Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Γιαπράκια Σαντορίνης! Οι παραδοσιακοί ντολμάδες του νησιού!!!

Τα Γιαπράκια της Κυρά-Βαρβάρας 
Μια παλιά παραδοσιακή συνταγή της Σαντορίνης από τρυφερά φύλλα γούλας (λαχανίδας) ή και του κουνουπιδιού, τα οποία γεμίζουμε με ρύζι κατά προτίμηση γλασέ. 
Πιο παλιά μάλιστα, οι παλαιότεροι έβαζαν και ένα χάραμα (κομμάτι) παστό λαρδί, για να δώσει το δικό του άρωμα στα γιαπράκια.

Αφού  πλύνομε την γούλα (λαχανίδα) ή τα μεμονομένα τρυφερά της φύλλα, τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε βραστό ζεματιστό αλατισμένο νερό και σε σημείο που να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε, ούτε πολύ βρασμένα γιατί λιώνουν, αλλά ούτε και κατσουνιασμένα (ωμά), δηλαδή προσέχουμε να έχουν μαλακώσει λίγο, έτσι
ώστε να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε.
Για την γέμισή των, βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι να κάψει και ρίχνουμε άφθονο κρεμμύδι, δυόσμο, τώρα τελευταία βάζουμε και διάφορες πιπεριές, μέχρι να καραμελώσουν. 
Μετέπειτα τσιγαρίζουμε λίγο τον μπελτέ (την πάστα τοματοπολτού), για να βγάλει και αυτή τα δικά της αρώματα.
Προαιρετικά το σβήνουμε με κρασί άσπρο.
Προσθέτουμε ρύζι γλασέ, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, την φρέσκια ντομάτα, και αν δεν έχουμε, τότε βάζουμε ντοματάκια  κονσέρβας.
Στη μεγάλη κατσαρόλα απλώνουμε στον πάτο της, μερικά φύλλα, για να καλυφτεί.
Αρχίζουμε να βάζουμε στα ζεματισμένα φύλλα με την ανάλογη επιθυμητή γέμιση και διπλώνουμε όπως στους ντολμάδες.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα γιαπράκια μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι, νερό μέχρι να σκεπαστούν τα γιαπράκια μας, βάζουμε από πάνω μια στρώση από φύλλα της γούλας και στο τέλος ένα πιάτο με μια πέτρα για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.
Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και τ' αφήνουμε να μαγειρευτούν!
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες μαγειρέματος από την μητέρα μου την Κυρά - Βαρβάρα  μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Δείτε το βίντεο!
 Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

 Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη






Κλικ εδώ. Μελιτίνια Σαντορίνης






  







Κλικ εδώ. Κολοκυθερή Σαντορίνης



 



Κλικ εδώ! Φτιάχνω Μελιτίνια Σαντορίνης!







 

Κλικ εδώ! Φτιάχνω Πασχαλινά τραγανά κουλούρια!

 



 


Κλικ εδώ. Λαρδί με πατάτες κοκκινιστές! Ένα παλιό παραδοσιακό φαγητό της Σαντορίνης!
  






Κλικ εδώ. Λουκάνικα Σαντορίνης












 



Κλικ εδώ. Πατσάς! ένα νόστιμο πιάτο για όσους τον λατρεύουν










Κλικ  Προϊόντα της Σαντορίνης, Σαντορινιά Κουζίνα
Κλικ Σαντορινιά Προϊόντα 
Κλικ Αγροτικές Δραστηριότητες, ΖευγάρισμαΣαντορίνη, Παλιές Αναμνήσεις, Παλιές Φωτογραφίες Σαντορίνης, Κουζίνα Σαντορίνης,  


Κάνοντας κλικ στην πιο κάτω θεματολογία μπορείτε να δείτε ανάλογες αναρτήσεις μας
Χορευτικά Σαντορίνης
Πανηγύρια της Σαντορίνης
Παλαίμαχοι  Σαντορίνης
Παλιές Αναμνήσεις
Παλιές φωτογραφίες Σαντορίνης
Θαλασσοταραχή - Σοροκάδα Καμαριού 
Αγροτικά Σαντορίνης
Αγροτικά Θήρας
Σαντορινιά Παράδοση
Σαντορινιά Προϊόντα
Λουκάνικα Σαντορίνης
Προϊόντα Σαντορίνης
Σαντορινιά Κουζίνα
Γλυκά Σαντορίνης
Γλέντια 


Παραδοσιακά Επαγγέλματα


Κάναβες


Φτεουριά


 Αντώνης Αρβανίτης Παραδοσιακός Βιολιστής

Κατοικίδια Ζώα

Για περισσότερη θεματολογία κλικ στο δεύτερο εικονίδιο με τίτλο ετικέτες, που βρίσκεται στη δεξιά και ενδιάμεση πλευρά της οθόνης, τα οποία εμφανίζονται όταν περάσει ο κέρσορας του ποντικιού, πάνω από το μαύρο περίγραμμα. 


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη