Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αναβίωση της «αποσπερίδας» - φεγγέρας και του «συφερτή». Ορισμένα από τα παλιά έθιμα των Μεσαγωνιατών της Σαντορίνης

Στις προσπάθειες του Συλλόγου των Μεσαγωνιατών «Παναγιά η Επισκοπή» έγινε και φέτος η αναβίωση των εθίμων στο αυθεντικό παραδοσιακό χώρο του Παλιού Χωριού της Σαντορίνης.
 
Αρκετοί κάτοικοι του χωριού έκαναν τα παραδοσιακά τους φαγητά, όπως:

Σφουγγάτο (ομελέτα), χλωρό (παραδοσιακό κατσικίσιο μαλακό ή ξερό τυρί), γούλες με λαρδί (πράσινα λαχανόφυλλα με το δέρμα και λίπος του χοίρου), μανέστρα (μακαρόνια μπλουμ με σαντορινιό τοματάκι), φάβα, ντοματοκεφτέδες ή ψευτοκεφτέδες, αιματιές (χοιρινά γεμιστά από τα χοντρά έντερα του χοίρου, με ρύζι κλπ), σαντορινιό λουκάνικο, τσιγαρίδες, καβουρμάδες (από χοιρινό κρέας), παστό λαρδί (χοιρινό παστό λίπος με το δέρμα του) αλλά και άλλα αρκετά παραδοσιακά φαγητά, τα οποία τα έβαλαν στο συφερτή (μπολ) και κάθε ομάδα είχε την πετσέτα της, συνοδευόμενο από το παραδοσιακό μας κρασί.

Κάθισαν στα γραφικά σοκάκια του Παλιού Χωριού και συνοδεία με ζωντανή μουσική έκαναν την φεγγέρα τους.

Εμείς θα τους ευχηθούμε να συνεχίζουν κατά τον ίδιο ρυθμό την αναζήτηση και αναβίωση των παλιών και χαμένων εθίμων της περιοχής μας, έτσι ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι....


Διάφορες φωτογραφίες του Παλιού Χωριού









Συφερτής

Συφερτίδες

Πηγή: Εμείς και η Κοινωνία μας