Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ενεργειακά Τζάμια

Στην Ελλάδα απο την ισχύ του κανονισμού θερμομόνωσης το 1979 ειναι υποχρεωτική η χρήση διπλών υαλοπινάκων , σε νεα κτιρια ετσι ωστε να πληρούνται οι απαιτήσεις του κανονισμού.

Για τα παλαιά κτίρια κτισμένα εν γενει πριν το 1979 η αντικατάσταση των κουφωμάτων αποτελει μια συμαντική τεχνική εξοικονόμισης ενέργειας που μπορει να ανατρέψει κατα ενα πολυ μεγάλο ποσοστό την κακή ενεργειακη απόδοση του κτιρου,με πολλαπλά οφέλη ενεργειακά , περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Η εξοικονόμιση ενέργειας απο καθε επέμβαση στο κέλυφος του κτιριου ,εξαρτάται απο την χρήση του κτιριου ,τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και το κλίμα της περιοχής.
Ενδεικτικά το Κέντρο Ανανενεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσομείωσε ενα τυπικό διαμέρισμα 100 τ.μ σε 4 πόλεις με χαρακτηριστικό κλίμα και υπολόγισε την εξοικονόμιση ενέργειας που θα επιφέρει η αντικατάσταση παλαιών παραθύρων με νέα τα οποια θα εχουν διπλούς υαλοπίνακες τριών τύπων (συνήθη διπλο με διάκενο 4-12-4 χιλιοστά και διπλό χαμηλής εκπομπής με υλικό πλήρωσης αργό.

Το ποσό της εξοικονόμισης ενέργειας που προκύπτει για κάθε τύπο υαλοπίνακα και του αντίστοιχου πετρελαίου σε ετήσια βαση παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.