Η θεία Αννέζα κοντεύει τα 100 και ζει μαζί με τον γιο της και τη νύφη της – σε αυτόνομο χώρο – στις Λεύκες
πλάι στο σπίτι μου. Καθημερινά ξυπνάει από τα χαράματα, ποτίζει και
ταΐζει τις κότες, αυτοεξυπηρετείται, μαγειρεύει και κάνει όλες τις
παραδοσιακές δουλειές.
Να καθαρίσει τα ρεβίθια από τα στάχια τους, να φουρνίσει κάθε Σάββατο, μαζί με τους γιους της το ψωμί της εβδομάδας, να ψήσει σαμωτά σύκα Τα σύκα είναι η αδυναμία μου.
Τόσο τα φρέσκα και τα ξεραμένα, όσο και ψημένα – τα σαμωτά -, αλλά και οτιδήποτε παράγωγο σύκου, από μαρμελάδες παστελαρίες ως και τις συκομαΐδες, τους τρέφω μια απίστευτη λατρεία.
Και δεν είμαι ο μόνος. Εκτός από την πλούσια γεύση και τις τόσες θρεπτικές ιδιότητες του σύκου, που τόσο το αγαπούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι, – έτσι προήρθε και η λέξη συκοφάντης, για όσους μαρτυρούσαν αυτούς που τα έκλεβαν – στις Κυκλάδες τα σύκα έχουν έναν ακόμα λόγο να είναι περιζήτητα. Οι συκιές και οι αμυγδαλιές είναι δέντρα δεν απαιτούν την παραμικρή φροντίδα και δεν έχουν καμία ανάγκη ποτίσματος. Πολλές συκιές βρίσκονται σε κήπους, άλλες φυτρώνουν σε χαλάσματα, άλλες σε ρεματιές, στο πουθενά, και είναι όπως οι κάππαρες, ατίθασες και μποέμισσες. Αρέσκονται στην μοναξιά. Ας είναι καλά τα σπόρια που πέφτουν από τους συκοφάγους που τα λατρεύουν κι αυτοί και έτσι φυτρώνουν όπου να ‘ναι.
Τα σύκα στα νησιά των Κυκλάδων είναι πολλών ειδών.
Στην Πάρο τα σύκα τα ξεχωρίζουν στα κοκκινόσυκα (μοιάζουν με τα βασιλικά), τα μαυρόσυκα, τα αντελονικά, τα λευκά (τα χιώτικα) και τα πρασινόσυκα.
Το σουσάμι επίσης είναι μια καλλιέργεια που γινόταν στις Κυκλάδες, άλλωστε χρησιμοποιείτο πολύ για το ψωμί, τα παστέλια και για να συνοδεύει με το μέλι τα ραφιόλια, τους λουκουμάδες, τις δίπλες και τα ξεροτήγανα. Σήμερα δυστυχώς χρησιμοποιείται το σουδανέζικο σουσάμι που είναι πιο καθαρό, αλλά δεν έχει τη γεύση του ντόπιου (όπως μας ενημερώνουν οι παλιότεροι).
Ξεραίνουμε στον ήλιο 2 εβδομάδες περίπου τα σύκα. Κατόπιν, αφού αφυδατωθούν, τα ανοίγουμε στα τέσσερα, τοποθετούμε στο ανοιγμένο σύκο σουσάμι, το ενώνουμε με άλλο ένα ανοιγμένο και τα τοποθετούμε στον ξυλόφουρνο.
Διατηρούνται σε κιούπια με φύλλα δάφνης και κανέλα.
Θα μας συντροφεύσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι!
http://www.greekgastronomyguide.gr
Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη
Να καθαρίσει τα ρεβίθια από τα στάχια τους, να φουρνίσει κάθε Σάββατο, μαζί με τους γιους της το ψωμί της εβδομάδας, να ψήσει σαμωτά σύκα Τα σύκα είναι η αδυναμία μου.
Τόσο τα φρέσκα και τα ξεραμένα, όσο και ψημένα – τα σαμωτά -, αλλά και οτιδήποτε παράγωγο σύκου, από μαρμελάδες παστελαρίες ως και τις συκομαΐδες, τους τρέφω μια απίστευτη λατρεία.
Και δεν είμαι ο μόνος. Εκτός από την πλούσια γεύση και τις τόσες θρεπτικές ιδιότητες του σύκου, που τόσο το αγαπούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι, – έτσι προήρθε και η λέξη συκοφάντης, για όσους μαρτυρούσαν αυτούς που τα έκλεβαν – στις Κυκλάδες τα σύκα έχουν έναν ακόμα λόγο να είναι περιζήτητα. Οι συκιές και οι αμυγδαλιές είναι δέντρα δεν απαιτούν την παραμικρή φροντίδα και δεν έχουν καμία ανάγκη ποτίσματος. Πολλές συκιές βρίσκονται σε κήπους, άλλες φυτρώνουν σε χαλάσματα, άλλες σε ρεματιές, στο πουθενά, και είναι όπως οι κάππαρες, ατίθασες και μποέμισσες. Αρέσκονται στην μοναξιά. Ας είναι καλά τα σπόρια που πέφτουν από τους συκοφάγους που τα λατρεύουν κι αυτοί και έτσι φυτρώνουν όπου να ‘ναι.
Τα σύκα στα νησιά των Κυκλάδων είναι πολλών ειδών.
Στην Πάρο τα σύκα τα ξεχωρίζουν στα κοκκινόσυκα (μοιάζουν με τα βασιλικά), τα μαυρόσυκα, τα αντελονικά, τα λευκά (τα χιώτικα) και τα πρασινόσυκα.
Το σουσάμι επίσης είναι μια καλλιέργεια που γινόταν στις Κυκλάδες, άλλωστε χρησιμοποιείτο πολύ για το ψωμί, τα παστέλια και για να συνοδεύει με το μέλι τα ραφιόλια, τους λουκουμάδες, τις δίπλες και τα ξεροτήγανα. Σήμερα δυστυχώς χρησιμοποιείται το σουδανέζικο σουσάμι που είναι πιο καθαρό, αλλά δεν έχει τη γεύση του ντόπιου (όπως μας ενημερώνουν οι παλιότεροι).
Συνταγή για σαμωτά σύκα
Για τα σαμωτά σύκα – δηλαδή τα σύκα με σουσάμι – χρησιμοποιούνται μόνο η ποικιλία των λευκών και των πράσινων σύκων.Ξεραίνουμε στον ήλιο 2 εβδομάδες περίπου τα σύκα. Κατόπιν, αφού αφυδατωθούν, τα ανοίγουμε στα τέσσερα, τοποθετούμε στο ανοιγμένο σύκο σουσάμι, το ενώνουμε με άλλο ένα ανοιγμένο και τα τοποθετούμε στον ξυλόφουρνο.
Διατηρούνται σε κιούπια με φύλλα δάφνης και κανέλα.
Θα μας συντροφεύσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι!
http://www.greekgastronomyguide.gr
Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη