολο να πείσετε τα παιδιά αλλά και τον άντρα σας να τον φάνε!
Γι’ αυτό, δείτε βήμα- βήμα πώς μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμο και κρεμώδη πουρέ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε στα έτοιμα φακελάκια.

H κατανάλωση μπύρας, κρασιού και σοκολάτας αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Οι άνθρωποι μπορούν να πίνουν μπύρες και κρασί και να τρώνε όση σοκολάτα θέλουν και να ζήσουν πολλά χρόνια.
Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε αυτά βοηθούν στην μείωση φλεγμονών που είναι συνδεδεμένες με θανατηφόρες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Μάλιστα, όταν τα παραπάνω συνδυάζονται με φρούτα και λαχανικά οι άνθρωποι έχουν 5% λιγότερες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Αποτελέσματα της 55ης εθελοντικής αιμοδοσίας Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης

Η Σαντορίνη προσέφερε αγάπη και χάρισε ζωή!!!! Οι ανώνυμοι εθελοντές αιμοδότες της Σαντορίνης, έγραψαν για άλλη μια φορά τη λέξη Άνθρωπος, με Α κεφαλαίο.
Οι ευχαριστίες και τα μπράβο που τους ανήκουν είναι πάρα πολλά!
Η 55η εθελοντική αιμοδοσία που ξεκίνησε στις 4 Μαΐου και τελείωσε χθες Κυριακή 12 Μαΐου, έκλεισε με 785 προσελεύσεις αιμοδοτών εκ των οποίων απορρίφθηκαν 59. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 726 μονάδες αίματος.
Οι ΝΕΟΙ αιμοδότες μας έφθασαν τους 147!!!
Η βοήθεια του κλιμακίου της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός με επικεφαλής τον Διευθυντή της κ. Γιώργο Μπόλλα, ήταν σημαντική.
Η προετοιμασία για την επόμενη εθελοντική αιμοδοσία του Οκτωβρίου ξεκινά από σήμερα για ακόμη καλύτερα