Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Γαλοπούλα σε χασαπόχαρτο από τον Γιάννη Γκελντή

Ο Γιάννης Γκελντής μεγάλωσε στη Γερμανία. 
Η γαλοπούλα τού θυμίζει την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια συγκεντρωνόταν γύρω από το τραπέζι, για να τη γευτεί, ψημένη στο φούρνο με κάστανα και κιμά. 
Στην πορεία, γύρισε πολλές πόλεις και μαγείρεψε πολλές φορές για χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν. 
Πάντα όμως, η παιδική ανάμνηση της πλούσιας αυτής συνταγής τον στοιχειώνει γλυκά. 
Τώρα πια, ετοιμάζοντας για την Άγια Νύχτα τη γαλοπούλα, προτιμά να την ψήνει στο φούρνο διπλοτυλιγμένη με λαδόκολλες, χασαπόχαρτα, αλουμινόχαρτο και εφημερίδες. Μάλλον, προσπαθεί υποσυνείδητα να προστατέψει τη θύμηση του
- εκτός, φυσικά, από τους χυμούς της... 
Υλικά 
Γαλοπούλα σε χασαπόχαρτο
Μία γαλοπούλα (4,5-5 κιλά)
10 φέτες μπέικον
1 ποτηράκι ελαιόλαδο 200 mI
4 μεγάλες λαδόκολλες
4 χασαπόχαρτα
8 φύλλα εφημερίδας και 4 μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο περίπου 20 cm το καθένα
20 μέτρα σπάγκος
Αλάτι, πιπέρι 

Παρασκευή 
Πλένουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα, την αλείφουμε εσωτερικά και εξωτερικά με το ελαιόλαδο, την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα-έξω, την καλύπτουμε εξωτερικά με το μπέικον και την ντύνουμε όλη με τη λαδόκολλα (προσοχή να μη σκιστεί). Τη δένουμε με το σπάγκο, τυλίγουμε με το χασαπόχαρτο, τη δένουμε με τον υπόλοιπο σπάγκο, την καλύπτουμε προσεχτικά με την εφημερίδα, και τη «φυλακίζουμε» με το αλουμινόχαρτο. Τη βάζουμε στο φούρνο στους 140°C για περίπου πέντε ώρες και ύστερα στους 200°C για ακόμη μισή ώρα. Το υγρό που βγάζει η γαλοπούλα το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, το "δένουμε" με 40 γρ. λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με 40 γρ. αλεύρι και το χρησιμοποιούμε ως σάλτσα. 
 http://www.athinorama.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη