To λεμονόχορτο, είναι ξυλώδης, βολβώδης στέλεχος με φρέσκο άρωμα λεμονιού.
Χρησιμοποιείται σε έντονες ψυχολογικές καταστάσεις, τις οποίες βιώνει ο ανθρώπινος οργανισμός. Επίσης, θεωρείται ευεργετικό έναντι του πονοκεφάλου και των εμπύρετων καταστάσεων.
Οι βλαβερές ουσίες – τοξίνες, οι οποίες προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες[τροφή-περιβάλλον] παραμένοντας στον ανθρώπινο οργανισμό και ενοχοποιούνται για την ύπαρξη διαφόρων νοσημάτων, κατα τις οποίες σε ιδιαίτερες καταστάσεις επέρχεται ο θάνατος.
To λεμονόχόρτο, θεωρείται ιδανικό ως προς την αποβολή τοξινών, της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος και της αναγέννησης του συνδετικού ιστού.
To γεγονός των ιδιαίτερων ευεργετικών ιδιοτήτων του, έγκειται στο γεγονός ότι εμπεριέχει τις βιταμίνες Β 1, Β 2, Β 12 (απ’το σύμπλεγμα Β) και τις λιποδιαλυτες Α και C.
Τέλος, είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο.
Σε έρευνα, το έτος 2006 στο πανεπιστήμιο «ΒΕΝ GURΙΟΝ» στο Ισραήλ, μελετήθηκε η ενδεχόμενη ύπαρξη των αντικαρκινικών ιδιοτήτων. To συμπέρασμα το οποίο εξήχθη, ήταν θετικό στη δράση ενάντια της καρκινικής προσβολής των κυττάρων [ δόση 1γραμμαρίου ανά 120ml καυτού νερού ].
Σε έρευνα τoυ δημόσιου νοσκομείου στη Βραζιλία, σε δείγμα 50 εθελοντών, μελετήθηκε η σχετικότητα – συνδεσιμοτητα του λεμονόχορτου έναντι του άγχους. Δόθηκε λεμονόχορτο και placebο σκεύασμα και τα αποτελέσματα ήταν η μείωση των έντονων ψυχολογικών καταστάσεων, οι οποίες προέρχονται απο to άγχος.
Τέλος, σε έρευνα τoυ αγροτικού συνεταιρισμού «Αγροκήπιον» στα Χανιά Κρήτης, επισημάνθηκε η θετική επίδραση – συμβολή του λεμονόχορτου έναντι της μυκητιακής παραγωγής σπορίων στα τρόφιμα.
Από τις άνωθεν επισημάνσεις, το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει, αν και οχι 100% αξιόπιστο λόγω των σχετικά ελαχίστων ερευνών, είναι θετικό προς την σπουδαία σημασία του λεμονόχορτου τόσο στον άνθρωπο όσο και στην ποιότητα των τροφίμων.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.