
Πλέον τους σύγχρονους ξυλόφουρνους τους συναντάμε σε ένα ενιαίο σύστημα μαζί με το μπάρμπεκιου, δηλαδή την ψησταριά. Έχει δύο καταπακτές. Στην πάνω μπαίνει το φαγητό και στην κάτω τα ξύλα. Στη πάνω καταπακτή, υπάρχει και ένα θερμόμετρο ώστε να δείχνει την εσωτερική θερμοκρασία του φούρνου.
Πως ανάβουμε τον ξυλόφουρνο
Στην κάτω καταπακτή είπαμε πως μπαίνουν τα ξύλα. Πάντα κάτω κάτω βάζουμε προσανάματα. Προτιμήστε τα φυσικά που δεν είναι άλλα από ξερά χόρτα και φρύγανα. Το φρύγανο ειναι ιδανικό προσάναμα. Πάνω από το προσάναμα βάζουμε ξύλα μικρού μεγέθους ώστε να βοηθήσουμε στο να πάρουν εύκολα φωτιά τα μεγαλύτερα ξύλα που τα τοποθετούμε και αυτά πάνω από τα μικρότερα. Τα μικρά ξύλα μπορεί να είναι από ξεραμένους κορμούς αμπελιών ή ξύλα σε μικρό μέγεθος. Τα ξύλα πρέπει να είναι κοντά το ένα με το άλλο ώστε να φουντώσουν γρήγορα.

Το ψήσιμο

Τα φαγητά που μπορούμε να μαγειρέψουμε σε ξυλόφουρνο είναι όσα και αυτά που μαγειρεύουμε στο κανονικό και τα χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες. Σε αυτά που προσθέτουμε νερό για βρασμό και στα στεγνά. Στεγνά είναι το ψωμί, η πίτσα και όλα τα παράγωγα της ζύμης. Στη πίτσα δε βάζουμε ταψάκια με τρύπες από κάτω αλλά ενιαία, γιατί εκεί που έχει τρυπίτσες υπάρχει πιθανότητα να αρπάξει απο κάτω. Στα φαγητά που προσθέτουμε νερό για βρασμό είναι το κρέας. Το νερό που θα προσθέσουμε στο ταψί να είναι σε ύψος όσο να μισοκαλυφθούν οι πατάτες (εάν έχει πατάτες). Στη περίπτωση που κάνουμε γιουβέτσι, αφού έχουμε βάλει το κρέας και κοντεύει να είναι έτοιμο, προσθέτουμε και το ζυμαρικό με νερό τόσο όσο να το καλύψει. Όπως και στο κανονικό φούρνο θα θέλει ανακάτεμα σε τακτά διαστήματα για να μη λασπώσει. Υπέροχο αποτέλεσμα θα έχετε εάν φτιάξετε κάποιο κρέας με συνταγή σε πήλινο μαζί με λαχανικά και τυρί. Εκεί θα βάλετε λίγο νερό γιατί τα λαχανικά "βγάζουν" αρκετό! Στα γεμιστά βάζετε λίγο ή καθόλου νερό, γιατί οι ντομάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά θα βγάλουν αρκετό νερό ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση και λίγο παρακάτω του ταψιού.
Όταν ψήνω πίτσα ή ψωμί βάζω στη καταπακτή του φαγητού ξυλαράκια απο θυμάρι και μυρίζει υπέροχα η πίτσα και στο ψωμί βάζω φασκόμηλο. Τα μυρωδικά τα βάζω κοντά στο ταψάκι ώστε με τη θερμοκρασία να απλωθεί το άρωμα! Τα αρωματικά φυτά που θα βάλουμε πρέπει να είναι φρέσκα και όχι αποξηραμένα. Μην απογοητευθήτε αν δεν έχετε με την πρώτη δοκιμή το τέλειο αποτέλεσμα. Όσο πιο πολύ ασχολείστε με τον ξυλόφουρνο, τόσο πιο ωραίο αποτέλεσμα θα έχετε! Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της φωτιάς σε συνάρτηση με την ποσότητα του φαγητού.
Όσες έχουν λοιπόν ξυλόφουρνο, ας βρουν μια λουκούλια συνταγή και ας κάνουν τη δοκιμή τους! Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!