Πεντανόστιμες χριστουγεννιάτικες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι!
Μπορεί την τιμητική τους να την έχουν η γαλοπούλα, το χοιρινό και τα χριστουγεννιάτικα συνοδευτικά, από το τραπέζι όμως δεν μπορεί να λείπει η σαλάτα.
Αντί να αρκεστείτε λοιπόν σε μια απλή μαρουλοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα, μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα φτιάχνοντας υπέροχες εορταστικές σαλάτες.
Υλικά:
1 ματσάκι σέσκουλα (κόκκινα ή πράσινα )
1/3 φλιτζανιού σπόρους ροδιού
3/4 φλιτζανιού κατεψυγμένα κόκκινα σταφύλια κομμένα σε φέτες
2 πορτοκάλια ή μανταρίνια σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
1/4-1/2 φλιτζανιούκαρύδια πεκάν
2 κ.σ. αποξηραμένα cranberries ή άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες
1 μικρό μήλο κομμένο σε κύβους
Dressing
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι από σφένδαμο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή κατά βούληση)
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1/8 κ.γ. κόλιανδρο
μια πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικό) σε σκόνη
1/8 κ.γ. κουρκούμη
ξύσμα πορτοκαλιού
1 φέτα του τοστ
Εκτέλεση
Αφού έχετε ψιλοκόψει τα φρούτα και τα λαχανικά τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια ανακατεύετε καλά τα υλικά για το dressing και το περιχύνετε στη σαλάτα, με ελαφριές κινήσεις για να πάει παντού. Την βάζετε στο ψυγείο για να διατηρηθεί δροσερή.
Πριν τη σερβίρετε, φρυγανίζετε μία φέτα του τοστ, την κόβετε σε σχήμα αστεριού, και τοποθετείτε το αστέρι στην κορυφή της σαλάτας.
Υλικά:
4 κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες
2 x 120g μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους
1/2 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
Σως ρόκας
1 φλιτζάνι φύλλα ρόκας
1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1/4 φλιτζανιού ( 60 ml ) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Tοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα multi, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, και χτυπάτε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.
Ψήνετε στο φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι τα κολοκυθάκια και τα τοποθετείτε σε μία μεγάλη πιατέλα. Βάζετε από πάνω την ντομάτα και την μοτσαρέλα και στη συνέχεια περιχύνετε τη σως ρόκας. Διακοσμείτε τη σαλάτα σας με φύλλα βασιλικού.
Υλικά:
Ρόκα ή μαρούλι ( ή ανάμεικτη πράσινη σαλάτα)
Ένα στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
1 κόκκινο ή πράσινο μήλο
1/2 φλιτζάνι ρόδι
1/2 φλιτζάνι τυρί gorgonzola
3/4 φλιτζάνι καρύδια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού κανέλα
Dressing
1/2 φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου
½ κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
1/4 φλιτζάνι.νερό
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένετε την πράσινη σαλάτα, τη στραγγίζετε, την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.Ψήστε στο γκριλ το κοτόπουλο ή σ’ ένα αντικολλητικό ταψί και κόψτε το μήλο σε κομμάτια (με ή χωρίς τη φλούδα) και αντίστοιχα το τυρί.Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτοντας τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα καρύδια να κρυώσουν.
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί - και το ρόδι -και προσθέτετε στο τέλος το dressing.
Υλικά:
1 πακέτο ζυμαρικά φιογκάκια
250 γραμμάρια λουκάνικο
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 μέτριο καφέ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο ( προαιρετικά)
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα από λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
50 γραμμάρια φρέσκου τυριού ricotta ( ή ανθότυρο)
60g ρόκα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζετε χωρίς λάδι το λουκάνικο και στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Λίγο πριν τα κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το ξύσμα από λεμόνι και το χυμό λεμονιού.
Στη συνέχεια σε μια πιατέλα βάζετε τα ζυμαρικά, τη ρόκα, τα λουκάνικα και τις πιπεριές, και τέλος το τυρί. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.
Υλικά
2 γλυκοπατάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε κύβους
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κύβους
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
ρόκα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
καρύδια
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο ή μελάσα ροδιού
75 γρ. μαγειρεμένες φακές Puy
50g φέτα, τριμμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 ° C. Βάλτε το καρότο, το κρεμμύδι και τη γλυκοπατάτα σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί ψησίματος, ραντίστε τα με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ψήστε για 30 λεπτά (πρέπει να ψηθούν και από τις δύο πλευρές).
Βράζετε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε στο πλάι. Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζετε τα ψητά λαχανικά, τη ρόκα, τις φακές, τα καρύδια και την τριμμένη φέτα. Ρίχνετε βαλσάμικο ξίδι ή τη μελάσα ροδιού και το υπόλοιπο εξαιρετικό ελαιόλαδο.
Υλικά
ένα μαρούλι ή μείγμα σαλάτας ( μαρούλι , ρόκα)
2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια ( όχι τετράγωνα)
ένα φλυτζάνι φιστίκια Αιγίνης
ένα φλιτζάνι ρόδια
1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί ( ή τυρί της αρεσκείας σας)
Βινεγκρέτ
5 κουταλιές φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (από περίπου μισό μεγάλο πορτοκαλί ομφαλό)
4 κουταλάκια του γλυκού μέλι
3 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξίδι σαμπάνιας
1 κουταλιά λάδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα dijon
1/8 κουταλάκι αλάτι κοσέρ
1/16 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετήστε την πράσινη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος ή σε μια πιατέλα.
Καθαρίζετε τα πορτοκάλια και μαζί με τα φιστίκια και τα ρόδια, τα προσθέτε πάνω στην πράσινη σαλάτα. Πασπαλίζετε με το κατσικίσιο τυρί.
Για τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας το πιπέρι και το αλάτι μέχρι το μείγμα να δέσει. Σερβίρετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ στο κέντρο ή την περιχύνετε.
Υλικά
ρόκα ή μαρούλια
μία κούπα σπόρια από ρόδι
1-2 πορτοκάλια
1/5 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε την πράσινη σαλάτα σε μεγάλα κομμάτια και την τοποθετείτε σε ένα μπολ. Προσθέστε τα πορτοκάλια σε μικρές φέτες ή σε κύβους ( όχι πολύ μικρούς).
Σε ένα άλλο μικρό μπολ, αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το ξύδι και ανακατεύετε καλά. Ρίξτε το dressing στη σαλατιέρα και ανακατέψτε πολύ καλά. Προσθέστε τα καρύδια και το αλατοπίπερο. Αν αντί για καρύδια, προτιμάτε τα κουκουνάρια ή τα αμύγδαλα, μην ξεχάσετε να τα καβουρδίσετε. Θα δώσουν στη σαλάτα σας άλλη γεύση.
5-6 σύκα ώριμα
1 ματσάκι ρόκα
150 γρ. καρυδόψιχα
80 γρ. λευκό τυρί της αρεσκείας σας
αλάτι, πιπέρι, λάδι και λεμόνι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα σύκα, πλένουμε τη ρόκα και τα τοποθετούμε στη σαλατιέρα.
Ανακατεύουμε το λαδολέμονο με το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε κυρίως στην πρασινάδα για να μαλακώσει.
Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια και κουταλιές λευκού μαλακού τυριού.
Ανακατέψτε καλά να πάνε τα υλικά παντού και ...καλή σας όρεξη!
2 φλιτζάνια λεπτοκομμένες φέτες από ένα βολβό μάραθου
1 ματσάκι ρόκα
3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
αλάτι
Βαλσάμικο ξύδι (κρέμα)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
10 φέτες προσούτο
4-5 φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάλτε όλα σας τα υλικά και ανακατέψτε (όχι το προσούτο)
Βάλτε την έτοιμη σαλάτα σας σε μια πιατέλα ή σαλατιέρα και στολίστε από πάνω με τις φέτες προσούτο.
Σπανάκι (όσο θέλετε)
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 ματσάκι ρόκα
3 ντοματίνια
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 φλιτζάνι του τσαγιού φακές
2 κ.σ. ρόδι
Για τη σος:
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
1 κ.γ. λάδι
Εκτέλεση:
Καλό θα είναι να ξεκινήσετε από τη σος προκειμένου να την αφήσετε λίγο στο ψυγέιο να δέσει. Σε ένα μπολ βάλτε 2 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι,1 κ.γ. λάδι και ανακατέψτε. Βάλτε για 5 με 10 λεπτά στο ψυγείο και η σος σας θα είναι έτοιμη!
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αφού το λαδώσετε βάλτε τις πιπεριές και αφήστε τις να ροδίσουν ελαφρά. Σε μία άλλη κατσαρόλα βράστε τις φακές. Πλύντε καλά το σπανάκι, τη ρόκα, τα ντοματίνια και το φρέσκο κρεμμυδάκι και κόψτε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τις ψητές πιπεριές, τις φακές και το ρόδι. Περιχύστε τη σος και η σαλάτα σας θα είναι έτοιμη! Τόσο απλά!
Μπορεί την τιμητική τους να την έχουν η γαλοπούλα, το χοιρινό και τα χριστουγεννιάτικα συνοδευτικά, από το τραπέζι όμως δεν μπορεί να λείπει η σαλάτα.
Αντί να αρκεστείτε λοιπόν σε μια απλή μαρουλοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα, μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα φτιάχνοντας υπέροχες εορταστικές σαλάτες.
Εμείς μαζέψαμε τις 10 καλύτερες σαλάτες και σας τις παρουσιάζουμε. Φτιάξτε τις!
1. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι και σέσκουλα
Υλικά:
1 ματσάκι σέσκουλα (κόκκινα ή πράσινα )
1/3 φλιτζανιού σπόρους ροδιού
3/4 φλιτζανιού κατεψυγμένα κόκκινα σταφύλια κομμένα σε φέτες
2 πορτοκάλια ή μανταρίνια σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
1/4-1/2 φλιτζανιούκαρύδια πεκάν
2 κ.σ. αποξηραμένα cranberries ή άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες
1 μικρό μήλο κομμένο σε κύβους
Dressing
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι από σφένδαμο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή κατά βούληση)
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1/8 κ.γ. κόλιανδρο
μια πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικό) σε σκόνη
1/8 κ.γ. κουρκούμη
ξύσμα πορτοκαλιού
1 φέτα του τοστ
Εκτέλεση
Αφού έχετε ψιλοκόψει τα φρούτα και τα λαχανικά τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια ανακατεύετε καλά τα υλικά για το dressing και το περιχύνετε στη σαλάτα, με ελαφριές κινήσεις για να πάει παντού. Την βάζετε στο ψυγείο για να διατηρηθεί δροσερή.
Πριν τη σερβίρετε, φρυγανίζετε μία φέτα του τοστ, την κόβετε σε σχήμα αστεριού, και τοποθετείτε το αστέρι στην κορυφή της σαλάτας.
2. Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και σως ρόκας
Υλικά:
4 κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες
2 x 120g μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους
1/2 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
Σως ρόκας
1 φλιτζάνι φύλλα ρόκας
1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1/4 φλιτζανιού ( 60 ml ) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Tοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα multi, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, και χτυπάτε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.
Ψήνετε στο φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι τα κολοκυθάκια και τα τοποθετείτε σε μία μεγάλη πιατέλα. Βάζετε από πάνω την ντομάτα και την μοτσαρέλα και στη συνέχεια περιχύνετε τη σως ρόκας. Διακοσμείτε τη σαλάτα σας με φύλλα βασιλικού.
3. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κοτόπουλο, ρόδι και καραμελωμένα καρύδια
Υλικά:
Ρόκα ή μαρούλι ( ή ανάμεικτη πράσινη σαλάτα)
Ένα στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
1 κόκκινο ή πράσινο μήλο
1/2 φλιτζάνι ρόδι
1/2 φλιτζάνι τυρί gorgonzola
3/4 φλιτζάνι καρύδια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού κανέλα
Dressing
1/2 φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου
½ κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
1/4 φλιτζάνι.νερό
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένετε την πράσινη σαλάτα, τη στραγγίζετε, την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.Ψήστε στο γκριλ το κοτόπουλο ή σ’ ένα αντικολλητικό ταψί και κόψτε το μήλο σε κομμάτια (με ή χωρίς τη φλούδα) και αντίστοιχα το τυρί.Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτοντας τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα καρύδια να κρυώσουν.
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί - και το ρόδι -και προσθέτετε στο τέλος το dressing.
4. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα ζυμαρικών με λουκάνικο και κόκκινη πιπεριά
Υλικά:
1 πακέτο ζυμαρικά φιογκάκια
250 γραμμάρια λουκάνικο
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 μέτριο καφέ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο ( προαιρετικά)
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα από λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
50 γραμμάρια φρέσκου τυριού ricotta ( ή ανθότυρο)
60g ρόκα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζετε χωρίς λάδι το λουκάνικο και στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Λίγο πριν τα κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το ξύσμα από λεμόνι και το χυμό λεμονιού.
Στη συνέχεια σε μια πιατέλα βάζετε τα ζυμαρικά, τη ρόκα, τα λουκάνικα και τις πιπεριές, και τέλος το τυρί. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.
5. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτες και καρύδια
Υλικά
2 γλυκοπατάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε κύβους
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κύβους
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
ρόκα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
καρύδια
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο ή μελάσα ροδιού
75 γρ. μαγειρεμένες φακές Puy
50g φέτα, τριμμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 ° C. Βάλτε το καρότο, το κρεμμύδι και τη γλυκοπατάτα σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί ψησίματος, ραντίστε τα με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ψήστε για 30 λεπτά (πρέπει να ψηθούν και από τις δύο πλευρές).
Βράζετε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε στο πλάι. Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζετε τα ψητά λαχανικά, τη ρόκα, τις φακές, τα καρύδια και την τριμμένη φέτα. Ρίχνετε βαλσάμικο ξίδι ή τη μελάσα ροδιού και το υπόλοιπο εξαιρετικό ελαιόλαδο.
6. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι
Υλικά
ένα μαρούλι ή μείγμα σαλάτας ( μαρούλι , ρόκα)
2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια ( όχι τετράγωνα)
ένα φλυτζάνι φιστίκια Αιγίνης
ένα φλιτζάνι ρόδια
1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί ( ή τυρί της αρεσκείας σας)
Βινεγκρέτ
5 κουταλιές φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (από περίπου μισό μεγάλο πορτοκαλί ομφαλό)
4 κουταλάκια του γλυκού μέλι
3 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξίδι σαμπάνιας
1 κουταλιά λάδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα dijon
1/8 κουταλάκι αλάτι κοσέρ
1/16 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετήστε την πράσινη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος ή σε μια πιατέλα.
Καθαρίζετε τα πορτοκάλια και μαζί με τα φιστίκια και τα ρόδια, τα προσθέτε πάνω στην πράσινη σαλάτα. Πασπαλίζετε με το κατσικίσιο τυρί.
Για τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας το πιπέρι και το αλάτι μέχρι το μείγμα να δέσει. Σερβίρετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ στο κέντρο ή την περιχύνετε.
7. Γιορτινή σαλάτα με ρόδι, καρύδια και μέλι
Υλικά
ρόκα ή μαρούλια
μία κούπα σπόρια από ρόδι
1-2 πορτοκάλια
1/5 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε την πράσινη σαλάτα σε μεγάλα κομμάτια και την τοποθετείτε σε ένα μπολ. Προσθέστε τα πορτοκάλια σε μικρές φέτες ή σε κύβους ( όχι πολύ μικρούς).
Σε ένα άλλο μικρό μπολ, αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το ξύδι και ανακατεύετε καλά. Ρίξτε το dressing στη σαλατιέρα και ανακατέψτε πολύ καλά. Προσθέστε τα καρύδια και το αλατοπίπερο. Αν αντί για καρύδια, προτιμάτε τα κουκουνάρια ή τα αμύγδαλα, μην ξεχάσετε να τα καβουρδίσετε. Θα δώσουν στη σαλάτα σας άλλη γεύση.
8. Γιορτινή σαλάτα με σύκα και τυρί
Υλικά5-6 σύκα ώριμα
1 ματσάκι ρόκα
150 γρ. καρυδόψιχα
80 γρ. λευκό τυρί της αρεσκείας σας
αλάτι, πιπέρι, λάδι και λεμόνι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα σύκα, πλένουμε τη ρόκα και τα τοποθετούμε στη σαλατιέρα.
Ανακατεύουμε το λαδολέμονο με το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε κυρίως στην πρασινάδα για να μαλακώσει.
Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια και κουταλιές λευκού μαλακού τυριού.
Ανακατέψτε καλά να πάνε τα υλικά παντού και ...καλή σας όρεξη!
9. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με προσούτο και μάραθο
Υλικά2 φλιτζάνια λεπτοκομμένες φέτες από ένα βολβό μάραθου
1 ματσάκι ρόκα
3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
αλάτι
Βαλσάμικο ξύδι (κρέμα)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
10 φέτες προσούτο
4-5 φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάλτε όλα σας τα υλικά και ανακατέψτε (όχι το προσούτο)
Βάλτε την έτοιμη σαλάτα σας σε μια πιατέλα ή σαλατιέρα και στολίστε από πάνω με τις φέτες προσούτο.
10. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, ρόδι και φακές
Υλικά:Σπανάκι (όσο θέλετε)
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 ματσάκι ρόκα
3 ντοματίνια
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 φλιτζάνι του τσαγιού φακές
2 κ.σ. ρόδι
Για τη σος:
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
1 κ.γ. λάδι
Εκτέλεση:
Καλό θα είναι να ξεκινήσετε από τη σος προκειμένου να την αφήσετε λίγο στο ψυγέιο να δέσει. Σε ένα μπολ βάλτε 2 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι,1 κ.γ. λάδι και ανακατέψτε. Βάλτε για 5 με 10 λεπτά στο ψυγείο και η σος σας θα είναι έτοιμη!
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αφού το λαδώσετε βάλτε τις πιπεριές και αφήστε τις να ροδίσουν ελαφρά. Σε μία άλλη κατσαρόλα βράστε τις φακές. Πλύντε καλά το σπανάκι, τη ρόκα, τα ντοματίνια και το φρέσκο κρεμμυδάκι και κόψτε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τις ψητές πιπεριές, τις φακές και το ρόδι. Περιχύστε τη σος και η σαλάτα σας θα είναι έτοιμη! Τόσο απλά!