Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Γιατί κάνει τόσο πολύ κρύο στον Βόρειο Πόλο;

Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιό λόγο στον Βόρειο Πόλο έχει τόσο πολύ κρύο; Τι συμβαίνει και όλα είναι τόσο παγωμένα εκεί πάνω; Ας δούμε...
Πληροφοριακά ας αναφέρουμε πως ο Βόρειος πόλος ονομάζεται και Αρκτικός, καθώς επίσης ο Νότιος πόλος ονομάζεται Ανταρκτικός.



Τώρα, επί του θέματος.


Ο Βόρειος πόλος βρίσκεται στο πιο βόρειο σημείο της γης.

Επίσης, η γη περιστρέφεται:
1) γύρω απο τον εαυτό της (1 στροφή ανά 24ωρο)
2) γύρω από τον ήλιο (1 στροφή ανά 1 χρόνο)

Έτσι, ο Βόρειος και Νότιος πόλος είναι σημεία της γης που βρίσκονται στο "επάνω" και "κάτω" μέρος της γης, που κατά τις 2 περιστροφές που αναφέραμε, είναι τα πιο ιδιόρυθμα σημεία.


Επίσης, όλα τα καιρικά φαινόμενα έχουν να κάνουνε με τον ήλιο και την ατμόσφαιρα της γης.

Ας δούμε τώρα με απλά λόγια τι συμβαίνει.


Γενικά κατά τις περιστροφές της γης, οι δύο αυτοί πόλοι βλέπουν τον ήλιο "ξόφαλτσα".


Ο
Βόρειος πόλος βλέπει ήλιο για ένα εξάμηνο συνεχώς και για το επόμενο εξάμηνο δεν τον βλέπει καθόλου.
 
Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτό το εξάμηνο που βλέπει ήλιο, δεν τον βλέπει "κατάματα" αλλά "ξόφαλτσα"! (Δηλαδή φαίνεται μόνο στον ορίζοντα και όχι ψηλά στον ουρανό)

Αυτό έχει σαν συνέπεια, η ενέργεια του ήλιου, μέχρι να φτάσει στα εδάφη του Βόρειου πόλου, διασχίζει μεγάλη διαδρομή μέσα στην ατμόσφαιρα. Έτσι, πολύ απλά, εξασθενεί σταδιακά η ενέργειά του μέσα στην ατμόσφαιρα.


                        Η ατμόσφαιρα φιλτράρει την ενέργεια του ήλιου: όσο περισσότερο τη διασχίσει, τόσο   μεγαλύτερο φιλτράρισμα θα υποστεί.

Έτσι, η αιτία που στον Βόρειο πόλο έχει τόσο πολύ κρύο είναι: 1) Δεν ζεσταίνεται επαρκώς στους 6 μήνες που έχει ήλιο, λόγω της μεγάλης απώλειας ενέργειας του ήλιου.

2)
6 μήνες δεν τον βλέπει ήλιος, με αποτέλεσμα, η μόνη πηγή θερμότητας να είναι τα ωκεάνια ρεύματα και οι άνεμοι. Αυτό το γεγονός, συμβάλλει στην ολοένα και περισσότερη μείωση της θερμοκρασίας.

3)
Ακόμα και όταν ο ασθενής ήλιος τον βλέπει, είναι ήδη παγωμένος (με πάγους, χιόνια) και πχ τα χιόνια αντανακλάνε τις ασθενείς ακτίνες του, μειώνοντας τη θερμότητα (έστω και αυτή τη λίγη που καταφέρνει να διασχίσει την ατμόσφαιρα)

Έτσι ο
Βόρειος πόλος είναι πάντα κρύος - παγωμένος!
http://coolweb.gr