To ψύλλιο, παρασκευάζεται από το ινδικό φυτό plantago indica. To ψύλλιο, αποτελείται από μικρούς σπόρους φυτών, οι οποίοι περιέχουν υδροκολοειδή ίνες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν αναμειχθεί με ζεστό νερό μετατρέπεται σε ζελέ.
To ψύλλιο, εμφανίζει ισχυρή δράση στη προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, λόγω της έντονης παρουσίας των φυτικών ινών.
Η ουσιαστική δράση του ψύλλιου, αναφέρεται στο γεγονός ότι κατακρατά νερό σε ποσοστό 1/6 του βάρους του. Επίσης, διατηρεί τα κόπρανα μαλακά, με σκοπό την ταχεία και χωρίς πόνο αφόδευση. Τέλος, από ιατρικής άποψης, ρυθμίζει την ποσότητα
σακχάρου στο αίμα, με θετικό αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
σακχάρου στο αίμα, με θετικό αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Από ιστορικής άποψης, θεωρείται η ιδανική τροφή η οποία καταναλώθηκε από την «Ωραία Κοιμωμένη».
Τέλος, για ένα υγιές και θρεπτικό γεύμα to οποίο θα προστατεύσει τον οργανισμό και εν συνεχεία το γαστρεντερικο και to αίσθημα πληρότητας, συστήνεται η ανάμειξη 2κουταλιων σούπας ψύλλιο με 1κούπα φρούτα και να συνοδευθεί με 1κεσεδάκι γιαούρτι 0%λιπαρών.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.